6 Νοε 2012

Η Tuta absoluta στην ντομάτα.


Ένα έντομο, που αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στη χώρα μας, ο φυλλορύκτης, έχει αναδειχθεί σε σημαντική απειλή της ντομάτας θερμοκηπίου.


 Το έντομο με το επίσημο όνομα Tuta absoluta δημιουργεί οπές εισόδου και εξόδου στους καρπούς, ενώ το χαρακτηρίζει μεγάλη αναπαραγωγική δραστηριότητα.


Δεδομένου ότι μπορεί να προσβάλλει την ντομάτα σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται, η πρόληψη γίνεται η «αιώνια» αντιμετώπισή του, γι’ αυτό και η καλή οργάνωση του θερμοκηπίου συνιστά μια πρώτη καλή ασπίδα. Έτσι, τα παράθυρα κλείνουν με εντομολογικό δίχτυ, ενώ ο προθάλαμος με διπλές πόρτες διασφαλίζει ακόμη περισσότερο το θερμοκήπιο.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι «κανόνες υγιεινής» με την απομάκρυνση υπολειμμάτων και την τοποθέτηση φερομονικών παγίδων συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εντόμου, το οποίο καταπολεμάται και με τη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων.

Μερικά από αυτά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τα: Belt 24 WG της Bayer, Steward 30 WG και Altacor 35WG της DuPont, Laser 480 SC της Elanco και Αffirm 095 SG της Syngenta.

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Γιάννα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου