11 Οκτ 2013

Στα κάγκελα οι αγρότες για τα φωτοβολταϊκά.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο ΠΣΑΦ σε περίπτωση που «περάσει» ως έχει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.




Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μεταξύ αυτών και των κινητοποιήσεων οποιασδήποτε μορφής, αφήνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών σε περίπτωση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ υπερψηφιστεί
υπό την παρούσα μορφή του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΣΑΦ κάνει ειδική αναφορά στη δίκη στο ΣτΕ για τη νομιμότητα της  έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και στις ζυμώσεις και επαφές ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Πιο αναλυτικά , ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών αναφέρει:

α) Δίκη 9/10 στο Συμβούλιο της Επικρατείας:

Την Τετάρτη 9.10.2013 συζητήθηκε ενώπιον του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας το ζήτημα της νομιμότητας της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με το ν. 4093/2012. Στη δίκη παρενέβησαν μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονο, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας παραγωγών και την ισοπεδωτική μεταχείρισή τους από την πολιτεία, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική τους καταστροφή.

Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκε ότι οι επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, εφόσον δεν αναγνωρίζουν ότι οι προοπτικές κερδοφορίας των αγροτών από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες παραγωγών.Άλλωστε, ο ίδιος ο νομοθέτης θέλησε την είσοδο των επαγγελματιών αγροτών στον εν λόγω τομέα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης με όρους εξ αρχής διαφοροποιημένους σε σχέση με τους κοινούς επιχειρηματίες. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ομολογήθηκε κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο από τους πληρεξούσιους του ΛΑΓΗΕ, οι οποίοι επί της ουσίας αναγνώρισαν ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εταιρίες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες του χώρου.

Άλλωστε, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν μειώνει απλώς την οικονομική απόδοση των αγροτικών επενδύσεων, αλλά στην περίπτωση των αγροτών οδηγεί σε οικονομική τους καταστροφή, καθώς τα καθαρά τους έσοδα δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των σχετικών δαπανών. Παρότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση του ΣτΕ πάνω στο θέμα, είναι γεγονός ότι η συζήτηση ανέδειξε με καθαρό τρόπο τον παραλογισμό τηςεπιβολής του συγκεκριμένου βάρους και την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της ιδιάζουσας θέσης των αγροτών-παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Συνέχιση επαφών για την θέση μας στο Νομοσχέδιο:

Η Διοίκηση, είναι σε καθημερινή επαφή και διαβούλευση με κυβερνητικούς αξιωματούχους που καθορίζουν τις διατάξεις του κειμένου του Νομοσχεδίου. Τρία από τα Μέλη της Διοίκησης, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα παραμείνουν μέχρι και την ημέρα ψήφισης.

γ) Συμπαράσταση από Βουλευτές και άλλους παράγοντες:

Η συντριπτική πλέον πλειοψηφία των Ελλήνων Βουλευτών, έχει ασπαστεί πλήρως τις θέσεις των Αγροτών, αρκετοί δε από αυτούς έχουν πάρει ανοικτά θέση. Ο Σύνδεσμος, μετά τις εξελίξεις θα λάβει δημόσια θέση επί της συνολικής αλλά και μεμονωμένης στάσης των Εκπροσώπων του Ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, για τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά.

δ) Η θέση των Μελών μας:

Ευχαριστούμε τα Μέλη μας, για την ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη που δείχνουν στις ενέργειες της Διοίκησης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα Μέλη μας που εκδήλωσαν πρόθεση να «βοηθήσουν» με δικές τους ενέργειες το Σύνδεσμο, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις συνέβη και έφερε αποτελέσματα.

Τους καλούμε όλους σε επαγρύπνηση και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει νέα ανακοίνωση του Συνδέσμου για ενδεχόμενες συντονισμένες ενέργειες όλων των μελών μας, εν’ όψη της ψήφισης του Νομοσχεδίου”.




Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου