26 Μαΐ 2012

Γωνιώδης κηλίδωση των κολοκυνθοειδών.


Προκαλών οργανισμός: Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Φάσμα προσβαλλομένων:
Όλα τα καλλιεργούμενα είδη της οικογένειας των κολοκυνθοειδών μπορούν να μολυνθούν, αλλά το αγγούρι είναι πιθανώς το βαρύτερα προσβαλλόμενο.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η ασθένεια μπορεί να είναι σοβαρή, αν και εμφανίζεται σποραδικά.

Συμπτώματα και διαταραχές:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα με τη μορφή γωνιωδών κηλίδων που ορίζονται από τα νεύρα. Οι κηλίδες είναι σπογγοειδείς με πιθανή παρουσία πυκνών σταγόνων λάσπης στην αρχή και αργότερα νέκρωση. Τέλος, το κέντρο των κηλίδων διαλύεται δίνοντας στα φύλλα εμφάνιση ράκους. Η μόλυνση των μίσχων και των καρπών εξελίσσεται σε κηλίδες που αργότερα καλύπτονται από λευκή κρούστα. Οι πρώιμα προσβεβλημένοι καρποί μπορεί  να  παραμορφωθούν. Πάνω τους αναπτύσσεται δευτερεύουσα σήψη.

Μερικές φορές τα πρώιμα συμπτώματα στα φύλλα ενδέχεται να συγχέονται με την χνουδωτή μούχλα, σ’ αυτή την περίπτωση όμως οι κηλίδες είναι κίτρινες χωρίς σταγόνες λάσπης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί γκριζόμαυρος όγκος στη χαμηλότερη πλευρά της κηλίδας και αργότερα ο νεκρωμένος ιστός να πέσει.


Κύκλος ασθένειας:
Το κατεστραμμένο φυτό δύναται να μολύνει μέχρι και σε δύο χρόνια, γιατί φέρει ακόμα και σπόρους της νόσου. Ο μόνος όμως τρόπος να κολλήσει ένα άλλο φυτό, είναι η πρόκληση τραύματος. Τα βακτήρια διαχέονται εύκολα με θερμό, υγρό καιρό, με βροχή και άνεμο και με το άγγιγμα των φυτών στη διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής κλπ. Η ιδανική θερμοκρασία για την εξέλιξη της ασθένειας κυμαίνεται μεταξύ 24 – 28 °C. Αντίθετα, δύο εβδομάδες ξηρών καιρικών συνθηκών είναι σε θέση να σταματήσουν τη μόλυνση. Υπερβολικές δόσεις αζώτου καθιστούν τα φυτά περισσότερο ευάλωτα στη μόλυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου