18 Νοε 2012

Πως διατηρούμε το ελαιόλαδο.


Αν το φρέσκο λάδι είναι θολό, δε σημαίνει τίποτα κακό απλώς δεν έχει ακόμα κατασταλάξει.

Είναι απαραίτητο να πλένουμε κάθε φορά καλά τα γυάλινα σκεύη από τυχόν κατακάθια (μούργα) και να τα στεγνώνουμε επίσης καλά πριν τα γεμίσουμε με το καινούριο λάδι. Οι τενεκέδες με το λάδι που αγοράζουμε πολλοί είναι για μία χρήση και μόνο και μόλις τελειώσει το λάδι ο τενεκές αυτός θα πρέπει να πεταχτεί αμέσως. Μεγάλες ποσότητες λαδιού δε φυλάσσονται ποτέ σε πλαστικά σκεύη για μεγάλο διάστημα και δεν θα τα συνιστούσα ούτε και για τη μεταφορά του.


Αν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, το λάδι δηλαδή της χρονιάς, ο καλύτερος τρόπος διατήρησής του είναι σε ανοξείδωτο δοχείο. Από εκεί παίρνουμε μικρή ποσότητα σε γυάλινο σκουρόχρωμο μπουκάλι, που διατηρούμε στο χώρο της κουζίνας για την καθημερινή μας χρήση.

Γενικά όταν αγοράζετε ελαιόλαδο να προτιμάτε τις σκούρες συσκευασίες, γιατί το φως και ο ήλιος αλλά και το ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον αλλοιώνουν τη γεύση και καταστρέφουν πολύτιμα συστατικά του λαδιού.

Συνήθως η διατήρηση του ελαιόλαδου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 15-17 μήνες. Αν τελικά το καταναλώσουμε μετά από αυτό το διάστημα θα έχουμε χάσει αρκετές ωφέλιμες ουσίες καθώς και γεύση. Γι' αυτό είναι περιττό να πω ότι κάνουμε τους υπολογισμούς μας από χρονιά σε χρονιά και δεν αγοράζουμε ποτέ περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε.


Πηγή:egnomi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου