8 Νοε 2012

Έξυπνες ιδέες για οικονομία.


Απλές, έξυπνες ιδέες για οικομία:
-Προετοιμάστε μια λίστα με ψώνια και ακολουθήστε την πιστά
-Σχεδιάστε τα γεύματα και τα σνακ για τις επόμενες μέρες ή την ερχόμενη εβδομάδα
-Προσαρμόστε τα γεύματα που θα μαγειρέψετε ανάλογα με τις εκπτώσεις και τις προσφορές που θα βρείτε σε τρόφιμα στα καταστήματα που ψωνίζετε

-Μην αγοράζετε τρόφιμα με άδειο στομάχι. Όταν είστε πεινασμένοι, έχετε την τάση να παίρνετε περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζεστε.
-Κάντε μαζικές αγορές σε μη ευπαθή είδη, όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά.
-Μαγειρέψτε όσο κρέας χρειάζεστε και το υπόλοιπο βάλτε το στη κατάψυξη.
-Ψάξτε για προσφορές και εκπτώσεις σε προϊόντα με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
-Επιλέξτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Συνήθως έχουν καλύτερη ποιότητα και πιο χαμηλές τιμές.
-Κάντε έρευνα αγοράς. Δεν έχουν όλα τα καταστήματα τις ίδιες τιμές.
-Κοιτάτε πάντα τις ετικέτες τροφίμων. Η ανάγνωση του διατροφικού πίνακα και των GDAs μπορεί να σας καθοδηγήσει στην επιλογή τροφίμων που είναι πιο κοντά στις δικές σας θρεπτικές ανάγκες. 
Έξυπνα γεύματα
-Προγραμματίστε τι θα μαγειρέψετε την επόμενη μέρα ή εβδομάδα.
-Αποφύγετε τις παραγγελίες «απ’ εξω». Η ποιότητα είναι αμφιλεγόμενη και οι τιμές σαφώς υψηλότερες σε σχέση με το σπιτικό γεύμα.
-Χρησιμοποιήστε σύνθετους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, σκούρα μακαρόνια, αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης). Αποτελούν μια οικονομική πηγή ενέργειας, σας χορταίνουν πιο εύκολα και με μικρότερη ποσότητα, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
-Χρησιμοποιήστε αρκετά λαχανικά και λιγότερο κρέας στο γεύμα σας. Τα λαχανικά έχουν χαμηλότερη τιμή και μεγάλη θρεπτική αξία.
-Μη διστάζετε να χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα λαχανικά. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φρέσκα και είναι εξίσου θρεπτικά.

Έξυπνη αποθήκευση
-Αποθηκεύστε τα φρούτα ξεχωριστά. Έτσι, όταν ένα είδος φρούτου χαλάσει πιο γρήγορα από κάποιο άλλο, εμποδίζεται η καταστροφή των υπολοίπων.
-Βάλτε τα λαχανικά και τις σαλάτες στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε. Διατηρούνται έτσι περισσότερο χρόνο. Πλύντε τα τη στιγμή που θα τα καταναλώσετε.
-Αποθηκεύστε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και σκόρδο σε ένα δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αποθηκεύστε το ψωμί στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να μη μουχλιάσει.
-Μην πετάτε το φαγητό που περίσσεψε. Βάλτε το στο ψυγείο ή την κατάψυξη και καταναλώστε το κάποια άλλη στιγμή που δεν θα έχετε χρόνο για μαγείρεμα. Καλό θα ήταν να αναγράψετε πάνω την ημερομηνία κατάψυξης για να θυμάστε πότε το αποθηκεύσατε.
-Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ισορροπημένη διατροφή σημαίνει τρώμε απ’ όλα αλλά με μέτρο. Υιοθετώντας τη βασική αυτή αρχή, τότε η διατροφή σας μπορεί πραγματικά να γίνει πολύ οικονομική. Η υπερφαγία ξέρουμε όλοι ότι κοστίζει ακριβά και όχι μόνο από άποψη οικονομίας. Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές, μπορείτε να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Έτσι θα κάνετε καλό στην υγεία, αλλά και την τσέπη σας.


Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το nestle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου