1 Νοε 2012

Οι Copa-Cogeca απορρίπτουν τις Κυπριακές προτάσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.


Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, σχολιάζοντας τις προτάσεις που παρουσίασε την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου η Κυπριακή Προεδρία, σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-20, τις απέρριψαν προειδοποιώντας ότι περιέχουν σημαντικές περικοπές στα κονδύλια για τις αγροτικές ενισχύσεις, την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια
των τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη.
Γεγονός που το θεωρούν εντελώς απαράδεκτο εν όψει της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, το υψηλότερο κόστος παραγωγής και την σημαντική μεταβλητότητα της αγοράς.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, προειδοποίησε ότι οι αγρότες έχουν ήδη αρχίσει να πιέζονται σκληρά από το υψηλό κόστος των εισροών. Τα γεωργικά εισοδήματα είναι στο ήμισυ του μέσου επιπέδου της Ε.Ε. και η ζήτηση τροφίμων βρίσκεται σε άνοδο. Επίσης, έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν μέτρα που θα απαιτούν πολύ περισσότερες προσπάθειες για λιγότερα χρήματα, στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στους δύο πυλώνες.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμαιναν ήδη μια περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ της τάξης του 10% σε πραγματικούς όρους. Τώρα, η Κυπριακή Προεδρία προτείνει περαιτέρω περικοπές, καθώς και αύξηση των επιπέδων της ευελιξίας μεταξύ των πυλώνων. Οι γεωργικές δαπάνες, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα λιγότερο από το 1% των δημοσίων δαπανών της ΕΕ, θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους έχουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Προεδρία προτείνει, επίσης, ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 15% των πόρων που διατίθενται για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες, στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, στον δεύτερο πυλώνα και ότι δεν θα πρέπει να συν-χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια που μεταβιβάστηκαν.

«Προκειμένου οι αγρότες να παρέχουν ασφαλείς προμήθειες τροφίμων, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο του πρασινίσματος της ΚΑΠ, ο προϋπολογισμός για τον πρώτο πυλώνα πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο, δήλωσε ο κ. Pekka Pesonen. «Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ισχυρή εθνική και περιφερειακή στήριξη για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα. Όλες οι δαπάνες του δεύτερου πυλώνα θα πρέπει να συγχρηματοδοτούνται. Οι προτάσεις της Προεδρίας ως εκ τούτου είναι εντελώς απαράδεκτες και καλώ τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να τις αναθεωρήσουν», δήλωσε ο κ. Pesonen.

Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή της Κυπριακής προεδρίας έγινε προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες, σχετικά με τις εν λόγω προτάσεις, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου