23 Μαΐ 2012

Ρομποτικό ψάρι κατά της θαλάσσιας ρύπανσης.


Ρομποτικό “ψάρι” που κατασκεύασαν Ευρωπαίοι επιστήμονες για τη βελτίωση της παρακολούθησης της θαλάσσιας ρύπανσης μεταφέρθηκε από το εργαστήριο στη θάλασσα, στο ισπανικό λιμάνι Χιχόν.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την πεποίθηση ότι η νέα τεχνολογία θα περιορίσει το χρόνο εντοπισμού ρυπαντών από εβδομάδες σε δευτερόλεπτα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από λιμενικές Αρχές, εταιρείες διαχείρισης υδάτων, ενυδρεία και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ποιότητα των υδατικών πόρων.

Θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο σε εργασίες καθαρισμού πετρελαιοκηλίδων, στην υποβρύχια προστασία, την παρακολούθηση των δυτών, αλλά και σε επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στη θάλασσα.


Το ψάρι έχει μήκος 1,5 μέτρο και το κόστος του πλησιάζει τα 25.000 Ευρώ. Στη θάλασσα κινείται ως πραγματικό ψάρι και είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες εντοπισμού ρυπαντών που διαρρέουν από πλοία ή υποθαλάσσιους αγωγούς.

“Οι αισθητήρες χημικών ουσιών επιτρέπουν την άμεση ανάλυση, στο σημείο της ρύπανσης, αντί για τη συλλογή δειγμάτων και την εν συνεχεία μεταφορά τους στο εργαστήριο” σημειώνει στο Reuters  ο Λουκ Σπέλερ, επιστήμονας της βρετανικής BMT Group που ηγήθηκε της έρευνας.

Τα ψάρια μπορούν να αποφεύγουν εμπόδια, επικοινωνούν μεταξύ τους και χαρτογραφούν την πορεία τους ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στη βάση τους όταν η μπαταρία διάρκειας 8 ωρών με την οποία είναι εξοπλισμένα εξαντλείται.

Η ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από κονδύλια της ΕΕ.

Στην έρευνα συμμετείχαν τα βρετανικά πανεπιστήμια Έσσεξ και Στραθκλάιντ, το Tyndall National Institute της Ιρλανδίας και η εταιρεία αμυντικών συστημάτων Thales.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου