Tροφές
με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα πρέπει να καταναλώνουν τα άτομα που
έχουν επιβιώσει εμφράγματος, διότι η διατροφή αυτή συντελεί στην αποκατάσταση
της υγείας τους και μειώνει το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με
αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal.
Οι
ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του
Πανεπιστημίου
Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 4.000
άνδρες και γυναίκες, που είχαν επιβιώσει μετά από έμφραγμα.
Συγκεκριμένα,
όσοι έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο
κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία), σε σχέση με όσους έτρωγαν τις
λιγότερες. Για κάθε επιπλέον δέκα γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα μειωνόταν
κατά 15% ο κίνδυνος θανάτου. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έτρωγαν τις πιο πολλές
φυτικές ίνες, είχαν 13% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν νέο θανατηφόρο
έμφραγμα.
Οι
φυτικές ίνες, που μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής
πίεσης και χοληστερόλης, περιέχονται σε τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια
και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, μπανάνες, καρότα, μήλα, πατάτες και
δημητριακά είναι ιδιαίτερα καλές πηγές φυτικών ινών.Οι ειδικοί συνιστούν μια
ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών της τάξης των 38 γραμμαρίων. Ενδεικτικά, ένα
πορτοκάλι περιέχει περίπου τρία γραμμάρια φυτικών ινών, ένα μπολ δημητριακών
δέκα γραμμάρια, ενώ δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης 4,2 γραμμάρια.
Πηγή:
www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου