14 Φεβ 2012

Αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των ΑΠΕ.


Το νέο σύστημα αναμένετια να εφαρμοστεί στη θέση του ισχύοντος feed in tariffs. Όπως αναφέρει το energypress.gr, πρόκειται για το σύστημα «εγγυημένης διαφορικής τιμής», γνωστό ως feed in premium, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Διήμερης Συνάντησης της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος σύν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Οι παράγοντες του χώρου υποστηρίζουν ότι με το συγκεκριμένο σύστημα, οι «ώριμες» τεχνολογίες, όπως τα αιολικά, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μείωσης της αποζημίωσής τους, όμως τα φωτοβολταϊκά «κινδυνεύουν» περισσότερο.


Από την άλλη πλευρά, σχετική μελέτη της Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα feed in premium είναι υψηλότερου ρίσκου για τους επενδυτές αλλά και μεγαλύτερης επιβάρυνσης, τελικά, για τους καταναλωτές.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Allages-ston-tropo-epidothshs-twn-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου