27 Ιαν 2013

Έρευνα: Το χαμομήλι, οι ουσίες και οι ιδιότητές του.


Το χαμομήλι (επιστημονική ονομασία «Chamomilla»), είναι μονοετές, αρωματικό φυτό και καθώς δεν αναπτύσσεται πολύ σε ύψος (δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστά) χαρακτηρίζεται ως «πόα». Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα εδάφη, στα λιβάδια και στους αγρούς, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Επί αιώνες, ο κόσμος χρησιμοποιούσε το χαμομήλι ως αντιφλεγμονώδες, για την ήπια ηρεμιστική του δράση και ως θεραπευτικό μέσο κατά του έλκους.
Επίσης, πολλοί είχαν καταγράψει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το αιθέριο έλαιο που παράγεται από το λουλούδι του χαμομηλιού έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Το γνωστό ¨ λουλουδάκι¨ του Αγίου Γεωργίου περιέχει πολλές θεραπευτικές ουσίες, λακτόνες, τερπένια, φαινόλες, αιθέρια έλαια μεταξύ των οποίων είναι και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο αζουλένιο με σπασμολυτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού, μπορεί να καταπολεμήσει το κρύο και προ εμμηνορροϊκούς πόνους, σύμφωνα βρετανούς ερευνητές. Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών χαμομηλιού ημερησίως, επί δεκαπέντε ημέρες, αρκούν για να προκαλέσουν αύξηση των συγκεντρώσεων κάποιων χημικών σε επίπεδα που επιτρέπουν την καταπολέμηση των μυϊκών σπασμών και των φλεγμονών.
Η ομάδα από το αυτοκρατορικό κολλέγιο του Λονδίνου εξέτασε τα ούρα 14 υγιών ποτών χαμομηλιού. Για χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το χαμομήλι ως αντιφλεγμονώδες, ως ήπιο ηρεμιστικό και ως θεραπεία αντιμετώπισης του έλκους. Έχει αναφερθεί επίσης για την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα λουλούδια χαμομηλιού, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κατέχει αντιμικροβιακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ron Eccles, από το κέντρο κοινού κρύου στο Κάρντιφ, είπε: «Από τα στοιχεία, που διαθέτει τόνισε ότι το αφέψημα χαμομηλιού έχει μακροχρόνια αποτελέσματα στο κρύο και τον εμμηνορροϊκό πόνο. Είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί το κρύο κανείς, ήταν να μείνει υγιής με την άσκηση και την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επιπλέον, ο Maureen Robertson, από τη σκωτσέζικη σχολή της βοτανικής ιατρικής, είπε ότι το χαμομήλι (εργάστηκε στην αφαίρεση της θερμότητας από το σώμα), «Είναι ένα πολύ ασφαλές χορτάρι στη χρήση. Είναι καλό για την ανάφλεξη, ιδιαίτερα του γαστρεντερικού». Η υψηλή περιεκτικότητα του, το έκανε επίσης ένα καλό αντισηπτικό. Μπορεί να εμποτιστεί πέρα από την ηβική περιοχή ως θεραπεία για τους εμμηνορροϊκούς σπασμούς. Αλλά και ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές για τη χρησιμοποίηση του χαμομηλιού λόγω της δράσης της στη μήτρα.
Μερικές από τις θεραπευτικές χρήσεις του χαμομηλιού είναι οι εξής
Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού σχετίζεται με την ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.
Η καταπραϋντική του δράση βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυΐας.
Παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση όταν εμφανίζονται αναφυλαξίες ή φαγούρες στο σώμα.
Είναι δραστικό φυσικό παυσίπονο σε ρευματικούς πόνους και σε περιπτώσεις κυστίτιδας.
Καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι, ιδανικό για στομαχόπονους και κακή πέψη.
Αντιμετωπίζει τις άφθες (με γαργάρες) και κάθε είδους πληγές στο στόμα.
Η εμμηναγωγική του δράση συνιστάται σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας που προκαλούνται από νευρικές διαταραχές.
Το αφέψημα χαμομηλιού είναι χαλαρωτικό και ένα φλιτζάνι είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την αϋπνία.
Για την ανορεξία καταναλώστε πριν από τα γεύματα σας μικρή ποσότητα αφεψήματος που θα φτιάξετε με 4-5 λουλουδάκια.

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου