3 Νοε 2012

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την αγροτική πολιτική, τους συνεταιρισμούς και τα χρέη.


Ολοκληρώνεται εντός των ημερών και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα ρυθμίζει ζητήματα ζωοτροφών και λειτουργίας του ΕΦΕΤ. Επίσης, θα συνοδεύεται από τροπολογίες για τη λειτουργία των συνεταιρισμών και ρυθμίσεις αγροτικών δανείων.
Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που παρέμειναν στην Αγροτική Τράπεζα της
Ελλάδας και δεν μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση 25 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αντιμετώπιση των άμεσων και σοβαρών προβλημάτων του αγροτικού χώρου στο κόστος παραγωγής, στην εμπορία εφοδίων, στην αγροτική πίστη και στο εισόδημα του Αγροτικού κόσμου

Σημεία παρέμβασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη

Η γεωργία πρέπει να ξαναγίνει, όπως το έκανε και στο παρελθόν, πυλώνας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Και δουλεύουμε γι’ αυτό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş με επιστολή του:
-μας δίνει για πρώτη φορά - και πρώτη φορά θα κάνει η χώρα μας χρήση αυτού του μηχανισμού- τη δυνατότητα να δώσουμε από το μηχανισμό de minimis 25 εκατ. €, προκειμένου να υποστηρίξουμε ειδικά αυτούς τους κτηνοτρόφους που δεν πήραν επιδότηση με την Ενιαία Ενίσχυση.
-μας επιτρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους κτηνοτροφικούς κλάδους, όπως είναι η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία.
-δέχεται να υποστηριχθούν με ειδική δράση –όπως είχε γίνει με τα ενεργειακά φυτά- τα ψυχανθή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπα Κράτη Μέλη.

Υπήρχαν κάποια λάθη και παραλείψεις που δημιούργησαν δυσλειτουργίες στην καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων, τις οποίες επιλύσαμε και ήδη σήμερα δώσαμε 22,5 εκατ. € σε 7.300 δικαιούχους.

Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουν αξιολογηθεί  5.300 σχέδια βελτίωσης και έχουν ελεγχθεί 2.200 και έχουμε υπογράψει συμβάσεις και χρηματοδοτούμε τα 1. 000 εγκεκριμένα εκ των οποίων τα 560 αφορούν σε κτηνοτρόφους,

-Με βάση τα στοιχεία της ΑΤΕ-Πειραιώς έχουν εγκριθεί από τον τομέα τους δάνεια ύψους 600 εκατ. €  προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 200


Οι έκτακτες καταστάσεις δεν μας επιτρέπουν να λιποτακτήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε, ώστε η χώρα να ξαναβρεθεί σε ήρεμα νερά.

Θεωρώ λάθος να εγκαταλείψουμε παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, που μπορεί να έχει ενοχοποιηθεί ως υδροβόρα καλλιέργεια, αλλά είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν μετά τις ελιές στη χώρα μας

Η απόφαση της Κυβέρνησης για διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ είναι με εντολή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε κάθε υπόθεση στην οποία μπορεί να υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος


Η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών  μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών με τις οποίες φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη.

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Γλέζο,

Σε ότι αφορά στο θέμα του νερού που θέσατε. Αν τα πράγματα είναι όπως λέτε, τα νούμερα δεν είναι τόσο ψηλά. Η γεωργία αυτή τη στιγμή, δεν είναι ο χρήστης του 84% ή του 80% του νερού, είναι λίγο λιγότερο, αλλά πάντως είναι ο πιο σημαντικός χρήστης νερού. Παρά του ότι αυτός ο χρήστης νερού «αγωνίζεται» να κάνει λιμνοδεξαμενές, να κάνει φράγματα, τα ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ και τα αρδευτικά δίκτυα, δεν είναι «ο φρουρός του νερού», γιατί τον «φρουρό» τον έχουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκεί υπάγεται η Ειδική Γραμματεία Υδάτων γιατί θέλει να ελέγχει το 16% του νερού της ύδρευσης των αστικών κέντρων. Θέλετε να κάνετε την πρόταση, ως ΣΥΡΙΖΑ, να έρθει η Γενική Γραμματεία εκεί που πραγματικά είναι ο μεγάλος χρήστης; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση σας.

Ο πιο σημαντικός πόρος, αυτή τη στιγμή στον κτηνοτροφικό τομέα και μάλιστα στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, είναι η πιο εκτατική μας ποιοτική κτηνοτροφία που έχουμε να αντιτάξουμε στην Κεντρική Ευρώπη, είναι ακριβώς αυτή η κτηνοτροφία, πηγή και της φέτας μας, αυτού του εξαιρετικού εθνικού μας προϊόντος. Και όμως αυτός ο σημαντικός  πόρος των βοσκοτόπων, που είναι γύρω στα 26 εκατ. στρέμματα επίσης υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όταν η Κυβέρνηση είπε αυτόν τον πόρο να τον φέρουν στο Υπουργείο Γεωργίας, να τον διαχειριστούμε αειφόρα προς όφελος της κτηνοτροφίας, πρώτος φώναξε ο ΣΥΡΙΖΑ  «όχι». Να το πείτε δημόσια, από αυτό το βήμα, ότι είστε υπέρ του να έρθουν οι βοσκότοποι στο Υπουργείο Γεωργίας γιατί αλλιώς θα χάσει η κτηνοτροφία μας. Χωρίς αυτό το ψηφιακό υπόβαθρο, που έπρεπε να είχαμε υποβάλει από το 2010, θα μας επιβληθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν το διαχειριζόμαστε αειφόρα και σωστά και θα χάσουμε από τη Νέα ΚΑΠ 4,5 δις ευρώ. Επομένως καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να δούμε πως θα τα καταφέρουμε το άριστο. Να τον διαχειριστούμε και τον ένα και τον άλλο πόρο προς όφελος και της παραγωγικής διαδικασίας και της αειφορίας.

Με την επερώτηση σας τίθενται  ζητήματα που έχουν ανακύψει πρόσφατα, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Θέτετε επίσης ζητήματα που αφορούν άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εργασίας. Υπουργεία που κατά καιρούς έχουν έρθει κι έχουν δώσει απαντήσεις είτε για τα θέματα της ΑΤΕ, της Βιομηχανίας Ζάχαρης, που θίξατε. Εμείς, από αυτό το βήμα, αν και δεν ήμασταν αυτοί που διαχειριστήκαμε τη μεταφορά της ΑΤΕ, της Βιομηχανίας Ζάχαρης, κλπ., σαν Υπουργείο Γεωργίας μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα της Βιομηχανίας Ζάχαρης γιατί μας ενδιαφέρουν οι 8.000 περίπου των τευτλοκαλλιεργητών, μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει με τους 153.000 τόνους της ελληνικής ποσόστωσης που έχουμε.

Κατέθεσα, στα πρακτικά της Βουλής, δική μας προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΑΤΕ.

Σε ό,τι αφορά στην εθνική ποσόστωση, που αναφερθήκατε κι εσείς, θέλω να πω ό,τι είναι εθνικό αγαθό, ανήκει στο ελληνικό κράτος, δεν δίδεται μόνιμα. Αλλά δίνεται κάθε χρόνο σε αυτόν που την αιτείται. Δηλαδή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζητά από το Υπουργείο να της εκχωρήσει την ποσότητα ζάχαρης που διαθέτει, ως ποσόστωση, προκειμένου να μεταποιήσει τα τεύτλα των καλλιεργητών.  Μόλις ολοκληρώσουν τη μεταποίηση ξαναπαραδίδουν την ποσόστωση. Δεν εκχωρείται με την πώληση. Δεν πωλείται το εθνικό αγαθό της ποσόστωσης. Είναι εθνικός μας πλούτος.

Είναι μεγάλη μας προτεραιότητα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα που να μη πιστεύει ότι η γεωργία πρέπει να ξαναγίνει, όπως το έκανε και στο παρελθόν, πυλώνας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Και δουλεύουμε γι’ αυτό. Προσπαθούμε καθημερινά. Να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα..

-Δώσαμε πριν από λίγες μέρες την προκαταβολή, το 50%, της Ενιαίας Ενίσχυσης, ύψους 1,1 δις €, σε περίπου 700.000 δικαιούχους. Είναι μεγάλη πρόκληση και μάλιστα στις μέρες μας να ψάξει κάποιος και να βρει 1,1 δις χωρίς να έχει στη διάθεσή του την ΑΤΕ και να το δώσει την πρώτη εβδομάδα, από τη στιγμή που επιτρέπεται, στους αγρότες. Δεν θέλω να σας περιγράψω τι τράβηξα. Είναι η πρώτη φορά που δόθηκε τόσο έγκαιρα. Και δόθηκε έγκαιρα για τους λόγους που περιγράψατε κι εσείς. Γιατί νοιώθουμε την ανάγκη αυτών των ανθρώπων.

Υπήρχαν κάποια λάθη και παραλείψεις που δημιούργησαν δυσλειτουργίες, τις οποίες επιλύουμε. Ήδη σήμερα δώσαμε 22,5 εκατ. € σε 7.300 δικαιούχους.

-Αναφερθήκατε στα σχέδια βελτίωσης. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο από τα 7.770 σχέδια είχαν αξιολογηθεί τα 200 για ενάμιση χρόνο. Σήμερα, από την ημέρα που αναλάβαμε έχουν αξιολογηθεί  5.300 και έχουν ελεγχθεί 2.200 και έχουμε υπογράψει συμβάσεις και χρηματοδοτούμε τα 1. 000 εγκεκριμένα εκ των οποίων τα 560 αφορούν σε κτηνοτρόφους, γιατί εκεί ήταν η προτεραιότητα που θέλαμε να δώσουμε, γιατί αυτό το κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού υποφέρει αυτή την περίοδο.

-Με βάση τα στοιχεία της Πειραιώς-ΑΤΕ έχουν εγκριθεί από τον τομέα τους δάνεια ύψους 600 εκατ. €  προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 200. Και γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια, προκειμένου να βοηθήσουμε σε ότι αφορά στο επενδυτικό κεφάλαιο και για να βοηθηθούν και τα σχέδια βελτίωσης, όπως επίσης και τα επενδυτικά σχέδια της μεταποιητικής βιομηχανίας  .

-Χθες Πέμπτη λάβαμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα αιτήματα που είχα θέσει σε Συμβούλια Υπουργών για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας και για το θέμα των ζωοτροφών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş δέχονται και τα τρία θέματα.

Αναλυτικότερα:

1. μας δίνει, για πρώτη φορά - και πρώτη φορά θα κάνει η χώρα μας χρήση αυτού του μηχανισμού- τη δυνατότητα να δώσουμε από το μηχανισμό de minimis 25 εκατ. €, προκειμένου να υποστηρίξουμε ειδικά αυτούς τους κτηνοτρόφους που δεν πήραν επιδότηση με την Ενιαία Ενίσχυση.

 2. βάσει του Άρθρου 68 μας επιτρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους κτηνοτροφικούς κλάδους, όπως είναι η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία.

3. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Cioloş, δέχεται να υποστηριχθούν με ειδική δράση –όπως είχε γίνει με τα ενεργειακά φυτά- τα ψυχανθή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπα Κράτη Μέλη, προκειμένου να αναπτυχθούν ζωοτροφές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν υποφέρει μόνο η Ελλάδα από την εισαγόμενη σόγια, δεν πληρώνουμε μόνο εμείς ακριβά την τιμή της σόγιας που πήγε από τα 0,30λ στα 0,60λ. Αυτές είναι λύσεις αν κάποια στιγμή θέλουμε να πατήσουμε στα πόδια μας.

Σε ότι αφορά στη χρηματοοικονομική ρευστότητα. Στη μεταποιητική βιομηχανία από το 2009 εκκρεμούσαν 188 επενδυτικά σχέδια για εργοστάσια παραγωγής τα οποία αξιολογήσαμε μέσα σε αυτές τις πρώτες 100 μέρες. Έχουμε εγκρίνει τα 120 ύψους 215 εκατ. €, όπως επίσης και από τη δεύτερη προκήρυξη που ήρθαν 414 επιχειρηματικά σχέδια από τη μεταποιητική βιομηχανία, έχουμε ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση 200 και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρώσουμε και τα υπόλοιπα. Ήδη από τα 200 εγκρίνονται κονδύλια ύψους 205 εκατ. €. Σε λίγο 200-300 τέτοιες μεταποιητικές βιομηχανίες για τα ποιοτικά μας προϊόντα και αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει αυτό για τον τομέα της απασχόλησης.

Σε ότι αφορά στον τομέα της μείωσης της ψαλίδας μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.
Δίνουμε δωρεάν πέντε βασικά τρόφιμα στο πλαίσιο του προγράμματος της επισιτιστικής βοήθειας –λάδι, μακαρόνια, ρύζι, φέτα και κασέρι- ύψους 23,3 εκατ. σε περίπου 700.000δικαιούχους, συνεργαζόμενοι με ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε και για το 2013 και μάλιστα θα διανείμουμε τρόφιμα αξίας 25,5 εκατ. €. Το κονδύλι αυτό σε επίπεδο Ε.Ε διογκώθηκε, θα φθάσει στα 4 δις € και θα συμπεριλάβει και άλλες μορφές βοήθειας. Ο μηχανισμός που στήθηκε από το υπουργείο μας για να γίνει η διανομή των τροφίμων μπορεί και θα αξιοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι έχουν την ανάγκη αυτήν την ώρα και είναι πολλοί.
Farmer’s Market: Οι αγορές των αγροτών, ώστε κατευθείαν το προϊόν του γεωργού να φθάνει στον καταναλωτή. Σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσουμε την πρώτη αγορά στην Πρέβεζα, που ήδη άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Θέλουμε να κάνουμε τρεις, ώστε να μάθουμε πώς θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός γιατί δεν έχουμε εμπειρία. Τι θα πωλείται; Μέχρι πού θα φθάσει; Πώς θα συμμετέχει ο καταναλωτής; Σε αυτό το πιλοτικό που ήδη λειτουργεί στην Πρέβεζα ήδη 1.800 καταναλωτές δήλωσαν ότι θέλουν να το αξιοποιήσουν. Μοιράστηκαν και ταυτότητες στους πωλητές. Έδειξε πραγματικά αυτό που επιθυμούμε. Δέστε τις τιμές των προϊόντων που πωλούνται εκεί, σε σύγκριση με τις τιμές που πωλούνται στα αντίστοιχα καταστήματα.
Επίσης προσπαθούμε να λειτουργήσουμε δοκιμαστικά, Δημοπρατήρια. Αυτό της Κρήτης και ένα ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπως και άλλο ένα πιο Βόρεια, για να δούμε και αυτόν το θεσμό πώς θα τον αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ειδικά τόσο για της Αθήνας, όσο και για της Κεντρικής Ελλάδος έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε».

Δευτερολογία

«Χαίρομαι που αναφερθήκατε στην αγροδιατροφή. Εγώ ήμουν αυτός που ξεκίνησα πρώτος το cluster της αγροδιατροφής στην Ελλάδα,  όπου ενοποιήθηκε για πρώτη φορά όλη η διαδικασία. Από το σπόρο, από τον καλλιεργητή, από τη μεταποιητική βιομηχανία, 76 επιχειρήσεις και μέχρι και τους ίδιους τους καταναλωτές, δηλαδή μεγάλες ομάδες καταναλωτών.

Στρατηγική υπάρχει, θέλουμε πραγματικά να στρέψουμε τη γεωργία μας από μια γεωργία χαμηλού κόστους που δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστική, σε μια γεωργία υψηλής ποιότητας, που μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστική.

Αυτή είναι η στρατηγική μας και δουλεύουμε πάνω σε τομείς που πραγματικά αν δεν τους διορθώσουμε, αφού αδύναμος κρίκος είναι η κτηνοτροφική μας παραγωγή, δεν θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε το πρόβλημα.

Τρίτον. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια φθηνή κτηνοτροφία, όσο πραγματικά εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές των ζωοτροφών. Δεν ανεβάσαμε εμείς τη σόγια από τα 0,30 στα 0,60λ και αύριο στα 0,70 λεπτά. Γι’ αυτό μας βλέπετε να αγωνιούμε. Αν δεν παράξουμε τις δικές μας ζωοτροφές και ειδικά για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, τις ξηρικές εκτάσεις, δεν είναι τα πράγματα έτσι, η ποιότητα δεν είναι συνυφασμένη  αναγκαστικά μόνο με το μικρό πίρο και τα λαχανοκομικά  φυτά.. Ο τόπος μας από αυτά τα ξηρικά χωράφια παράγει εκλεκτής ποιότητας σκληρό στάρι, το οποίο είναι στο 140% παραγωγής μας. Μπορεί να γκρινιάζουμε καμιά φορά ότι τα εισάγουμε, αλλά η χώρα μας είναι κύριος εξαγωγέας σκληρού σταριού στην Ιταλία. Αν η Ιταλία κάνει καλά μακαρόνια, καλά σιμιγδάλια, καλά  ζυμαρικά, είναι γιατί παίρνει το εξαιρετικής ποιότητας σκληρό μας στάρι.

Επίσης σε αυτά τα ξηρικά χωράφια παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας κριθάρι μας, είτε για ζωοτροφή, είτε τώρα για την παραγωγή μπύρας. Δέστε τη μπύρα που παράγεται στη Θράκη, στη Ροδόπη. Δέστε λοιπόν τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή που έκανε, μαζί με τον πρωτογενή τομέα, που πραγματικά λειτουργεί σαν cluster. Έχει 4.000 στρέμματα συμβολαιοποιημένα και μάλιστα βοηθάει το γεωργό στο ξεκίνημα για το κόστος παραγωγής. Πρέπει να ήμαστε αισιόδοξοι, οι γεωργοί μας τα κατάφεραν και θα τα ξανακαταφέρουν.

Για τη νέα ΚΑΠ δε μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα πριν τις 22 και 23 Νοεμβρίου, γιατί τότε οι αρχηγοί των Κρατών θα αποφασίσουν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Πρέπει να καθοριστεί ο συνολικός προϋπολογισμός για να καταλάβουμε το ποσό που θα διοχετευθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όμως, από την πρόταση των τριών φορέων της Ε.Ε. είδαμε την πρόταση του Συμβουλίου. Όπως θα δείτε η πρόταση από τον πρώτο πυλώνα είναι να κοπούν χρήματα της τάξης του 1,2% και από το δεύτερο πυλώνα χρήματα της τάξεως του 1,4%. Η πρόταση αυτή που είναι η κατώτερη, να χάσουμε 1,5% μέσο όρο στους δύο πυλώνες δεν περιλαμβάνει τα χρήματα του αναπτυξιακού τομέα σε ότι αφορά στο κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας τετραπλασιάζεται το ποσό εκείνο.

Και δεύτερον. Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή και η πρόταση της Κομισιόν είναι να μείνουν τα χρήματα στο ίδιο. Αν πούμε ότι ο ένας πόλος, δηλαδή το Συμβούλιο,  λέει να κατέβουν 1 και κάτι  και οι άλλοι δύο πόλοι λεν να ανέβουν είτε στα σημερινά, είτε ακόμα και πιο πάνω που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, θέλω να πιστεύω ότι θα φθάσουν περίπου στο μέσο. Δεν πιστεύω ότι θα δούμε δραστικές αλλαγές στις μειώσεις των χρημάτων σε ότι αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο. Η πρόκληση πέντε πάνω, πέντε κάτω δεν πρέπει να μας απασχολεί. Αυτό που πρέπει είναι να δούμε πώς θα ετοιμαστούμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια αυτά προς την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων που θέτουμε.

Σε ότι αφορά στο 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφέθηκαν στην παλαιά ΑΤΕ. Δεδομένου ότι το άλλο 80% πέρασε στη νέα Πειραιώς-ΑΤΕ και ήδη με τις νέες δανειοδοτήσεις ρυθμίζεται το πρόβλημα αυτό της υπερδέσμευσης γαιών ή περιουσιών έναντι της δανειοδότησης. Εμείς, σας είπε και ο Αναπληρωτής κ. Χαρακόπουλος, είναι και δική σας πρόθεση και δική σας βούληση να μην έρχονται τροπολογίες ενός υπουργείου σε άσχετα νομοσχέδια. Γι’ αυτό και δεν θέλαμε να φέρουμε αυτές τις τροπολογίες που κι εσείς περιγράψατε κι εμείς έχουμε δεσμευτεί σε νομοσχέδια άλλων Υπουργείων.

Ολοκληρώνεται εντός των ημερών και θα έρθει προς διαβούλευση το Νομοσχέδιο μας που αφορά τα θέματα των ζωοτροφών, των τροφών, του ΕΦΕΤ κλπ. που είναι και δέσμευσή μας έναντι επιτακτικών αναγκών της Ε.Ε  τα θέματα των ελέγχων και πιστεύω ότι κάτω από αυτό το δικό μας νομοσχέδιο θα έρθουν όλες αυτές οι επιμέρους τροπολογίες που είτε αφορούν στη γη, είτε τις καθυστερήσεις, είτε τη ρύθμιση των γαιών που έμειναν στην παλαιά ΑΤΕ, είτε άλλα θέματα όπως των συνεταιρισμών».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου