28 Ιαν 2013

Κινητικότητα αγροτών σε δύο άξονες χωρίς ατζέντα και σαφή προσανατολισμό.


Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη, μοιάζει αυτές τις μέρες η κατάσταση στον αγροτικό χώρο, με τις σκόρπιες δυνάμεις των αγροτών να επιχειρούν έναν νέο κύκλο διαμαρτυρίας στις εθνικές οδούς, χωρίς όμως να έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο που θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών.


Οι κινήσεις καθοδηγούνται από δύο άξονες: Ο πρώτος είναι των Θεσσαλών με αδιαμφισβήτητο «αρχηγό» τον Βαγγέλη Μπούτα και ο δεύτερος έχει αναφορά στο κίνημα των νεολαίων του 2008.
Οι κινήσεις δείχνουν να καθοδηγούνται από δύο άξονες:
Ο πρώτος είναι αυτός των Θεσσαλών με αδιαμφισβήτητο πλέον «αρχηγό» τον Βαγγέλη Μπούτα που επιχειρεί να συμβιβάσει τον αριστερό του λόγο και την  δογματική του προέλευση ως στέλεχος του ΚΚΕ, με την έκφραση μιας ευρύτερης δυσαρέσκειας που υπάρχει σήμερα στον αγροτικό κόσμο σαν αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας και της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Ο δεύτερος είναι αυτός που έχει αναφορά στο κίνημα των νεολαίων του 2008 το οποίο στην προσπάθειά του να ενηλικιωθεί και να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα, τείνει να αλλοτριωθεί μέσα από τη συνεργασία του με κουρασμένα πρόσωπα και φθαρμένες οργανώσεις όπως η  ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ ο ΣΕΚ κ.α.

Το βέβαιο είναι πως ούτε οι διαθέσεις των πραγματικών επαγγελματιών του αγροτικού χώρου συνηγορούν σε μια μαζική κάθοδο στις εθνικές οδούς, ούτε όμως και η ένταση και ποιότητα των προβλημάτων είναι τέτοια που να διευκολύνει τις κινήσεις των «θερμόαιμων» για έναν γενικό ξεσηκωμό.

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δείχνουν να κινητοποιούν «λυτούς και δεμένους» σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κάθοδο των αγροτών στα μπλόκα και να δώσουν στη διαμαρτυρία εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Πληροφορίες από πολλές περιοχές αναφέρουν ότι τοπικοί βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη με εξέχουσα θέση, όπως π.χ. οι αναπληρωτές υπουργοί Σταϊκούρας και Χαρακόπουλος επιδίδονται αυτές τις μέρες σε έναν αγώνα επηρεασμού της πελατειακής τους βάσης, με υποσχέσεις και διλλήματα που έχουν ως στόχο να τους αποτρέψουν από κάθε σκέψη για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι δυνάμεις της ομάδας Μπούτα παίρνουν ήδη το δρόμο για τον κόμβο της Νίκαιας (παλιά Βιοκαρπέτ) έξω από τη Λάρισα, ενώ οι «νεολαίοι» μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση στον Πλαταμώνα της Πιερίας, μετρούν τις δυνάμεις τους για την Τρίτη, παράλληλα με κάποιες επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων στην Αθήνα.  

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ και στην Πελοπόννησο
Στο μεταξύ, στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας, αποφάσίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη, με μπλόκα στους δρόμους.

Έτσι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13:00, έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα Αργολίδας και εκεί θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ: «αυτή την φορά πλέον δίνουμε τον αγώνα τόσο για την επιβίωση των οικογενειών μας,, όσο και για κάθε λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση, με βάση τις αντιλαϊκές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθεί να εξαφανίσει την αγροτική παραγωγή της χώρας μας, για να ευνοηθούν τα μεγάλα, ξένα και ελληνικά, τραστ στο χώρο της διατροφής. Θέλουν να ξεκληρίσουν εντελώς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να τους λυγίσουν, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τις στάνες τους. Γι’ αυτό επιβάλλουν υψηλό κόστος παραγωγής, νέα πρόσθετα χαράτσια, νέα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα, που είναι αδύνατο να τα πληρώσει ο μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος. Παράλληλα επιβάλλουν και υψηλές τιμές των προϊόντων μας  για τους καταναλωτές και τις λαϊκές οικογένειες που στενάζουν από την ακρίβεια. Εμείς, γι’ αυτό λέμε, ότι ο αγώνας μας είναι κοινός με τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μικρομεσαίο αυτοαπασχολούμενο  έμπορα και βιοτέχνη, τον άνεργο, το νέο».

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφάσισε η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λάρισας:

«Στην μεγάλη μαζική και μαχητική πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά το Σάββατο, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μαζική κάθοδο των τρακτέρ στον Κόμβο της  Νίκαιας την Δευτέρα 28 Γενάρη.

Τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι άδειες τσέπες μας, οι περικοπές και τα χαράτσια, ο κίνδυνος να παραμείνουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα καθώς δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε πετρέλαιο, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, είναι οι παράγοντες που μας οδηγούν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Προβλήματα που θα γίνουν πολύ χειρότερα του χρόνου και ακόμη χειρότερα με την άγρια φορολογία που θα υποστούμε. Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος για να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας, να έχουμε κατακτήσεις στα αιτήματα μας, να ανακόψουμε την αντιαγροτική επίθεση που δεχόμαστε.

Καλώ τους αγρότες του Νομού Λάρισας να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο στον Κόμβο Νίκαιας. Να απομονώσουν τις φωνές που ήδη άρχισαν να καλλιεργούν την καχυποψία για τους σκοπούς αυτής της κινητοποίησης, να σπέρνουν αμφιβολίες, απογοήτευση και ηττοπάθεια. Στόχος τους είναι να διασπάσουν το μέτωπο των αγροτών και να υπονομεύσουν την μαζική συμμετοχή χιλιάδων θεσσαλικών τρακτέρ στην κινητοποίηση. Θα αποτύχουν! Δεν υπάρχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές στο αγροτικό κίνημα. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και η συμφωνία  στα δίκαια αιτήματα μας. Κανείς δεν περισσεύει. Όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα σε ποιο μπλόκο βρισκόταν, δίνουν ενωτικά την μάχη για την επιτυχία της φετινής κινητοποίησης.

Όλοι με τα αγροτικά μηχανήματα την Δευτέρα στον Κόμβο της Νίκαιας, στο ενιαίο και μεγάλο πανθεσσαλικό αγροτικό μπλόκο που θα ανάψει την φωτιά σε όλη την Ελλάδα.»

Κάθοδο σε μπλόκα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών

Με απόφαση για μπλόκα σε όλο το εθνικό δίκτυο από αύριο, έληξε η συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, στον Πλαταμώνα.

Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά την μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, Πιερίας.

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των αγροτών απ΄ όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

«Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Η προσέλευση στη σημερινή μας συνάντηση, όπου αποφασίστηκε ότι αύριο βγαίνουν όλα τα τρακτέρ έξω, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θα γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση», αναφέρει ο κ.Λιλιόπουλος.

Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση συναρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν από αύριο, όπως μας είπε ο κ. Λιλιόπουλος. Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ θα γίνουν συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών, που όπως αναφέρει ο κ. Λιλιόπουλος είναι πολύ σοβαρά, αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση των Γραμματειών της ΠΑΣΥ των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας

«Αγρότες, αγρότισσες της Κ. Μακεδονίας,

Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε το εισόδημα μας να συρρικνώνεται. Οι απλήρωτες από το περσινό καλοκαίρι παραγωγές μας, οι χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, οι περικοπές των επιδοτήσεων, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη κάλυψη όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, κλπ. μας οδηγούν στον αφανισμό.

Οι ευθύνες της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ και η συνεργία της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι δεδομένες και ξεκάθαρες πλέον σε μας. Εφαρμόζοντας τα μνημόνια και με στόχο τα βάρη των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα, που δεν ευθύνονται γι’ αυτή, φορτώνουν και νέα βάρη στη μικρομεσαία αγροτιά, όπως :

● Άγρια φορολόγηση, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.

● Μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για φέτος με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

● Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό, στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ).

● Χαράτσια για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (σπίτια, αποθήκες) και για την "τακτοποίηση" των "αυθαιρέτων", για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.

● Τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία, με παράλληλες περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος.

● Επιβολή 5€ για την είσοδο στα νοσοκομεία, 25€ για την εισαγωγή και νοσηλεία σε κλινική και η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Όλα αυτά και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα, αντιαγροτικά μέτρα , που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, μας οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Για να έχει, όμως, αποτελέσματα ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς χρειάζεται να συντονίζεται με τον αγώνα και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό συντονισμό με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, που αποφάσισαν να ξαναβγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς , δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που προηγήθηκαν.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Κ. Μακεδονίας να παλέψουν για :

● Άμεση εξόφληση όλων των προϊόντων από τους εμποροβιομηχάνους ( π.χ. Ροδάκινο, Γάλα κλπ. ).

● Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή.

● Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο της περσινής και προηγούμενων ετών ( π.χ. πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ζημιές από χαλάζι και παγετούς κλπ. ) με τον ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

● Ενάντια στην επιχειρούμενη "φοροεπιδρομή" με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, επιβολή φόρου 13% από το πρώτο Ευρώ, επιβολή φόρου για τα χωράφια. Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί). Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις-χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία-Σύνταξη, στους "Καλλικρατικούς" δήμους για την ύδρευση-καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

● Ουσιαστικό έλεγχο του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές και όχι στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ.

● Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

● Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.α). Διεκδικούμε την απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.

● Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

● Πολιτική δασμών για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.

● Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

● Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις των 350 Ευρώ, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

● Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζεται να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις.

Η πρόταση της ΠΑΣΥ μιλά για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη. Προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υλοποιούν, για να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας. Γραμματείες ΠΑΣΥ των Νομών της Κ. Μακεδονίας».


Πηγη: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου