3 Νοε 2012

5 τρόφιμα του Χειμώνα που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου.


ΜΑΡΟΥΛΙ
Πώς βοηθά στη σιλουέτα
Όπως και όλα τα λαχανικά, έτσι και τα μαρούλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και νερό που θα βοηθήσει να χορτάσεις, μην αποθηκεύσεις το λίπος από τις υπόλοιπες τροφές και να ενυδατώσεις τον οργανισμό, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση.


Πώς βοηθά στην υγεία
- Βελτιώνει την όραση: 2-4 μερίδες πράσινων λαχανικών (σπανάκι, μαρούλι μπρόκολο), μπορεί να μειώσει κατά 43% την πιθανότητα εμφάνισης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι ο κύριος λόγος μειωμένης όρασης στα άτομα άνω των 65 ετών.
- Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα: Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
- Έχει αντικαρκινική δράση: Η κατανάλωση ακόμα και μόνο μίας μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών (1 φλιτζάνι) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων κατά 50% και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
- Προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ: αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των πράσινων λαχανικών σε φυλλικό οξύ, που μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Πώς βοηθούν στη σιλουέτα
Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον, τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο). Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος.  Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες.  Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα (κακά) λιπαρά.

Πώς βοηθούν στην υγεία
Η ιδιαίτερη διατροφική αξία των μανιταριών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ): τα μανιτάρια χάρη στις παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας, τη μνήμη και τονώνουν το μεταβολισμό.
- Τα μανιτάρια περιέχουν σε υψηλές ποσότητες και τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.
- Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των μανιταριών σε βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ , τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αιμοποίησης και του σχηματισμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας.
- Επίσης, τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σκελετική υγεία και να χτίζουν γερά δόντια.
- Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υψηλή περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ελαστικότητα των αρτηριών, το χρώμα του τριχωτού της κεφαλής και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Τέλος, τα μανιτάρια περιέχουν άφθονο κάλιο και ελάχιστο νάτριο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καρότα
Πώς βοηθούν τη σιλουέτα σου
Ξέρεις πως πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι τα κιλά, αλλά η κατακράτηση. Βάζοντας το καρότο στη διατροφή σου:
- Αποτρέπεται η κατακράτηση υγρών και η κυστίτιδα.
- Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καροτενοειδή και φυτικές ίνες, δεσμεύεται και να συμπαρασύρεται μέσω του εντέρου η χοληστερίνη  και το λίπος που περιέχεται στις τροφές, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Πως βοηθούν στην υγεία
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του καρότου είναι πολλές, γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν «φίλτρον» του οργανισμού:
- Τα καρότα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α που βελτιώνουν την όραση, και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας.
- Βελτιώνουν τα συμπτώματα τυμπανισμού, κολικών, κολίτιδας, διάρροιας και του πεπτικού έλκους
- Καταπραϋνουν το βήχα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα
- Προλαμβάνουν και θεραπεύουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συτήματος
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

ΛΑΧΑΝΟ
Πώς βοηθά τη σιλουέτα σου
Ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει μόλις 33 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο. Αν αναλογιστούμε κιόλας ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, τότε μπορείς να καταλάβεις πως το λάχανο μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτά σου.

Πώς βοηθά στην υγεία
- Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη δράση του κατά της γήρανσης.
- Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, σε φυλλικό οξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και σε ασβέστιο, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και την πρόληψη της αναιμίας.
- Επίσης τρώγοντας λάχανο μπορούμε να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα αλλά και τις αιμορροΐδες. Ο ζωμός από το βρασμένο λάχανο θεωρείται ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό ρόφημα για τον οργανισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω του ότι το λάχανο είναι υψηλό σε κάλιο και βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και υποθυρεοιδισμού αντίστοιχα.

ΡΟΔΙ

Πώς βοηθά τη σιλουέτα σου
Tο ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και τανίνες. Σύμφωνα με μετρήσεις ORAC (μέθοδος μέτρησης της αντιοξειδωτικής ποσότητας και δράσης τροφίμων) το ρόδι είναι ως και 3 φορές ισχυρότερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι! Αυτό φυσικά από μόνο του αρκεί για να τονώσει το μεταβολισμό σου και να κάψεις θερμίδες.

Πώς βοηθά στην υγεία
Το ρόδι είναι διάσημο για την ευεργετική του δράση στην καρδιά! Εκτός όμως από αυτό το κόκκινο μπιλάκι κάνει πολύ καλό:
- Στη διάβρωση των χόνδρων, βοηθώντας έτσι κατά της οστεοαρθρίτιδας.
- Χάρη στις ανθοκυανίνες (φλαβονοειδή) που περιέχει, συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών, ενώ ο χυμός του έχει αντιβακτηριδιακή και αντι-ιική δράση κατά της οδοντικής πλάκας.
- Εκτός από πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών το ρόδι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, αφού η κατανάλωση ενός φρούτου μπορεί να καλύψει μέχρι και 48% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ) της βιταμίνης.


Πηγή:www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου