25 Ιαν 2013

Έρευνα: Πόσο μας παχαίνει η κρίση.


Η οικονομική κρίση αυξάνει τα κρούσματα παχυσαρκίας επειδή στρέφει τον κόσμο στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια θερμίδες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί «βομβάρδιζαν» το υποσυνείδητο μιας ομάδας εθελοντών με απαισιόδοξα μηνύματα που αφορούσαν τις οικονομικές δυσκολίες. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι πως εκείνοι κατανάλωναν κατά 40% περισσότερο παχυντικό φαγητό σε
σχέση με μια άλλη  ομάδα εθελοντών οι οποίοι δεν εκτέθηκαν σε ανάλογα μηνύματα.


Στην συνέχεια οι επιστήμονες  έστειλαν τα ίδια μηνύματα για την κρίση στους εθελοντές, αλλά αυτή τη φορά γνωστοποιώντας τους πως διαθέτουν μόνο διαιτητικό φαγητό. Στην περίπτωση αυτή οι εθελοντές μείωσαν την πρόσληψη τροφής κατά περίπου 25%.

Όπως αναφέρεται  στην επιθεώρηση «Psychological Science», όταν νιώθουμε πως υπάρχει απειλή για την επάρκεια τροφής, όπως στην περίοδο κρίσης, προσπαθούμε υποσυνείδητα να τρώμε τροφές με υψηλότερη θερμιδική αξία που θα μας παρέχουν ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Juliano Laran, επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, δήλωσε ότι  «η οικονομική κρίση φαίνεται να ενεργοποιεί το ένστικτο της επιβίωσης των ανθρώπων και τους ωθεί να αποκτήσουν αποθέματα θερμίδων για ώρα ανάγκης».
Πως δεν θα σας παχύνει η κρίση
Μην κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό, όταν νιώθετε άγχος, είναι πιθανό να φάτε περισσότερο.
Αποφύγετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση. Και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες, εξάλλου όλο και κάποιο δυσοίωνο μήνυμα θα ακούσετε για την κρίση.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά.
Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε διάφορα τρόφιμα στον κήπο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού σας. Με τον τρόπο αυτό θα τρέφεστε πιο υγιεινά και οικονομικά.
Επιλέξτε να μαγειρεύετε με αγνά υλικά στο σπίτι, φτιάχνοντας απολαυστικά γευστικά γεύματα με χαμηλή θερμιδική, αλλά υψηλή διατροφική αξία.


Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

Πηγή:hygeianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου