22 Μαΐ 2012

Κανόνες διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων.


Μια σειρά κανόνων για την ασφαλή – ορθολογική διαχείριση των γεωργικών φαρμάκων και την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τον χρήστη, συστήνει ο δήμος Παλαμά. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους αγρότες της περιοχής σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και υγείας του πολίτη, συστήνει την εφαρμογή από τους αγρότες των παρακάτω κανόνων:


1. Τα φυτοφάρμακα να φυλάσσονται πάντα στην αρχική τους συσκευασία σε χώρο ασφαλές, δροσερό και καλά αεριζόμενο, μακριά από παιδιά, παραγωγικά ζώα, τρόφιμα, ποτά και ζωοτροφές.
2. Οι ψεκαστές να φορούν κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία (αδιάβροχη στολή, γάντια, μπότες, προστατευτική μάσκα).

3. Πριν τη χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος, διαβάστε προσεκτικά τις αναγραφόμενες στην ετικέτα οδηγίες χρήσης, καθώς και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται.
4. Να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση η επαφή του φαρμάκου με οποιοδήποτε σημείο του σώματος (δέρμα, μάτια, εισπνοή, κατάποση).
5. Να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ρυθμισμένα και καλά συντηρημένα ψεκαστικά μηχανήματα.
6. Να διατηρείται ζώνη ασφαλείας κατά την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων από παρακείμενες καλλιέργειες, φυτοφράχτες, φωλιές πουλιών, υδρόβια χλωρίδα, επιφανειακά νερά και λοιπά σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία.
7. Να παρασκευάζεται τόσο ψεκαστικό υγρό, όσο χρειάζεται.
8. Τα κενά συσκευασίας να ξεπλένονται τρεις φορές με νερό, το οποίο στη συνέχεια να αδειάζεται στη δεξαμενή του ψεκαστικού μηχανήματος, ώστε να μειώνονται τα υπολείμματα φαρμάκου σε αυτά και να καθίσταται ασφαλέστερη η περαιτέρω διάθεσή τους.
9. Να γίνεται συλλογή των κενών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων σε χώρους ειδικών απορριμμάτων και όχι ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στις αγροτικές εκτάσεις και τις παρακείμενες αρδευτικές τάφρους.
10. Να μην χρησιμοποιούνται τα κενά συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων για κανένα άλλο σκοπό (π.χ. αποθήκευση νερού ή τροφίμων που καταναλώνονται από ανθρώπους ή από ζώα).
11. Να κρατούνται τα παραγωγικά ζώα μακριά από την ψεκασμένη περιοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.
12. Μην τρώτε, μην πίνετε και μην καπνίζεται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.
13. Σε περίπτωση ατυχήματος, να αφαιρούνται όλα τα ρούχα που έχουν μολυνθεί και να πλένονται με άφθονο νερό τα μέρη του σώματος που έχουν έρθει σε επαφή με το ψεκαστικό υγρό.
14. Αν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζητείστε ιατρική συμβουλή δείχνοντας την  ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου, όπου αναγράφεται το αντίδοτο ή η θεραπεία.
15. Μετά το τέλος των εργασιών του ψεκασμού πλυθείτε σχολαστικά με σαπούνι και νερό

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου