29 Μαΐ 2012

EE: Οι περιβαλλοντικοί φόροι για τα σκουπίδια μπορούν να μειώσουν τους φόρους επί της εργασίας.


Η ΕΕ πρέπει να κάνει καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων της καθώς αυτή θα είναι ευεργετική τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομική της ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμα που υιοθέτησαν στις 24 Μαΐου. Τα πολύτιμα υλικά θα πρέπει να ανακτώνται αντί να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωσης ενώ η φορολογία θα πρέπει να τιμωρεί την σπατάλη πόρων, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη ετοιμάσει φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση της σπατάλης πόρων. Μένει τώρα να πράξουν το ίδιο και τα κράτη μέλη και να αγωνιστούν για την εξοικονόμησή τους. Η εφαρμογή των προτάσεων του ψηφίσματος αυτού, θα
σήμαινε οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος. Τι περιμένουμε λοιπόν;» δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Gerban-Jan Gerbrandy (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία).

Χώροι υγειονομικής ταφής και αποτέφρωσης

Το ψήφισμα του ΕΚ ζητά τη σταδιακή κατάργηση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για το σκοπό αυτό μέχρι το τέλος του 2014. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τους στόχους ανακύκλωσης για το 2020 που καθορίζονται στην οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα και να εξασφαλίσει, έως το τέλος της δεκαετίας, ότι τα απόβλητα που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν δεν θα καταλήγουν στην αποτέφρωση.

Τόσο η ευρωπαϊκή βιομηχανία όσο και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τον καλύτερο σχεδιασμό προϊόντων, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν την Επιτροπή «να προτείνει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό ώστε να περιλαμβάνει και μη συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, και να προτείνει περαιτέρω απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού σχετικά με την συνολική αποτελεσματικότητα της χρήσης πόρων και την απόδοση των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ανακυκλώσιμου περιεχομένου, της ανθεκτικότητας, της ανακυκλωσιμότητας, της δυνατότητας επισκευής και της επαναχρησιμοποίησής τους».

Η δε περιβαλλοντική επισήμανση θα πρέπει να παρέχει καθοδήγηση στους καταναλωτές για τη χρήση των φυσικών πόρων και τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο.

Φορολογία και επιδοτήσεις

Το Κοινοβούλιο προτρέπει τα κράτη μέλη να στραφούν στην περιβαλλοντική φορολογία και τονίζει ότι τούτο θα δώσει τη δυνατότητα για μειώσεις άλλων φόρων, όπως οι φόροι επί της εργασίας. Επιπλέον, κίνητρα, όπως μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα δευτερογενή υλικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διόρθωση των ανεπαρκειών της αγοράς και την προώθηση της καινοτομίας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εγκρίνουν συγκεκριμένα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση, έως το 2020, όλων των επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων, επαναλαμβάνοντας σχετικές εκκλήσεις σε προηγούμενα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση πόρων με την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για τις «πράσινες δημόσιες συμβάσεις», υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν την Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες, φιλικές προς το περιβάλλον, ρήτρες και απαιτήσεις σε έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σχέδια εξοικονόμησης πόρων

Αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων, το ΕΚ ζητεί από την Επιτροπή να δημιουργήσει κοινές ομάδες δράσης για τους τρεις βασικούς τομείς της διατροφής, της στέγασης και της κινητικότητας.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 63 αποχές.


Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου