6 Νοε 2012

Τα ελληνικά τρόφιµα ανοίγουν την όρεξη των venture capitals.


Σάρκα και οστά παίρνει το ενδιαφέρον αµερικανικών venture capitals για τον εγχώριο αγροδιατροφικό κλάδο καθώς σε συνεργασία µε τις ελληνικές χρηµατιστηριακές αρχές πιέζουν για τη δηµιουργία ενός θεσµικού πλαισίου που θα τους επιτρέψει να επενδύουν σε επιχειρήσεις του χώρου -ακόµα και µικροµεσαίες και µη εισηγµένες- χωρίς τη γραφειοκρατία και τα ρίσκα που συνήθως συνεπάγεται σήµερα µια επένδυση στη χώρα µας.



Το έντονο ενδιαφέρον των Αµερικανών εκφράστηκε για άλλη µια φορά µε έντονο τρόπο στο πρόσφατο road show που διοργάνωσαν (τον Οκτώβριο) το Χρηµατιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαµερικανικό Επιµελητήριο στη Νέα Υόρκη. Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Agrenda, καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι διοργανωτές είχαν ετοιµάσει ειδική ενότητα για τον κλάδο των τροφίµων και των ποτών καθώς επίσης κι ένα ειδικό έντυπο µε δυναµικές επιχειρήσεις του χώρου, παραδοσιακά και εξαγώγιµα προϊόντα (κρόκος, ελαιόλαδο, αυγοτάραχο, κονσέρβες, αλιεύµατα κ.α.) το οποίο µοιράστηκε στους συµµετέχοντες.

Έρχεται θεσµικό πλαίσιο στο Χ.Α.
Το βασικό αίτηµα, ωστόσο, που τέθηκε στην ελληνική πλευρά ήταν η δηµιουργία ενός θεσµικού πλαισίου για εισηγµένα στο ελληνικό χρηµατιστήριο αµοιβαία κεφάλαια επιχειρηµατικών συµµετοχών. Tα εν λόγω πολυσυλλεκτικά κεφάλαια θα επενδύουν σε δυναµικές επιχειρήσεις από νευραλγικούς κλάδους της οικονοµίας, µεταξύ των οποίων η πρωτογενής παραγωγή και τα αγροδιατροφικά προϊόντα (άλλοι τοµείς ενδιαφέροντος είναι ο τουρισµός, η ενέργεια, το real estate κ.ά.).

Το Χρηµατιστήριο Αθηνών σε συνδυασµό µε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν καταθέσει συγκεκριµένη πρόταση στο υπουργείο Οικονοµικών για τη δηµιουργία ενός τέτοιου πλαισίου και πιέζουν ώστε να ενταχθεί στο «πακέτο» των νέων µέτρων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Κατά τη διεθνή πρακτική τα venture capitals απολαµβάνουν σηµαντικών φορολογικών κινήτρων ενώ τα ίδια προτιµούν να τοποθετούνται σε εµπράγµατες (και όχι άυλες) αξίες. Αποτελούν ένα καλό εργαλείο για αναπτυσσόµενες εταιρείες οι οποίες χρειάζονται σηµαντικά κεφάλαια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους, ειδικά σε εποχές όπου η τραπεζική χρηµατοδότηση αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον του Χρηµατιστηρίου Αθηνών για τον κλάδο των τροφίµων θα παραµείνει ζωντανό. Μετά το ειδικό έντυπο που µοιράστηκε στο road show της Νέας Υόρκης, προχωράει στη δηµιουργία ξεχωριστού ιστιότοπου µε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίµων και ποτών.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου