1 Νοε 2012

Σε διαρκή υποβάθμιση οι Αγρότες της Στερεάς Ελλάδας.


Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην περιοχή μας χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς.
Αυξάνει το κόστος παραγωγής, όμως παραμένουν εξευτελιστικές οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα  αγροτικά προϊόντα.
Ωστόσο η λαϊκή κατανάλωση  τα αγοράζει πανάκριβα, αφού  έμποροι και βιομήχανοι απομυζούν τους παραγωγούς και ταυτόχρονα είναι πολύμηνες οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής.


Το ίδιο κάνει και η συγκυβέρνηση της αγριότητας, που προστατεύει  τους επιχειρηματικούς ομίλους και  τα κέρδη τους   και φορολογεί και χαρατσώνει λαϊκά στρώματα δίχως έλεος.

Χρυσοπληρώνουν οι αγρότες για ζημιές από νόσους  που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί όπως πράσινο σκουλήκι, φυλλοξήρα κ.α. Νέα ασφάλιστρα για ΟΓΑ όταν μειώνουν τις συντάξεις, ακόμα και τα 30 € της ελάχιστης προνοιακής, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και κόβουν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις!

Ετοιμάζονται να φορολογήσουν και τη γη που καλλιεργείται, να υποχρεώσουν τους μικρούς αγρότες να κρατάνε λογιστικά βιβλία, να πληρώνουν «περαιώσεις», τέλος επιτηδεύματος, λογιστή, όταν συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για σπόρους,  λιπάσματα , ζωοτροφές κ.ά για να καλλιεργηθεί η γη  και να ταϊστούν  τα κοπάδια.

Χιλιάδες μικροί και μεσαίοι  γεωργοί και  κτηνοτρόφοι καταστρέφονται.

Αν και εισάγουμε ζωοκομικά  προϊόντα αξίας περίπου 2 δις. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε, όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, αλλά καταρρέει. Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα-ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάνε τα κοπάδια τους σε Λιβύη, Τουρκία, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν. Βέβαια κερδισμένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι που αυξάνουν τα κέρδη τους και χαμένοι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές που τους εκμεταλλεύονται.

Πιο ειδικά, για τις ζωοτροφές, που  συμμετέχουν στη διαμόρφωση του  κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, η  τιμή τους έχει αυξηθεί για συνεχόμενη χρονιά πάνω από 50%. Αυτό εντείνεται αφού διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή ζωοτροφών είναι μειωμένη, η τιμή τους έχει αυξηθεί και για την Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος εξαγωγών τους, αν και χρειάζονται στην εγχώρια κατανάλωση.

Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από το καρτέλ εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη , αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκυρίες ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής στο καλαμπόκι κ.ά, για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Το ξεπούλημα  ΔΩΔΩΝΗΣ και  ΕΛΒΙΖ αποτελούν νέο χτύπημα στο εισόδημα και την προοπτική των μικρών κτηνοτρόφων και ακολουθούν ΕΒ Ζάχαρης και ΣΕΚΑΠ .

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στους εργαζόμενους. Συρρικνώνουν μισθούς στο ύψος  Βουλγαρίας και Αλβανίας. Εξαφανίζουν μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για να κυριαρχήσουν τα μονοπώλια. Το ίδιο  και στους μικρομεσαίους αγρότες, επιδιώκουν άμεσα  το  ξεκλήρισμα τους, να γίνουν εργάτες στα χωράφια τους, για να κυριαρχήσουν οι  μεγαλοαγρότες- επιχειρηματίες.    

Έτσι: τα νέα αγριότερα μέτρα, που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πενιχρού αγροτικού  εισοδήματος Μειώνεται η επιστροφή ΦΠΑ, ενώ αντίστοιχα έχει αυξηθεί για την αγορά μέσων και εφοδίων από τους αγρότες. Μειώνεται η επιστροφή για το πετρέλαιο, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν τα χαράτσια των γεωτρήσεων, του ΕΛΓΑ και ΟΓΑ δίχως τελειωμό.     

Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη,  αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ.

Η νέα  ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει  επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας  γη και παραγωγή στα χέρια  επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. 

Μπροστά σ αυτή τη κατάσταση η Περιφέρεια διοργανώνει Ημερίδες και μάλιστα με θέματα όπως « Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα ….ως τρόπος ζωής.» λες και βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αναθέτει σε ιδιώτες την μελέτη για τον  προγραμματισμό των καλλιεργειών της Περιφέρειας λες και αυτό είναι το κύριο σήμερα κι όχι η απόκρουση αυτής της πολιτικής στον αγροτικό τομέα και η φροντίδα της Περιφέρειας για την ελάφρυνση και βοήθεια των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής μας.

Προτείνουμε για  αυτό το ζήτημα που είναι και σημαντικό και επίκαιρο να πραγματοποιηθεί οργανωμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με προσανατολισμό την ανάδειξη και διεκδίκηση των προβλημάτων της Αγροτικής Οικονομίας της Στερεάς.





ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Χρονάς Τάσος.

Γκικόπουλος Γιώργος.

Ντούρου Σοφία (Ιωάννα

Πηγή: http://lamiatimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου