31 Ιαν 2013

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε. Σε ποια τρόφιμα περιέχεται.


Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές και απαραίτητες  είναι οι βιταμίνες  για τον οργανισμό μας. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, θα μιλήσουμε για τη βιταμίνη Ε. Σε ποια τρόφιμα περιέχεται; Ποιες είναι οι ωφέλειές της;
Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στο σώμα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι υδατοδιαλυτές. Γι’αυτό και παρατηρείται σπάνια ανεπάρκεια βιταμίνης Ε σε
συνδυασμό, βέβαια, με το γεγονός ότι  περιέχεται σε αρκετές τροφές και αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα.

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε είναι πολλά και σημαντικά. Πρώτα- πρώτα αυξάνει, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, τη γονιμότητα. Χορηγείται θεραπευτικά  σε περιπτώσεις συχνών αποβολών.  Μια ακόμη θετική λειτουργία της είναι ότι εμποδίζει την αρτηριοσκλήρωση, δηλαδή τη σταδιακή απόφραξη των αρτηριών που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία της στεφανιαίας νόσου. Επίσης, προσφέρει σημαντική προστασία κατά του καρκίνου και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Δεν είναι, όμως, σημαντική μόνο για την υγιεία μας αλλά και για την ομόρφιά μας αφού, σύμφωνα με έρευνες, προστατεύει το δέρμα μας από τις ρυτίδες, από τη ξηρότητα και από την ακτινοβολία UV.


Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι αρκετές. Κυριότερη πηγή αποτελούν τα φυτικά έλαια: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σιτέλαιο, σησαμέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο κ.τ.λ. Ακόμη, υπάρχει ένας κατάλογος τροφίμων με βιταμίνη Ε τα οποία θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας: όσπρια, φουντούκια, δημητριακά ολικής άλεσης, σιτάρι, λιναρόσπορο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτα, αβοκάντο, ακτινίδιο, μπρόκολο, θαλασσινά, σπαράγγια, ελιές, σπανάκι, φυστίκια.


Όπως βλέπουμε, η ποικιλία είναι μεγάλη και αποτελεί μια ευκαιρία  προστασίας της υγιείας αλλά και της επιδερμίδας μας.  Και για όσους δεν ‘’χόρτασαν’’ βιταμίνη Ε παρακάτω σας δίνω μία συνταγή για αντιγηραντική μάσκα προσώπου φτιαγμένη με τροφές που τη περιέχουν. Καλή σας όρεξη!

Πηγή:www.food-net.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου