30 Μαΐ 2012

ΟΚΕ: Έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στα αγροδιατροφικά.


Ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον Αγροτοδιατροφικό για την αντιμετώπιση του μεγάλου αγροτοδιατροφικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των διατροφικών προϊόντων (γάλα – κρέας) και για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας (εξαγωγικός προσανατολισμός) του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα της ΟΚΕ προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

Ολόκληρο το κείμενο της ΟΚΕ

Οι πολιτικές το πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόζονται προωθούν την ακραία λιτότητα, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι πολιτικές αυτές όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα επιδεινώνουν την ύφεση, αυξάνουν τρομακτικά την ανεργία, επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στην επιχειρηματική δραστηριότητας Ταυτόχρονα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η ΟΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ γιατί οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα  είχε πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα όμως έχει επισημάνει ότι απαιτείται η βιώσιμη διαχείριση του χρέους και ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για τα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού όπως οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι.

Αγώνας επομένως εντός της ευρωζώνης και ανάπτυξη ενός σχεδίου άμεσων αλλαγών στους όρους της δανειακής σύμβασης και στο συμφωνημένο πλαίσιο με τους εταίρους. Το μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι συγκροτούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέτρων το οποίο η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει. Άμεσα απαιτείται η αντικατάσταση του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής , με απασχόληση και κοινωνικά συντεταγμένη πορεία, που θα εντάξει τη διαχείριση του χρέους σε διαφορετικούς οικονομικούς και κοινωνικούς όρους.

Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας με διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος που στοχεύουν στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κοινωνικών ομάδων με αυξημένη συμμετοχή των εχόντων και κατεχόντων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αντιμετώπιση του κινδύνου παράλυσης της οικονομίας με αναπτυξιακή ώθηση απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος με απασχόληση και περιβαλλοντική προστασία.

Συμφωνία μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ως προς τα εξής σημεία:

·  Ευνοϊκότεροι διακανονισμοί σε σχέση με το χρόνο κάλυψης του στόχου μηδενικού  ελλείμματος και βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους, ώστε να ορθολογικοποιηθούν οι ρυθμοί δημοσιονομικής προσαρμογής, να ανακοπεί η πίεση στα εισοδήματα και να δοθεί η χρονική δυνατότητα αποκόμισης θετικών αποτελεσμάτων από την ανάπτυξη και την εφαρμογή άλλων αναπτυξιακών πολιτικών και μέτρων.

·  Ένταση της προσπάθειας προς την κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγων, με καλύτερους όρους δανεισμού από ότι οι όροι της δανειακής σύμβασης και του PSI.


·  Βελτίωση των δημοσίων οικονομικών μέσα από τα ισοδύναμα μέτρα, προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα σύμφωνο ανάπτυξης νέου τύπου που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
·  Εξοικονόμηση των αναγκαίων ποσών κυρίως  μέσω της περιστολής της σπατάλης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
·  Αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης στη βάση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας.
·  Άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς σε συνδυασμό με ένα διαφορετικό  πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να προκύψει με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και όχι με νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, θα πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να διατηρηθεί  η μετενέργεια των ΣΣΕ στους έξι μήνες.
·  Αλλαγή της πρόβλεψης  για δέσμευση όλων των εσόδων στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης δικτύου κοινωνικής προστασίας. Προσπάθεια για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδυλίων για κοινωνική προστασία και συνοχή (προγράμματα στήριξης της απασχόλησης για νέους και μακροχρόνια άνεργους, προγράμματα πρόνοιας για τους αστέγους….). Άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού, δημιουργία άμεσου δικτύου κοινωνικής προστασίας και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ώστε να γίνει σύγχρονο και αποτελεσματικό.
·  Λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση των τομέων υγείας και παιδείας καθώς αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της διαδικασίας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
·  Επανεξέταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
·  Ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από ένα στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα προς όφελος των θέσεων εργασίας, αλλά και των δημόσιων οικονομικών.
·  Το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον Αγροτοδιατροφικό για την αντιμετώπιση του μεγάλου αγροτοδιατροφικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των διατροφικών προϊόντων (γάλα – κρέας) και για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας (εξαγωγικός προσανατολισμός) του αγροτικού τομέα.
·  Νέο φορολογικό πλαίσιο με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
·  Να περιορισθεί η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το ΕΣΠΑ ώστε να απελευθερωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
·  Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άμεση διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Επανεξέταση και βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ειδικότερα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και σήμερα έχουν σχεδόν αποκλειστεί από την τραπεζική χρηματοδότηση.
·  Λήψη πρόσθετων μέτρων για την υποστήριξη του συνόλου των δανειοληπτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με βελτίωση των όρων των δανείων: περίοδος χάριτος, επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής. Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες προτείνεται τα επιτόκια τους να παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου