17 Νοε 2012

Δυσοίωνο το μέλλον του αγροτικού κόσμου με το μνημόνιο ΙΙΙ.


Αποκαρδιωτικό και δυσοίωνο γίνεται το μέλλον του ελληνικού αγροτικού χώρου, δηλαδή της ελληνικής επαρχίας, αποτρέποντας μάλιστα τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα, γεγονός που ναρκοθετεί την διατροφική αυτάρκεια της χώρας, υποσκάπτει την όποια αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και εξουθενώνει την αγροτική οικογένεια, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ελληνικής υπαίθρου, καθώς
οδηγεί κυριολεκτικά στα τάρταρα το αγροτικό εισόδημα.


Αυτά επισημαίνει σε επιστολή του ο γραμματέας της ΚΕ του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης με τίτλο: «Μνημόνιο 3 -Το Μνημόσυνο της Αγροτιάς»

«Όπως είναι γνωστό, η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ ανέρχεται στο 3,5%. Έτσι, κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όλοι συνομολογούσαν ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι τεράστιες και ότι, εάν κάτι τέτοιο υλοποιούνταν, η αγροτιά θα μπορούσε να μεταβληθεί στον κυρίαρχο δίαυλο εξόδου από  την σημερινή οικονομική κρίση, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Αλίμονο, όμως. Οι προβλέψεις του ψηφισθέντος Μνημονίου 3 κατακρεουργούν και αποδυναμώνουν σε τέτοιο βαθμό τον έλληνα παραγωγό, που η προοπτική της ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας, ουσιαστικά, καθίσταται όνειρο θερινής νυκτός. Μετά το μνημόσυνο του τρίτου Μνημονίου, το μέλλον του ελληνικού αγροτικού χώρου, δηλαδή της ελληνικής επαρχίας, γίνεται αποκαρδιωτικό και δυσοίωνο, αποτρέποντας μάλιστα τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα, γεγονός που ναρκοθετεί την διατροφική αυτάρκεια της χώρας, υποσκάπτει την όποια αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και εξουθενώνει την αγροτική οικογένεια, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ελληνικής υπαίθρου, καθώς οδηγεί κυριολεκτικά στα τάρταρα το αγροτικό εισόδημα.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τις προβλέψεις του τρίτου Μνημονίου που αφορούν τους παραγωγούς, για να αντιληφθούμε και την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει εκ νέου με τα τρακτέρ στους δρόμους.

1. Στελέχη της Τρόικας ήδη μετ’ επιτάσεως ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί ‘’ εστία λαθρεμπορίου’’. Όσο ο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν στη βουλή ή, για ένα σύντομο διάστημα, στην κυβέρνηση, τέτοιες προτάσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν, καθώς συναντούσαν την δέουσα αντίσταση.

Τώρα, όμως, με τον ΛΑ.Ο.Σ. εκτός βουλής, έχει πέσει και η τελευταία γραμμή άμυνας. Έτσι, η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα την δραστική περικοπή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 130 εκ. ευρώ. Συνεπώς, το 2013 οι Έλληνες αγρότες θα πάρουν ως επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μόνο 30 εκ. ευρώ και… γαία πυρί μιχθήτω.

2. Η επιστροφή ΦΠΑ, επίσης, μειώνεται δραστικά. Η παραγωγοί μας το 2013 θα χάσουν 152 εκ. ευρώ, καθώς ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ αποκλιμακώνεται από το 11% στο 6%. Και ενώ συμβαίνει αυτό, οι κυβερνώντες συνεχίζουν να μιλούν για τιθάσευση του κόστους παραγωγής κατά τρόπο ανερυθρίαστο. Αιδώς Αργείοι…

3. Καταργούνται πλήρως τα δώρα στις κύριες συντάξεις ΟΓΑ. Πάνω από 715 εκ. ευρώ αφαιρούνται από τις τσέπες των φτωχών συνταξιούχων του ΟΓΑ, για να ικανοποιηθούν οι δυνάστες- δανειστές της χώρας και… για να χαθεί κάθε ίχνος αξιοπρέπειας από τους ανθρώπους που έζησαν τις οικογένειές τους και ανάθρεψαν τα παιδιά τους, παλεύοντας με τα στοιχειά της φύσης, τις λάσπες και τις σβουνιές. Αλήθεια, έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε μαντρί τα κολεγιόπαιδα της κυβέρνησης Σαμαρά; Εάν όχι, όπερ και το πιθανότερο, γιατί αυξάνουν το όριο ηλικίας στον ΟΓΑ από το 65ο στο 67ο για την λήψη της πενιχρής αγροτικής σύνταξης;

4. Επιπροσθέτως, οι εισφορές στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αυξάνονται κατά 90 εκ. ευρώ, ενώ ταυτοχρόνως, κατά την περίοδο 2013-2016, άλλα 417 εκ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (χωρίς να επιμερίζεται το ποσό) ως εισφορές στα ταμεία τους. Όταν, όμως, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, πώς θα πληρωθούν οι νέες αυξημένες εισφορές; Εμφανώς, οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, τη στιγμή που το επίπεδο παροχής  υγειονομικών υπηρεσιών στην ελληνική επαρχία είναι… για γέλια και για κλάματα.

5. Από το 2013 το αφορολόγητο για τους αγρότες καταργείται. Οι Έλληνες καλλιεργητές, που πλέον θα ενημερώνουν βιβλία εσόδων – εξόδων, θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές που θα αρχίζουν από το 13% και θα φτάνουν στο 16,5%. Όμως πλην του τεράστιου φορολογικού βάρους που αναπόφευκτα θα γονατίσει τους παραγωγούς ,αιωρούνται και κάποια άλλα οδυνηρά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις από την κυβέρνηση: οι αγρότες θα υποστούν την πρακτική της περαίωσης; Οι αγρότες θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος; Πόσο θα επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής από τα έξοδα λογιστή; Δεν συνεχίζω την διατύπωση ερωτημάτων γιατί ερωτήσεις θέτω και απαντήσεις δεν λαμβάνω. Απλώς οι κυβερνώντες… ποιούν την νήσσαν.

6. Από το 2013 επίσης θα επιβληθεί φόρος στα αγροτεμάχια, πιθανότατα χωρίς αφορολόγητο όριο, ενώ και το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος αναμένεται να πάρει φωτιά.

7. Επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς επί του τζίρου στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με συντελεστές που ξεκινούν από 10% και φτάνουν το 30% (εξαιρουμένων των μικρών εγκαταστάσεων στις στέγες).

8. Εν κατακλείδι, οι κυβερνώντες οδηγούν την ελληνική αγροτιά στον αφανισμό και στην μιζέρια, αφού τα περίπου 2 δισ. Ευρώ που λαμβάνουν οι αγρότες μας από την Ε.Ε ως άμεσες ενισχύσεις, ουσιαστικά, θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία, με την εφαρμογή όλων των προαναφερθέντων μέτρων. Το μόνο που μένει να φορολογηθεί είναι και το… κατούρημα των ζώων, για να ολοκληρώσουν οι κυβερνώντες το έργο της καταστροφής της κοινωνικής υπαίθρου.Όμως, η αγροτιά δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Η αγροτιά, μάλλον, θα βγει στους δρόμους δυναμικά, για να τερματιστεί και το βδελυρό lifestyle της κυβερνώσας κολωνακιώτης πλουτοκρατίας.    
Αστέριος Γ. Ροντούλης
Γραμματέας Κ.Ε. ΛΑ.Ο.Σ.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου