2 Νοε 2012

«Τσελεμεντές» για την υγεία του εγκεφάλου.


Έναν οδηγό μαγειρικής, 300 σελίδων, που περιέχει συνταγές για τη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων, δημιούργησε μια κορυφαία διατροφολόγος και δύο ειδικοί της μαγειρικής.



Ο «τσελεμεντές» με την ονομασία «Mindfull», βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) και
αποτελεί δημιούργημα της καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ.
Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.
Κορυφαίοι Καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από έθνικ κουzίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.
Αφορμή για το βιβλίο αποτέλεσε η αυξανόμενη απειλή του Αλτσχάιμερ και της άνοιας στις γερασμένες δυτικές κοινωνίες, με την οποία σχετίζεται η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής νοητική ενεργοποίηση του εγκεφάλου.


Πηγή: www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου