10 Ιαν 2013

Διπλασιάζει εκτάσεις και κερδίζει μερίδιο φέτος η πρώιμη φράουλα.


Από τα τέλη Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει φέτος η παρουσία της ελληνικής φράουλας τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, αφού φαίνεται πως οι πρώιμες ποικιλίες κέρδισαν την εμπιστοσύνη των παραγωγών. Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμαστικών φυτεύσεων, φέτος υπολογίζεται πως οι πρώιμες ποικιλίες με κυρίαρχη τη fortuna, καταλαμβάνουν περί το 7-8% των συνολικών εκτάσεων, όπως μας ενημερώνει ο Φάνης Παπανικολόπουλος, αντιπρόεδρος της
εταιρείας Geoplant στην Ηλεία. «Η πρώιμη παραγωγή φράουλας συνεισφέρει στη μείωση του ρίσκου παραγωγής, καθώς επιτυγχάνεται διεύρυνση της εμπορικής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την τρέχουσα σεζόν οι τιμές της πρώιμης φράουλας διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 3 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο και η απορρόφηση τους γίνεται κατά κύριο λόγο από τις αγορές του εξωτερικού.
Οι εκτάσεις αυτές είναι οι διπλάσιες σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία δείχνει καλή προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας και αποδίδει παραγωγή σε μια περίοδο που η έλλειψη προϊόντος κρατάει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Την τρέχουσα εμπορική περίοδο οι τιμές της πρώιμης φράουλας διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 3 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο και η απορρόφηση τους γίνεται κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού. Κυρίως πραγματοποιούνται συμφορτώσεις με ακτινίδια και πορτοκάλια στις πρώην σοβιετικές χώρες και τις αγορές της βορείου Ευρώπης.


Στην καλλιέργεια της φράουλας παρατηρείται μια σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να υπολογίζονται πλέον στις 12.000 στρέμματα. Η τάση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2010 όταν οι εκτάσεις έφταναν τα 7.050 στρέμματα, με παραγωγή 23.973 τόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική παραγωγή φράουλας βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ιστορικά.

Το κόστος εγκατάστασης μιας νέας καλλιέργειας φράουλας σε θερμοκήπια τύπου τολ φτάνει τα 8.500 ευρώ το στρέμμα την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια υπολογίζεται στα 5.500-6.000 ευρώ το στρέμμα κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια καλλιέργεια με ένταση κεφαλαίου και εργασίας, αφού εκτός από το υψηλό κόστος εγκατάστασης, υπολογίζεται πως απαιτούνται 70-75 ημερομίσθια ανά στρέμμα το χρόνο. Στις σύγχρονες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται υψηλοαποδοτικά υβρίδια με πυκνότητα φύτευσης τα 7.000 φυτά το στρέμμα, με απόδοση που φτάνει τους 2-5 τόνους προϊόντος ανά στρέμμα.

Το καλλιεργητικό κόστος για έναν παραγωγό βρίσκεται γύρω από τα 1,10 ευρώ ανά κιλό, ωστόσο την περσινή σεζόν εκτός από τη σχετικά χαμηλή τιμή των 1,20 ευρώ το κιλό που έλαβαν οι παραγωγοί, πρόβλημα αποτέλεσαν και οι σημαντικά μειωμένες αποδόσεις εξαιτίας του όψιμου χειμώνα.

Χιλιανή καταγωγή

Η φράουλα κατάγεται πιθανότατα από τη Χιλή, ωστόσο γνωστή είναι και η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Στην Ευρώπη, οι πρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας άρχισαν το Μεσαίωνα στη Ρώμη και η μόνη γνωστή ποικιλία την περίοδο αυτή προερχόταν από τις Άλπεις. Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα αποτελούν προϊόν διασταύρωσης των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών φραουλών. Στις φράουλες οι σπόροι βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του φρούτου.

Με πρωιμότητα
Η φετινή παραγωγή και στις... κοινές
Αυτές τις μέρες ξεκινάει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή και στις κοινές ποικιλίες με τις τιμές να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 3 ευρώ το κιλό, όπως και οι πρώιμες.

Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια και έχουν βοηθήσει στην πρωιμότητα της παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περσινή οψίμηση της παραγωγής, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ορισμένες αγορές προς όφελος των ανταγωνιστών μας.

Kατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου