22 Μαΐ 2012

Οι πρώτες απειλές στα αγγούρια θερμοκηπίου.


Την εμφάνισή τους έκαναν στο νομό Μαγνησίας και σε περιοχές όπου καλλιεργείται αγγούρι θερμοκηπίου, ο περονόσπορος, οι θρίπες και οι αλευρώδεις, όπως διαπίστωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.


Αναλυτικότερα, ανά ασθένεια, οι ειδικοί  συστήνουν τα εξής:
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες εμφανίζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Η ανάπτυξη του περονόσπορου και η μετάδοσή του ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες που
επικρατούν αυτή την εποχή.
Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.
Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C. Άριστη 16ο – 22ο C.
Για την καταπολέμησή του, οι ειδικοί συνιστούν τα παρακάτω:
1)  Μείωση της υγρασίας του περιβάλλοντος (ιδίως στα θερμοκήπια)
2)  Αφαιρούμε και βγάζουμε από το χώρο του θερμοκηπίου τα φύλλα με έντονη προσβολή από το παθογόνο.
3) Ψεκασμός των φυτών με fosetyl κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ
Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι, διαπιστώνουν οι ειδικοί. Ο εχθρός αυτός με την απομύζηση του φυλλώματος μειώνει  άμεσα την παραγωγή Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι είναι φορέας ιώσεων.
Οι ειδικοί συνιστούν στους παραγωγούς τις εξής επεμβάσεις:
1) Για τους βιοκαλλιεργητές και τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση: τοποθέτηση του φυσικού εχθρού  Encarsia Formosa.
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται τότε στο κάτω μέρος των φύλλων. Οι ψεκασμοί να γίνονται με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΘΡΙΠΑΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή  ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων. Είναι φορέας ιώσεων.
Στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές τα παρακάτω:
1) Για τους βιοκαλλιεργητές: τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri, orius insidiosus, κ.α
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας, κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Την ιδιαίτερη προσοχή των καλλιεργητών ώστε να τηρούνται αυστηρά (οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων καθώς και το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος), επισημαίνουν οι γεωπόνοι του Κέντρου.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου