28 Μαΐ 2012

Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του μοντέλου των Παθητικών Κτιρίων.


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ) που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Αθήνα προωθεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (Passiv Haus) που είναι σε θέση να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.


Η ιδέα των παθητικών κτιρίων ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του 1980 και γνώρισε θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς τα συγκεκριμένα κτίρια λειτουργούν στην πράξη και στηρίζονται σε πιο καλά κατασκευαστικά πρότυπα. Οι έρευνες
επιβεβαιώνουν πως τα παθητικά κτίρια συνδυάζουν την άρτια εσωτερική ατμόσφαιρα με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Το συγκεκριμένο γεγονός προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κατασκευαστική βιομηχανία και για τους χρήστες των κτιρίων.    

Το Ινστιτούτο έχει στόχο να υποστηρίξει το σύνολο των εμπλεκομένων στο χώρο της κατασκευής κτιρίων και το ευρύ κοινό ενημερώνοντας για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και της υλοποίησης παθητικών κτιρίων. Προτεραιότητα του Ινστιτούτου είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με κορυφαίο γεγονός το πρώτο Συνέδριο για τα παθητικά κτήρια που θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ απευθύνει κάλεσμα στο σύνολο του κλάδου της οικοδομής και στο ευρύ κοινό για τη στήριξη της συγκεκριμένης προσπάθειας προκειμένου να βελτιωθεί η περιβαλλοντική ποιότητα και η ενεργειακή συμπεριφορά των ελληνικών κτιρίων.    

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου