16 Ιουν 2012

Copa-Cogeca υπέρ της «πράσινης» αγροτικής ανάπτυξης.


Κατά την διάρκεια του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων στην 3η προπαρασκευαστική επιτροπής της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο + 20 από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου., οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca και η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών (EACB), τόνισαν τη αναγκαιότητα να τεθεί η «πράσινη ανάπτυξη» στην καρδιά της αειφόρου ανάπτυξης.
Στηρίζοντας την Σύνοδο Κορυφής Ρίο + 20, οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι κεντρικής σημασίας για τη βελτίωση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επί του θέματος ο ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Στην ΕΕ των 27, περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα εργάζονται στην εφοδιαστική
αλυσίδα γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής στο σύνολό της. Εκτός από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και πράσινες θέσεις εργασίας, η ευρωπαϊκή γεωργία και η διαχείριση των δασών εξασφαλίζουν την ελκυστικότητα της υπαίθρου και την ποικιλομορφία του τοπίου για τους κατοίκους της υπαίθρου, τους επισκέπτες και τους τουρίστες».

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, κ. Hervé Guider, δήλωσε: «Με περισσότερες από 4.000 τοπικά καταστήματα και 65.000 σημεία πώλησης στην Ευρώπη, οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι οι παραδοσιακοί εταίροι των γεωργών και των γεωργικών συνεταιρισμών. Βαθιά ριζωμένες στις τοπικές κοινότητες, οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν βασικούς οικονομικούς παράγοντες της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, ως κοινωνικά υπεύθυνες τράπεζες, υποστηρίζουν μια πιο βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».

«Στον απόηχο της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων και των περιορισμένων πόρων, οι οργανώσεις μας πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η πράσινη ανάπτυξη: Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστούν επαρκείς επενδύσεις στη βιώσιμη γεωργία. Ο στόχος της πράσινης ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας σε τρόφιμα, με ταυτόχρονη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων, χωρίς να αυξάνεται το κόστος τους αγρότες» τόνισαν και οι δύο. Επίσης, επισήμαναν ότι οι αγροτοσυνεταιρισμοί και οι συνεταιριστικές τράπεζες, έχουν τους ίδιους μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στη γεωργία. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως  η πρόσκληση για την πράσινη ανάπτυξη να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την βιώσιμη και πολυλειτουργική ευρωπαϊκής γεωργίας και δασοκομία είναι αμοιβαία αποδεκτή. «Πιστεύουμε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι επίσης ο τρόπος επίτευξης μεγαλύτερης επισιτιστικής ασφάλειας για όλες τις χώρες του κόσμου, για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου» δήλωσαν. «Δεν πιστεύω ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρασίνισμα της ΚΑΠ θα επιτύχουν αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε ο κ. Pesonen.

Ο κ. Pesonen και ο κ. Guider συνεχίζοντας ανέφεραν «Πρέπει να επισημανθεί η σημασία των αγροτοοσυνεταιρισμών στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Ρίο + 20, σε αυτό το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς θεωρούμε ότι είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση της βιώσιμη και ολοκληρωμένης ανάπτυξης, μέσω κοινών προγραμμάτων για την πράσινη ανάπτυξη στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, με ιδιαίτερη επικέντρωση στις αγροτικές κοινότητες».

Οι Copa-Cogeca και η EACB πιστεύουν ότι η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Βραζιλία, τον Ιούνιο του 2012, αποτελεί ορόσημο για την παγκόσμια βιώσιμη κοινωνία, καθώς θα ενισχύσει την πράσινη ανάπτυξη.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου