17 Νοε 2012

Ετοιμάζει φακέλους ΠΟΠ η Περιφέρεια Κρήτης.


Μέχρι 30 Νοεμβρίου μπορούν οι Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα είδη που θέλουν να κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ - ΠΓΕ.


Την πιστοποίηση σειράς κρητικών προϊόντων ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ
(Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) και Ορεινών Περιοχών προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης.

Η προώθηση των σχετικών φακέλων στις αρμόδιες αρχές γίνεται μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης η πιστοποίηση των κρητικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και Ορεινών περιοχών θα τους προσδώσει την ζητούμενη εμπορική υπεραξία και θα μεγεθύνει την επιδότηση των παραγωγών όπως προβλέπει η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Επιπρόσθετα με την πιστοποίηση, θα αποκτηθεί προτιμησιακή σχέση ένταξης σε προγράμματα προώθησης των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων του νησιού, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και την εξαγωγική δραστηριότητα της Κρήτης.

Με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη  καλεί σε συνεργασία τις διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και τις συλλογικές οργανώσεις, για την κατάθεση των προτάσεων και την προετοιμασία των φακέλων. Όπως αναφέρει, «οι ενδιαφερόμενοι φορείς να επικοινωνήσουν με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη για να ενημερωθούν για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Παρακαλούνται οι Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης με τη βοήθεια των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και των συλλογικών οργανώσεων, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα είδη των προϊόντων και τις κατηγορίες της κατοχύρωσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ) μέχρι 30 Νοεμβρίου 2012, προκειμένου να ετοιμαστούν οι φάκελοι».

Λασηθιωτάκη Πέλλα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου