21 Ιουν 2012

Επενδυτικά μέτρα για «πράσινη» ανάπτυξη ζητούν οι Copa-Cogeca από τους υπουργούς Γεωργίας.


Την αναγκαιότητα ειδικών μέτρων που θα επιτρέψουν επενδύσεις σε «πράσινη» ανάπτυξη επισήμαναν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή τους για πολλές πτυχές από της προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την Δευτέρα 18 Ιουνίου.
Επίσης, ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Paolo Bruni, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την έκκληση των υπουργών να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επαρκής ευελιξία για τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή των σχετικών μέτρων.



Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια συνάντησης με την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Δανή υπουργό Γεωργίας, κα. Mette Gjerskov, ο κ. Bruni τόνισε «Σε γενικές γραμμές, είμαστε υπέρ της προσέγγισης της Επιτροπής σχετικά με τη μελλοντική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Συμφωνούμε ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της υπαίθρου και ότι ένα ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού του ΕΓΤΑΑ θα πρέπει να δαπανηθεί για τα μέτρα αυτά. Αυτό άλλωστε υποστηρίχθηκε από πολλούς υπουργούς σήμερα. Αλλά η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα που επιτυγχάνουν τόσο οφέλη για το περιβάλλον όσο και βοηθούν τους αγρότες να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους. Αυτό που αποκαλούμε πράσινη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη όχι μόνο για να βοηθήσει την Ευρώπη από τα σημερινά προβλήματα της, αλλά και για να συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Τα σημερινά γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν. Αλλά δεν είναι προσανατολισμένα στην επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, οι πράσινες προτάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ικανότητα παραγωγής. Και περιορίζονται σε ετήσιες πληρωμές ανά εκτάριο. Σε πολλές περιπτώσεις, η πράσινη ανάπτυξη θα απαιτήσει επενδύσεις. Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο ειδικό μέτρο στο δεύτερο πυλώνα, για την ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνδέεται ειδικά με την επίτευξη της πέμπτης προτεραιότητας της Ευρ. Ένωσης - την επίτευξη της αποδοτικότητας των πόρων και την ανθεκτική οικονομία κλίματος - και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις ελάχιστες οικονομικές απαιτήσεις. Οι ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη οφελών για το περιβάλλον, με διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας. Αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται και πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στις ελάχιστες οικονομικές απαιτήσεις.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Είμαστε επίσης πολύ ανήσυχοι με την αναθεώρηση των μειονεκτικών περιοχών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των προηγούμενων μειονεκτικών περιοχών θα χάσουν την θέση τους και άλλες θα κερδίσουν. Ελπίζουμε οι υπουργοί και οι ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν σε μια οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, που θα είναι κατανοητή και θα λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές δυσκολίες στη διαχείριση της γης. Υποστηρίζουμε, ωστόσο, τα νέα μέτρα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως η μεταφορά γνώσεων και καινοτομίας και τα μέτρα συνεργασίας. Χαιρετίζουμε, επίσης, τη νέα ευρωπαϊκή εταιρική σχέση καινοτομίας που θα φέρει σε επαφή τους αγρότες, τους συμβούλους και τους ερευνητές».

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, χαιρέτισε την έκθεση προόδου της Προεδρίας της Δανίας σχετικά με τις προτάσεις και τις απόψεις των υπουργών, ειδικά την προτεραιότητά τους για την απλούστευση της ΚΑΠ και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο πλαίσιο των προτάσεων. Γεγονός που είναι σύμφωνο με τις απόψεις των Copa-Cogeca. «Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη των υπουργών στη στόχευση των ενισχύσεων προς τους ενεργούς αγρότες και συμφωνούμε μαζί τους ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με απλούστερο τρόπο από αυτό που πρότεινε η Επιτροπή, με μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη. Όπως και εμείς, πολλοί υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για το νέο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιο οικολογικές έννοιες, λέγοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και ότι ένα ποσοστό 7% για τις οικολογικές περιοχές εστίασης είναι πολύ υψηλό και πρέπει να μειωθεί. Οι Copa-Cogeca χαιρετίζουν επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων και την ανάγκη να ενισχυθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης μεταξύ των προσπαθειών των παραγωγών και των απαιτήσεων των καταναλωτών την καλή διαβίωση, με ενεργότερη συμμετοχή των εμπόρων λιανικής πώλησης, καθώς και δικαιότερη τιμή για τους παραγωγούς. Επιπλέον, οι Copa-Cogeca χαιρετίζουν τα συμπεράσματα των υπουργών σχετικά με τη μεταφορά των ζώων, ζητώντας οι ισχύοντες κανόνες να γίνουν σαφέστεροι και καλύτερα εφαρμοζόμενοι στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.. Πιστεύουμε ότι αυτό, μαζί με επαρκείς ελέγχους σε επίπεδο κρατών μελών, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», είπε ο κ. Pesonen.

«Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δανική προεδρία για τη σκληρή δουλειά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυπριακή προεδρία τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου