17 Νοε 2012

Α. Τσαυτάρης: Δεν επαρκούν τα χρήματα του ΥΠΑΑΤ για αρδευτικά έργα.


Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης, για την ανάγκη χρήσης περισσότερων κονδυλίων για αρδευτικά έργα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Σερρών των Ανεξάρτητων Ελλήνων κας Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά σχετικά με την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος του Νομού Σερρών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στις 16 Νοεμβρίου στην Βουλή ανέφερε πως «Αυτό όμως πρέπει να είναι κι ένα μήνυμα
ούτως ώστε πολλά περισσότερα επιχειρησιακά προγράμματα που ίσως έχουν χρήματα να καταπιαστούν με αυτόν τον τόσο σημαντικό πόρο για τη γεωργία, όπως είναι το νερό. Δεν φθάνουν τα χρήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα χρειαστούν επιπλέον».

Ειδικά για το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο, ο υπουργός σημείωσε επίσης τα εξής:
Η σημασία του έργου είναι περιττό να τονιστεί καθώς σε αυτόν τον τόσο γόνιμο κάμπο του Νομού Σερρών θα ποτίσει περισσότερα από 27.000 στρέμματα.
Παρά του ότι έγιναν δύο υπομνήσεις, δεν έχει έρθει ακόμα στις υπηρεσίες μας οι  επικαιροποιημένη μελέτη της περιφερειακής τεχνικής υπηρεσίας του Νομού. Θα μπορούσατε να πιέσετε, ώστε η έγκαιρη παραλαβή των συγκεκριμένων επικαιροποιημένων μελετών να βοηθήσει να ενταχθεί τμήμα του έργου για να γεφυροποιηθεί τουλάχιστον  το έργο μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων και να υλοποιηθεί με ασφάλεια στο επόμενο.
Ως προς την προσωπική μου επιστημονική ιδιότητα στην οποία αναφερθήκατε, συνεργάζομαι με τα Επιμελητήρια του Νομού. Ο Νομός Σερρών ήταν στην καρδιά αυτού του cluster αγροδιατροφής, έχω υποστηρίξει όλες τις εκδηλώσεις που κάνετε να συνδέσετε την παραγωγική σας διαδικασία και τα εξαιρετικά σας προϊόντα με τη γαστρονομία.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Είναι περιττό να τονίσω τη σημασία του Νομού Σερρών. Πρόκειται για έναν από τους πιο μεγάλους αγροτικούς και πλουτοπαραγωγικούς Νομούς της χώρας. Το έργο είναι παλιό. Έχουν γίνει κάποια πράγματα, τα οποία θα σας απαριθμήσω. Έχουν γίνει προσπάθειες για τα έργα υδροληψίας. Έχει γίνει ο καταθλιπτικός αγωγός και το αντλιοστάσιο μαζί με μια δεξαμενή 41 τόνων. Έχει γίνει η πρωτεύουσα διώρυγα περίπου 2,5 χλμ, η κύρια διώρυγα περίπου 3,7 χλμ μαζί με το αντλιοστάσιο και κάποια άλλα δευτερεύοντα. Η σημασία του έργου είναι περιττό να τονιστεί καθώς σε αυτόν τον τόσο γόνιμο κάμπο θα ποτίσει περισσότερα από 27.000 στρέμματα. Η υπερδέσμευση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε ότι αφορά αυτόν τον τόσο πολύτιμο πόρο είναι ακριβώς όπως τα περιγράψατε. Είναι για παράδειγμα για 500 κι έχουν δεσμευτεί για 1.500. Αυτό όμως πρέπει να είναι κι ένα μήνυμα ούτως ώστε πολλά περισσότερα επιχειρησιακά προγράμματα που ίσως έχουν χρήματα να καταπιαστούν με αυτόν τον τόσο σημαντικό πόρο για τη γεωργία, όπως είναι το νερό. Δεν φθάνουν τα χρήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα χρειαστούν επιπλέον.

Ακριβώς επειδή το έργο είναι τόσο σημαντικό, έγινε προσπάθεια να ενταχθεί, καθώς όπως ξέρετε οι δαπάνες που περιλαμβάνει το έργο μεταξύ αυτών είναι και η αποζημίωση ηρτημένης εσοδείας, όπως επίσης και οι δαπάνες των οργανισμών κοινής ωφέλειας, βασικές ισοπεδώσεις και συστηματοποιήσεις και αναδασμός, ζητήθηκε να επικαιροποιηθεί η μελέτη που έκανε η περιφερειακή τεχνική υπηρεσία του Νομού.

Αυτό το πράγμα, παρά του ότι έγιναν δύο υπομνήσεις, δεν έχει έρθει ακόμα στις υπηρεσίες μας και θα σας παρακαλούσα να πιέσετε προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί δεν ανήκουν στο Υπουργείο μας, έτσι ώστε η έγκαιρη παραλαβή των συγκεκριμένων επικαιροποιημένων μελετών θα μπορούσε να βοηθήσει να ενταχθεί τμήμα του έργου για να γεφυροποιηθεί τουλάχιστον  το έργο μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων και να υλοποιηθεί με ασφάλεια στο επόμενο.

Η δευτερολογία

Έχουμε κάνει δύο υπομνήσεις για να στείλουν τη συγκεκριμένη επικαιροποιημένη μελέτη. Είναι δικιά τους υπευθυνότητα. Αν δεν έρθει δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στα τέσσερα σημεία που προανέφερα. Θα ξανακάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και δικές μου παρεμβάσεις γιατί ακριβώς αφορά ένα τόσο σημαντικό πόρο, όπως είναι το νερό και ένα τόσο σημαντικό Νομό όπως είναι οι Σέρρες. Και τα άλλα δύο έργα που αφορούν τόσο το αρδευτικό για τη Ζώνη του Αδελφικού που είναι 17 εκατ. €, όπως επίσης και το μικρότερο έργο που είναι 4,5 εκατ. € και αφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου, έχουν ενταχθεί και προχωρούν και πιστεύω θα υλοποιηθούν με επιτυχία ακριβώς επειδή δίνεται σημασία σε αυτόν το Νομό και σε αυτόν το συγκεκριμένο φυσικό πόρο, το νερό. Ζητάμε και τη βοήθεια σας ώστε και το μεγάλο έργο τουλάχιστον να περισωθεί και ως γέφυρα να προχωρήσει και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Από τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή, από αυτό εδώ το βήμα γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες που κάνουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να βοηθήσουμε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα που γίνεται ραχοκοκαλιά του Έθνους, προκειμένου να μπορέσουμε να πατήσουμε πάνω του και να ανορθωθούμε. Ως προς την προσωπική μου επιστημονική ιδιότητα στην οποία αναφερθήκατε, συνεργάζομαι με τα Επιμελητήρια του Νομού. Ο Νομός Σερρών ήταν στην καρδιά αυτού του cluster αγροδιατροφής. Έχω παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις και υποστηρίξει όλες τις εκδηλώσεις που κάνετε να συνδέσετε την παραγωγική σας διαδικασία και τα εξαιρετικά σας προϊόντα με τη γαστρονομία. Πιστέψτε με ότι εγώ δεν άλλαξα ένα πρωί επειδή χθες ήμουν επιστήμονας τα έκανα έτσι, τώρα είμαι πολιτικός και θα τα ξεχάσω. Όχι. Να είστε σίγουρη ότι κάνω ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τους ανθρώπους αυτούς γιατί πιστεύω ότι μπορεί αυτή η ραχοκοκαλιά να ξαναστηρίξει το Έθνος.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου