11 Οκτ 2013

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τις εξαγωγές από το Ισραήλ.

Τα πρώτα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ, σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, κατέγραψε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο πλαίσιο της Επίσημης Επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά και της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώθηκε το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου.


Όπως δήλωσε επιστρέφοντας από το Ισραήλ, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η
τόνωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι χωρίς τη συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών, η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο και θα δυσχεράνει σημαντικά κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και μείωσης του χρέους σε όρους Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Την ώρα που η εξωστρέφεια –εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- αντιστοιχούν στο 28% του ΑΕΠ της χώρας, αντιλαμβάνεται κάνεις, πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και περαιτέρω αύξηση του εξωτερικού μας εμπορίου.

Η Επίσημη Επίσκεψη και η πολυμελής επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνεκτικής προώθησης της εξωστρέφειας της Ελλάδας, ώστε να περιλαμβάνει εκτός από τα προϊόντα της χώρας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια, ακόμη και τον αθλητισμό. Μόνο η συνολική ανάδειξη και οι συνέργιες σε επίπεδο εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαία η θερμότατη υποδοχή και η αποστροφή του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κυρίου Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι «οι έξυπνοι managers τώρα επενδύουν στην Ελλάδα», καθώς και η μαζική συμμετοχή σημαντικών ισραηλινών επιχειρηματιών και συλλογικών φορέων στις συναντήσεις που διεξήχθησαν εκεί»

Συνολικά, έλαβαν χώρα πάνω από 420 επιχειρηματικές συναντήσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατεγράφη για τους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, του ιατρικού εξοπλισμού, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την τηλεπικοινωνιών και των μηχανημάτων.

Επιπροσθέτως, θετικά στοιχεία προέκυψαν για συνεργασίες και επενδύσεις σε επίπεδο venture capitals, με τη συμμετοχή Ισραηλινών επιχειρηματιών και επενδυτών.

Να σημειωθεί ότι στο α’ εξάμηνο του 2013, το Ισραήλ κατατάσσεται στην 20η θέση μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 184,8 εκατ. ευρώ.



Δίψα για εξωστρέφεια

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «είναι ενδεικτικό το γεγονός της δίψας για διεθνοποίηση και εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και ρευστότητας», όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συνδέσμου, πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ, ως τις 10/10 οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος το 2011 είχαν ενταχθεί περίπου 800 επιχειρήσεις, ενώ οι αιτήσεις θα ήταν πολλαπλάσιες αν υπήρχε η θεσμική δυνατότητα να ενταχθούν στο Πρόγραμμα και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.

Αντίστοιχα μεγάλη ζήτηση συμμετοχής εκδηλώνεται από επιχειρήσεις όλης της Επικράτειας για συμμετοχή στο Πρόγραμμα επιδοτούμενης Συμβουλευτικής και Mentoring, που υλοποιούν οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων της χώρας με την ΕΕΔΕ, ώστε οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αποκτήσουν συστηματική και στοχευμένη προσέγγιση στις εξαγωγές τους ανά αγορά-στόχο

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη: «η κινητοποίηση αυτών των παραγωγικών δυνάμεων και η διάχυση του οράματος της εξωστρέφειας σε όλους του τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χαράσσει και τον οδικό χάρτη των υποστηρικτικών μέτρων και κινήτρων προς την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη δεν πρέπει να αποτελεί απλώς στόχο, αλλά κεντρική και συστηματική επιχειρησιακή πολιτική».



Μείωση εξαγωγών τον Αύγουστο

Πάντως, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της μηνός της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Αύγουστο κατεγράφη η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε σύγκριση μηνός τρέχοντος και περασμένου έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του έτους.

Η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% τον περασμένο Αύγουστο αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 3ετίας, ξεπερνώντας το -5,6% της υποχώρησης που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε η κρίση στην Κύπρο. Μάλιστα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη -7,6% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των εξαγωγών τα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στα 2,08 δις ευρώ, ήτοι -5,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (2,21 δις ευρώ), εξαιτίας της μείωσης τόσο στις χώρες της ΕΕ (-3,8%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-7,1%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η υποχώρηση υπολογίζεται σε -7,6% (στο 1,16 δις ευρώ, από 1,25 δις ευρώ το 2012), καθώς καταγράφονται ακόμη εντονότερες πιέσεις: -4,6% στις χώρες της ΕΕ και -12,4% προς τις Τρίτες Χώρες.

Το αποτέλεσμα ήταν το μερίδιο των χωρών της ΕΕ στο σύνολο των εξαγωγών να διαμορφωθεί στο 44,6%, έναντι 55,4% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αναλογία διαμορφώνεται υπέρ των χωρών της ΕΕ (64%, έναντι 36% των Τρίτων Χωρών).

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε επίπεδο 12μήνου (Σεπτεμβρίου 2012-Αυγούστου 2013) και παρά τη νέα πρόσφατη υποχώρηση, διατηρούνται θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών στα επίπεδα του 10,4%.



Αντιστάσεις χημικών και βιομηχανικών προϊόντων

Ενδεικτική των πιέσεων στις εξαγωγές ήταν και η εικόνα των επιμέρους κλάδων των προϊόντων, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία καταγράφονται μειώσεις εξαγωγών, με εξαίρεση τα χημικά προϊόντα (+5,5%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+13,5%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+136,8%). Χαρακτηριστική είναι επίσης η μείωση των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα (-4%), αλλά και στο ελαιόλαδο (-21,9%) για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου. Οριακή μείωση μάλιστα προκύπτει και στις εξαγωγές των πετρελαιοειδών (-1,9%).





ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΑΞΙΑ ΠΕΡΥΣΙ (εκατ. ευρώ)*

ΑΞΙΑ ΦΕΤΟΣ (εκατ. ευρώ)*

ΜΕΤΑΒΟΛΗ %

ΤΡΟΦΙΜΑ & ΖΩΝΤΑ ΖΩΑ

295,7

283,9

-4,0%

ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΣ

55

37

-32,7%

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

47,5

47,4

-0,2%

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ-ΚΑΥΣΙΜΑ

955,5

937,2

-1,9%

ΛΑΔΙΑ

24,2

18,9

-21,9%

ΧΗΜΙΚΑ

175,7

185,4

5,5%

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

253

245,3

-3,0%

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

187,6

154,7

-17,5%

ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

122,8

139,4

13,5%

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

15,2

36

136,8%

ΠΗΓΗ: ΠΣΕ-ΚΕΕΜ *Ανάλυση επί των εκτιμήσεων μηνός της ΕΛ-ΣΤΑΤ







Μείωση και των εισαγωγών

Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι εισαγωγές, καθιστώντας συγκυριακή την αύξησή τους κατά τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 5,1% (στα 3,91 δις ευρώ, από 4,12 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2012).

Αν εξαιρεθούν, όμως, τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εισαγωγών περιορίζεται στο 1,2%, εξαιτίας του γεγονός της αύξησης εισαγωγών από Τρίτες Χώρες κατά 16%, στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.

Τσατσάκης Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου