20 Μαΐ 2013

Ακαλλιέργητη κινδυνεύει να μείνει η γη – χαρίζουν εκτάσεις οι αγρότες στο δημόσιο.


Χέρσα κινδυνεύει να παραμείνει η αγροτική γη σε περίπτωση που τελικώς επιβληθεί φόρος στα αγροτεμάχια, όπως σχεδιάζει η κυβέρνησης, καθώς οι περισσότεροι αγρότες που τα κατέχουν, δεν συμφέρει πλέον να τα καλλιεργούν. Την ίδια ώρα, μια νέα τάση διαμορφώνεται κι έχει να κάνει με τις δωρεές χωραφιών προς το δημόσιο από τους φορολογούμενους, αφού δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Τα χαράτσια που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο πως θα οδηγήσουν τους αγρότες, στο ν’ αφήσουν χέρσα τη γη, καθώς δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής.


Άλλοι πάλι κυρίως μεγαλύτετοι σε ηλικία έχουν αρχίσει σοβαρά να σκέφτονται το ενδοχόμενο παραχώρησης –με τη μορφή δωρεάς- στο δημόσιο των χωραφιών τους, γεγονός που θα οδηγήσει πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα: να μείνουν δηλαδή ακαλλιέργητα.

Ανησυχία από ΠΟΜΙΔΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει επανειλημένως και η ΠΟΜΙΔΑ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων αδυνατεί να καταβάλει τους φόρους και τα χαράτσια στα ακίνητα, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να εκχωρήσουν στο κράτος την περιουσία τους προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλάκιση.

Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ εδώ και πολλούς μήνες έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσπίσει τη δυνατότητα «απόσυρσης» ακινήτων προς όφελος του Δημοσίου προκειμένου να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τους την πληρωμή των φόρων που τα επιβαρύνουν.

Μιλώντας μάλιστα σε πρόσφατη ημερίδα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να τεθεί ανώτατο όριο 75% επί του εισοδήματος στη συνολική φορολογική επιβάρυνση (κεφάλαιο και εισόδημα) των ιδιοκτητών, να περιληφθεί στο νέο ΦΑΠ κάθε είδους ακίνητη περιουσία, χωρίς συντεχνιακές εξαιρέσεις και μεγάλες φοροαπαλλαγές, και να μειωθούν δραστικά τόσο οι αντικειμενικές αξίες όσο και οι συντελεστές εμπορικότητας.

Σε παλαιότερη επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ έχει τονίσει ότι η ειδοποιός διαφορά του νέου φόρου, που σχεδιάζεται με το "χαράτσι", είναι ότι αυτός θα επιβληθεί και στα μακροχρόνια «απονεκρωμένα» ακίνητα, δηλαδή ξενοίκιαστα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, κατοικίες καθώς και οικόπεδα, αγροτεμάχια, αγνοώντας την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου πολίτη.

«Αποτέλεσμα θα είναι - αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ - η δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών, μέσω των πλειστηριασμών που θα επισπεύσει το δημόσιο, αλλά και η τιμωρία τους με πολυετείς φυλακίσεις, αφού η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δε διακρίνει αν η μη πληρωμή φόρων γίνεται από άρνηση ή από αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους».

Αλέξανδρος Μπίκας


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου