31 Μαΐ 2012

Αντοχές μέχρι το Πάσχα επέδειξε το φασολάκι θερμοκηπίου. Καλή αρχή αλλά απογοήτευση στην συνέχεια για το πρώιμο υπαίθριο που ξεκίνησε στην Μεσσηνία.


Δεν κατάφερε να κρατήσει τις καλές τιμές της «πρώτης κοψιάς» το πρώιμο υπαίθριο φασολάκι το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην περιοχή της Μεσσήνης. Ενώ στην αρχή οι τιμές ήταν ικανοποιητικές (1,5 ευρώ το κιλό) στη συνέχεια ακολούθησε σημαντική πτώση φτάνοντας στα 60-70 λεπτά το κιλό, απογοητεύοντας τους παραγωγούς, που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αρκετοί παραγωγοί φέτος στα πλαίσια των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πήραν την απόφαση να καλλιεργήσουν φασολάκι πρώιμο σε θερμοκήπια, αντικαθιστώντας καλλιέργειες υψηλού κόστους όπως η τομάτα. Έτσι από τον Μάρτιο ξεκίνησε η συγκομιδή της παραγωγής από τα
θερμοκήπια και οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 3,80 ευρώ το κιλό (μέχρι και το Πάσχα). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σχέση με μια πενταετία πριν τα πράγματα στην καλλιέργεια έχουν αλλάξει δραματικά αφού η μέση τιμή μέχρι την περίοδο του Πάσχα κατά μέσο όρο κυμαινόταν στα 5 ευρώ/κιλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Η καλλιέργεια για τα φασολάκια θερμοκηπίου στην περιοχή ξεκινάει τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο και η συγκομιδή ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Μαΐου. Φέτος ήταν μια καλή χρονιά με τις τιμές σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την περίοδο του Πάσχα. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια φαίνεται ότι πηγαίνει καλά στην περιοχή μας και έχει ενδιαφέρον. Στην Τριφυλία καλλιεργούνται ο τύπος “Τσαουλί” και οι “Ζαργάνες”».

Στα 3,80 ευρώ/κιλό μέχρι το Πάσχα
Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο και ο κ. Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Καλλιεργώ φασόλια τα τελευταία 15 χρόνια. Η φύτευσή μου είναι από τις πιο πρώιμες (φυτεύω αρχές Δεκεμβρίου και ξεκινάω την πρώτη συγκομιδή τέλος Ιανουαρίου) στην περιοχή. Βέβαια υποστηρίζεται με θέρμανση και έχει αυξημένο κόστος».
Και προσθέτει: «Φέτος η χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες λόγω των καιρικών συνθηκών παρά το γεγονός ότι είχε μια ικανοποιητική τιμή (3,80 ευρώ/κιλό μέχρι το Πάσχα). Όμως θα πρέπει να αναφέρω ότι η τιμή πριν από περίπου μια πενταετία κυμαινόταν στα 5 ευρώ/κιλό. Αυτή η μείωση όμως δεν είναι μόνο στο φασόλι αλλά και στα υπόλοιπα κηπευτικά και έχει γίνει πιο έντονη με την οικονομική κρίση το τελευταίο διάστημα. Αν καταφέρεις να πιάσεις την παραγωγή που πρέπει (εγώ συγκομίζω 5 – 6 τόνους το στρέμμα) τότε συμφέρει η καλλιέργεια αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Η συγκομιδή στα πρώιμα ολοκληρώνεται τώρα όμως είναι και κάποιες πιο όψιμες φυτεύσεις των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουνίου».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής το φασολάκι, ο κ. Παπαχριστοφίλου μας λέει: «Στις λαϊκές η τιμή καταναλωτή δεν είχε μεγάλη απόκλιση από την τιμή παραγωγού όμως στα σούπερ μάρκετ υπήρχε μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας, με την τελική τιμή να φτάνει τα 6 έως 7 ευρώ/κιλό».

Στο 1,20 ευρώ/κιλό σήμερα στην Πρέβεζα
Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις τους κ. Ηλία Πέφα, Διευθυντή του Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγροτικών Προϊόντων Πρέβεζας (ΣΠΟΑΠ Πρέβεζας): «Είμαστε στην μέση της συγκομιδής των “Μαρμπουνιών” θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής και από άποψη ποσότητας και από θέμα τιμής πήγαμε καλά. Ξεκίνησε από 5,5 ευρώ το κιλό, σταδιακά μειώθηκε όμως. Για ένα διάστημα πουλήθηκαν 2,5 ευρώ/κιλό και αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού είναι στo 1,20 ευρώ/κιλό, η οποία θεωρείται μια φυσιολογική τιμή γι’ αυτή την εποχή. Στην περιοχή της Πρέβεζας φέτος καλλιεργήθηκαν περισσότερα φασόλια αφού μειώθηκε η καλλιέργεια τομάτας λόγω του μεγαλύτερου κόστους της καλλιέργειας. Τα υπαίθρια φασολάκια δεν έχουν βγει ακόμα στην περιοχή μας. Υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή τους τον Ιούλιο».

Υπαίθριο πρώιμο φασολάκι
Τέλος σχετικά με το υπαίθριο πρώιμο φασολάκι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, κ. Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου μας τονίζει: «Υπαίθριο πρώιμο φασολάκι υπάρχει στην περιοχή της Μεσσήνης όμως η καλλιέργειά του είναι φθίνουσα διότι οι τιμές δεν είναι συμφέρουσες για τον παραγωγό. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι παραγωγοί ξεκίνησαν φέτος να κόψουν με τιμή 1,50 ευρώ/κιλό (το πρώτο χέρι) και η δεύτερη “κοψιά” ήταν στα 60 λεπτά/κιλό».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου