17 Νοε 2012

Το ψάρι προστατεύει τα μωρά από το άσθμα.


Τα μωρά ηλικίας 6-12 μηνών που τρώνε ψάρια ενδεχομένως να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος. Όμως, η κατανάλωσή τους εκτός της συγκεκριμένης ηλικίας μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα, ισχυρίζονται οι συντάκτες μιας νέας, ολλανδικής μελέτης.

Τα ευρήματά της έδειξαν ότι τα μωρά που έτρωγαν ψάρια πριν από την ηλικία των 6 μηνών ή μετά τα πρώτα γενέθλια
τους δεν φάνηκε να αποκτούν  την ίδια προστασία έναντι των συμπτωμάτων της νόσου, όπως ο συριγμός.

Τα αποτελέσματα, που βασίστηκαν σε περισσότερα από 7.000 παιδιά στην Ολλανδία, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η πρώιμη έκθεση σε ορισμένα λιπαρά οξέα των ψαριών προστατεύει από την ανάπτυξη του άσθματος.

Γράφοντας στο περιοδικό Pediatrics, η επικεφαλής της μελέτης Jessica Kiefte-de Jong, του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι «Η ανησυχία των γονέων για πιθανή αλλεργία του μωρού στα θαλασσινά οδηγεί κάποιους γονείς και γιατρούς για να καθυστερούν την εισαγωγή των ψαριών στη διατροφή των βρεφών».

Ωστόσο, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή ένταξή τους στη διατροφή του μωρού από νωρίς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος.

Αναλύοντας στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή 7.210 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ 2002 και 2006 στο Ρότερνταμ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 1.281 παιδιά έτρωγαν ψάρι στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα 5.498 έφαγαν ψάρι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, και τα 431 δεν έφαγαν καθόλου ψάρι μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές, όταν τα παιδιά ήταν περίπου τεσσάρων ετών, εξέτασαν στοιχεία από αναφορές των γονέων  σχετικά με την εμφάνιση ή μη συριγμού ή δύσπνοιας.

Το 40 - 45% των γονέων των παιδιών που δεν έτρωγαν ψάρι μέχρι να κλείσουν το πρώτο έτος είπαν ότι τα παιδιά τους παρουσίαζαν συριγμό, σε σύγκριση με το 30% των παιδιών που έτρωγαν ψάρια όταν ήταν μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Αυτό, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αντιστοιχεί σε περίπου 36% μειωμένο κίνδυνο για συριγμό των παιδιών που έτρωγαν ψάρια μεταξύ των 6-12 μηνών.

Τα παιδιά που έτρωγαν ψάρι πριν από την ηλικία των 6 μηνών διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο με εκείνα που η εισαγωγή του ψαριού στη διατροφή τους έγινε μετά τα πρώτα τους γενέθλια.


 Σοφία Νέτα
 
Πηγή: dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου