27 Ιαν 2013

Η σωστή διατροφή έχει… ωράριο.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα «άναρχο» πρόγραμμα ως προς την ώρα κατανάλωσης των γευμάτων, αποσυντονίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Τώρα, Iσραηλινοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γευμάτων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση λίπους και άρα απώλεια βάρους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού χρονικού προγραμματισμού μπορεί να επιφέρει χάσιμο κιλών χωρίς δίαιτα και να βελτιώσει την υγεία.


Η  μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology»,

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του διατροφικού «ωραρίου» και της πρόσληψης λιπαρών τροφών σε τέσσερις ομάδες ποντικιών, επί ένα διάστημα 18 εβδομάδων, για να δουν κατά πόσο ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

Οι δύο εκ των τεσσάρων ομάδων ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγούσε τα ζώα στην παχυσαρκία. Τα ποντίκια της μιας ομάδας τρέφονταν την ίδια ώρα κάθε μέρα, ενώ εκείνα της δεύτερης τρέφονταν όποτε αυτά επιθυμούσαν. Οι άλλες δύο ομάδες ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, όπου πάλι η μια έτρωγε σε συγκεκριμένες ώρες και η άλλη όχι.

Στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια και των τεσσάρων ομάδων είχαν πάρει βάρος, με την ομάδα που ακολουθούσε την πλούσια σε λιπαρά διατροφή σε ακανόνιστες ώρες να έχει συσσωρεύσει τα περισσότερο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν παρόλα αυτά ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφή πλούσια σε λιπαρά σε συγκεκριμένες ώρες στο τέλος του πειράματος βρίσκονταν οργανικά σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με εκείνα που έτρωγαν τροφή χαμηλών λιπαρών όποτε ήθελαν. Συγκεκριμένα τα επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνης) τους είχαν κάνει «βουτιά» κατά 21% ενώ παρουσίαζαν κατά 1,4 φορές υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σχέση με την ομάδα που ακολουθούσε τη διατροφή χαμηλών λιπαρών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση ενός διατροφικού ωραρίου προηγείται σε σπουδαιότητα της πρόσληψης λιπαρών, οδηγώντας έτσι σε έναν βελτιωμένο μεταβολισμό και αποτρέποντας την παχυσαρκία» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Όρεν Φρόι. «Η βελτίωση του μεταβολισμού μέσω των προσεκτικά προγραμματισμένων γευμάτων, χωρίς τον περιορισμό των τροφών του ημερήσιου διατροφικού μενού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας» καταλήγει.

Πηγή:www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου