24 Ιαν 2013

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα αχλάδια στον Τύρναβο. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητάνε οι παραγωγοί.


Σοβαρά προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες με αχλάδια, ποικιλίας κρυστάλια, συνολικής έκτασης 13.000 στρεμμάτων περίπου, έχουν ανακύψει στην περιοχή του δήμου Τυρνάβου. Από τις παρατηρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες κατά τη διάρκεια του κλαδέματος των δένδρων, υπάρχει εμφανής έλλειψη καρποφόρων οφθαλμών, με αποτέλεσμα η αναμενόμενη
παραγωγή να είναι μικρή.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Ιωάννης Χαλιβέρας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε συνέχεια προβλήματα στην παραγωγή αχλαδιών, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ασύμφορη η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας. Φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην παραγωγή. Το πρόβλημα δημιουργείται κάθε έτος αλλά σε διαφορετικές περιόδους. Εκτιμώ ότι φέτος για το πρόβλημα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. Πάντως θεωρώ ότι είναι δύσκολο το μέλλον για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφού τα τρία τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής μας δεν προχωρούν σε νέες φυτεύσεις».

Ήδη για το θέμα ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ν. Μαλάκος έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον ΕΛΓΑ στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «για μια ακόμη χρονιά (μετά και την περσινή που η παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη) αναμένεται να υπάρχει από τη μια πλευρά παντελής έλλειψη των αχλαδιών από την άλλη δε οι καλλιεργητές θα είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν όλα τα έξοδα που χρειάζονται τα δένδρα (κλάδεμα, λίπανση, ραντίσματα), μιας και είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να αναγνωριστεί η ακαρπία των δένδρων ως φυσικό αίτιο καταστροφής από τον ΕΛΓΑ, να υπάρξουν άμεσες εκτιμήσεις - εξατομικεύσεις των ζημιών των καλλιεργειών μετά την τυχόν ανθοφορία τους, διότι ο κίνδυνος οικονομικού αφανισμού της συγκεκριμένης κατηγορίας των καλλιεργητών είναι άμεσος».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου