31 Ιαν 2013

Όαση σοβαρότητας οι Νέοι Αγρότες.


Την πετυχημένη πορεία κοινωνικής παρέμβασης της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, μικρό απολογισμό του 2012, και θέσεις-στόχους για το 2013 και 2014, έκανε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας κ Δημήτριος Δαλαμήτρας στην Όαση στο χωριό Λόφος Κατερίνης.


Στην Όαση (χώρο συγκέντρωσης-café) του χωριού Λόφος
Κατερίνης, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες Πιερίας, με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αντάλλαξαν σκέψεις και δημιούργησαν βάσεις για πραγματική παρέμβαση στην διαμόρφωση καταλληλότερων συνθηκών συζήτησης για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Από τις πολλές εκδηλώσεις που έκανε η ΕΝΑ Πιερίας, η μόνη ΑΣΟ που έχει να παρουσιάσει πολλές δράσεις προς όφελος των αγροτών και κύρια των Νέων Αγροτών το 2012, ο κ. Δ. Δαλαμήτρας επεσήμανε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

- 1-5 Φεβρουαρίου, Προβολή της Πιερίας και των Νέων Αγροτών στην Agrotica
- 2 Απριλίου, Ημερίδα στην Κατερίνη για το υπό διαμόρφωση νέο καθεστώς χρήσης νερών
- 6-9 Σεπτεμβρίου, 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο φιλόξενο Ελατοχώρι
- 21-23 Σεπτεμβρίου, Δυναμικό «παρών» στην «Γιορτή του Αγρότη», Καρίτσα
- 12 Οκτωβρίου, Υποδοχή-φιλοξενία study visit Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας για αρωματικά
- 11 Νοεμβρίου, Λιτόχωρο, Διευρυμένη συνεδρίαση Διοικ. Συμβουλίου Παν. Ένωσης Νέων Αγροτών, με Νέους Αγρότες από όλη την Ελλάδα. Και βέβαια τα γραφεία της ΕΝΑ Πιερίας είναι ανοιχτά στο Π. Κεραμίδι (23510 92222) ενώ κάθε Δευτέρα βράδυ υπάρχει κάποια συνάντηση στα γραφεία, εκτός από τις Δευτέρες που τώρα υλοποιείται η εξόρμηση ενημέρωσης «Νέοι Αγρότες: Βγαίνοντας από την κρίση» (Βροντού, Λόφος, Καρίτσα, Αιγίνιο κλπ)

Την πολύ μεγάλη ανάγκη οργάνωσης και συσπείρωσης όλων των Νέων Αγροτών, αλλά και τον διακριτό ρόλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, η οποία δεν υποκαθιστά τις άλλες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και υποστηρίζει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου, όπως πρέπει να εκφράζονται δημοκρατικά όλοι οι πολίτες σε μια ευνομούμενη πολιτεία, παρουσίασε ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ.

Τον λόγο πήρε και ο παριστάμενος κ Δημήτριος Ρουκάς, Επιστημονικός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για να δώσει παραδείγματα πετυχημένων πρακτικών μικρών μεταποιητικών δυνατοτήτων, ώστε ο αγρότης να μπορεί να μεταποιήσει την δικιά του παραγωγή  και να την προωθεί στην κατανάλωση (μικρό τυροκομείο, μικρό συσκευαστήριο  μελιού, μικρό γαλακτοκομείο κλπ).Είναι αναγκαίο ο αγρότης να μπορεί να πουλά ο ίδιος την παραγωγή του στην κατανάλωση, και όχι απλά να «παραδίδει» στο εμπόριο.

Ο κ. Απόστολος Κούρτης, Αντιπρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας και υπεύθυνος οργάνωσης της 2ης συνάντησης «βγαίνοντας από την κρίση» στον Λόφο επεσήμανε ότι η ΕΝΑ Πιερίας αναζητεί την καλύτερη μεταφορά της πρωτότυπης προσπάθειας της ΕΝΑ Πρέβεζας με την Αγορά Αγροτών-Farmers Market, που είναι ένα θεσμικό, νόμιμο, σταθερό εργαλείο της αγοράς που φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο τους αγρότες με τους καταναλωτές. Πέραν από την συμπίεση των τιμών και την ωφέλεια όλων, και των αγροτών και των καταναλωτών, είναι ένα μέσο συνεχούς ποιοτικής βελτίωσης και πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων.

Χαιρετισμό στην έναρξη απηύθυνε ο πρόεδρος του ΑΚΣ Λόφου-Μηλιάς, Νέος Αγρότης κ Ευάγγελος Γιαννώτας, ενώ μετείχαν ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας κ. Γεώργιος Ράπτης, ο γνωστός δημοσιογράφος του ΔΙΟΝ TV κ. Ι. Τσιμπονίδης, ο κ. Γεώργιος Κουκουλιάτας, ο κ. Ι. Δημαλής, ο κ Ι. Νταούκας, ο κ. Ι. Παντούλης, ο κ. Ν. Στεφανίδης, ο κ. Α. Παπαγεωργίου, Α. Σεμερτζίδης και πολλοί ακόμα.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Καρίτσα, την Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, στις 20.00, στον «Πατζιάλα» με ανοικτή πρόσκληση προς όλους και κυρίως προς τους Νέους Αγρότες.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου