14 Ιουν 2012

Χρόνος και βιωσιμότητα αποθηκευμένων σπόρων λαχανικών.


Το άρθρο αυτό το γράφω για να γνωρίζεται ουσιαστικά «πότε λήγει ο σπόρος σας», για να φροντίσετε να κρατήσετε καινούργιο. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί κάποιοι, πουλάνε σπόρο από μεγάλες συσκευασίες σε φακελάκια χωρίς εμείς ποτέ, να προσέχουμε τι αναγράφει το κουτί τους, ίσως ούτε και οι ίδιοι.



Σχετική μακροζωία του καλά αποθηκευμένου φυτικού σπόρου

5 ΕΤΗ
Αγγούρι, Αντίδι, Κάρδαμο, Καρπούζι, Λάχανα, Πεπόνι, Ραδίκι-(Chicory), Σέλινο, Σπανάκι


4 ΕΤΗ
Ελβετικό λάχανο, Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Λάπατα, Λάχανο κατσαρό,
Λάχανο των Βρυξελλών, Μάπα, Μελιτζάνα, Μπρόκολο, Ντομάτα, Παντζάρι, Σινάπι

3 ΕΤΗ
Γογγύλι, Καρότο, Λάχανο κινέζικο, Μπιζέλι, Σπαράγγι, Φασόλι

2 ΕΤΗ
Καλαμπόκι γλυκό, Μπάμια, Πιπεριά, Πράσο

1 ΕΤΟΣ
Κρεμμύδι, Μαϊντανός, Ραδίκι(Dandelion-Taraxacum)

Αυτοί είναι οι κατά προσέγγιση χρόνοι για τiς δροσερές, ξηρές συνθήκες αποθήκευσης. Το τεύτλο, το καρότο, το μαρούλι, η κολοκύθα και οι σπόροι καρπουζιών παραμένουν βιώσιμοι για έναν μέσο όρο 5 ή 6 ετών αλλά με ιδανικές συνθήκες οι όροι μπορούν να υπερβούν 10 έτη. Η βιωσιμότητα σπόρου αγγουριών και αντιδιού μπορεί να διαρκέσει 10 έτη ή περισσότερο.

Πηγή: Πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου/Παράρτημα «γεωργικού δελτίου» μηνός Ιανουαρίου 1940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου