7 Μαρ 2014

Σε 16 χρόνια 16% των καυσίμων στην ΕΕ θα προέρχονται από βιοκαύσιμα.

Νέα έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών υποστηρίζει πως τα βιοκαύσιμα που παράγονται από σκουπίδια και απορρίμματα μπορούν μέχρι το 2030 θα αντικαταστήσουν το 16% των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα κάθε είδους οχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε).


Οι μελετητές θεωρούν πως από τους 900 εκατ. τόνους
απορριμμάτων από χαρτί, τρόφιμα, ξύλο και φυτά που παράγονται στην Ε.Ε. ετησίως, τα 220 εκατ. μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αγροτικές οικονομίες θα κερδίσουν πάνω από 15 δισ. ευρώ, από ταυτόχρονη εξοικονόμηση λόγω περικοπών στη χρήση πετρελαίου κίνησης.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία βιοκαυσίμων που θα δημιουργείτο για το σκοπό αυτό, θα μπορούσε να υποστηρίξει μέχρι και 300.000 θέσεις εργασίας. Η μελέτη θεωρεί επίσης πως τα βιοκαύσιμα θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

«Οι πηγές αυτές υπάρχουν ήδη, ενώ διαθέτουμε και την απαιτούμενη τεχνολογία για να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το μόνο που απομένει είναι η Ε.Ε. να προωθήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να ξεκινήσουμε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Κρις Μάλινς, που συνέταξε την συγκεκριμένη μελέτη για λογαριασμό του ινστιτούτου ICCT (Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών - International Council on Clean Transportation).

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί της Ε.Ε. ορίζουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντικαταστήσουν το 10% των μεταφορικών καυσίμων με βιώσιμα βιοκαύσιμα μέχρι το 2020. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς αυτούς.

Ως βιοκαύσιμα ορίζονται τα καύσιμα που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από ενεργειακές καλλιέργειες αλλά και άλλα οργανικά υλικά.

Ανδρέας Τσίρμπας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου