26 Μαΐ 2012

Αραχνίδιο.


Αραχνίδιο (Tetranychus  urticae)

Φάσμα προσβαλλομένων:
Το αραχνίδιο είναι εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που μολύνει τα καλλωπιστικά, το λυκίσκο, κάποια λαχανικά κλπ.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Το αραχνίδιο είναι σημαντικό για την αγγουριά του θερμοκηπίου κυρίως, ενώ σε εξωτερικές συνθήκες τουλάχιστον στην Τσεχία δεν προκαλεί ουσιαστική ζημιά.

Συμπτώματα:



Τα πρώτα συμπτώματα αναπτύσσονται με τη μορφή μικρών (1 χιλ. ή μικρότερων) κίτρινων κηλίδων στα φύλλα. Τα βαρέως προσβληθέντα φύλλα κιτρινίζουν, νεκρώνονται και καλύπτονται από πολύ
λεπτό ιστό, με αραχνίδια. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά παθαίνουν νανισμό και τα άνθη ξεραίνονται.







Περιγραφή του ζωυφίου:

Τα αραχνίδια είναι πολύ μικρά (μήκος 0,4 – 0,6 χιλ.), κίτρινα, πράσινα ή κοκκινωπά, με σχήμα ωοειδές. Οι κάμπιες έχουν τρία ή τέσσερα ζεύγη πορτοκαλί πόδια και έξι σειρές βλεφάρων στην πλάτη τους. Τα αυγά τους είναι πολύ μικρά, σφαιρικά, με λωρίδες και λαμπερά. Ενήλικα και ανήλικα αραχνίδια έχουν στο στόμα τους όργανα για δάγκωμα και απομύζηση.




Κύκλος ζωής:
Το θηλυκό διαχειμάζει έξω, ενώ στα θερμοκήπια τα αραχνίδια αναπτύσσονται διαρκώς χωρίς διαχείμαση. Όλα τα στάδια καταστρέφουν τα φύλλα απομυζώντας τα από κάτω, όπου αφήνουν και τα αυγά τους. Ο κύκλος ζωής του είναι μάλλον περίπλοκος, αφού έχει 7 στάδια από τα οποία σε κάποια μόνο μπορεί να κινείται. Σε υψηλές θερμοκρασίες (25 -30 °C) η εξέλιξη από αυγό σε ενήλικο επιτυγχάνεται σε μόλις  8 -10 μέρες. Έτσι, σε διάρκεια ενός έτους αναπτύσσονται αρκετές γενιές (7 – 9 έξω, πάνω από 20 στα θερμοκήπια). Η αύξηση του πληθυσμού υποστηρίζεται από τη ζέστη και την ξηρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου