9 Οκτ 2013

Ακριβή η είσοδος των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Πόσο κοστίζει για να μπει ένα αγροτικό προϊόν στο ράφι; Τα ποσά ξεκινούν από 50 ευρώ ως και τα 300 ευρώ.


Τσουχτερά ποσά καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί που θέλουν να δουν τα συσκευασμένα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, επιβεβαιώνοντας ότι η διαπραγματευτική τους ισχύ απέναντι στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι από μηδενική
έως και ανύπαρκτη (για να μην μπαίνουν και όλες οι αλυσίδες στο ίδιο σακί). Πηγές αναφέρουν ότι τα ποσά ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της αλυσίδας που συναλλάσσονται και βεβαίως καθοριστική παράμετρος στο τελικό ποσό «εισόδου» διαδραματίζει και το γεγονός αν το προϊόν είναι φρέσκο ή ξηρό φορτίο, καθώς αυτή καθορίζει και τα λειτουργικά έξοδα του αγαθού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα ποσά ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τα 300 ευρώ. Και μπορεί να φαντάζουν μικρά όμως τα συγκεκριμένα ποσά είναι ανά κωδικό και ανά κατάστημα.

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς αν το συγκεκριμένο προϊόν είναι φρέσκο και άρα χρειάζεται ψυγείο, επειδή ο χώρος είναι πολύ μικρότερος από ότι ισχύει στα ράφια τότε το ποσό είναι μεγαλύτερο. Πιο πολλά λεφτά εισόδου, επίσης, ζητούν οι λιανέμποροι αν το προϊόν του παραγωγού συγκαταλέγεται σε ταχυκίνητη κατηγορία –πουλιέται δηλαδή πιο γρήγορα- όπως για παράδειγμα θεωρούνται τα γαλακτοκομικά ή τα ζυμαρικά.

Είναι χαρακτηριστική δε η αναφορά διοικητικού στελέχους μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το οποίο παρά την κρίση τα ποσά εισόδου παραμένουν ασύλληπτα. Όπως λέει στο Agronews αν στη θέση του παραγωγού είναι βιομηχανία που θέλει να εισάγει μια σειρά 5 νέων κωδικών αυτό μπορεί να της κοστίσει συνολικά και 500.000 ευρώ.

Η πολιτική των λιανεμπόρων όσον αφορά τους παραγωγούς που προμηθεύουν τα καταστήματα της μαναβικής τους είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση δεν ζητάνε «είσοδο» αλλά «πετσόκομμα» της τιμής, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που δέχονται κατά βάση από τις λαϊκές αγορές

Καραγιαννοπούλου Δέσποινα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου