3 Ιαν 2013

Ο Άνθρωπος που επένδυσε στο Χαρούπι και κατέκτησε τις αγορές.


Το χαρούπι της Κρήτης «ανασταίνει» ένας άνθρωπος στο Ρέθυμνο, ο Ηλίας Μανούσακας, που επένδυσε στο ξεχασμένο κρητικό προϊόν, με τις εξαιρετικές, αλλά άγνωστες στους περισσότερους, ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Μανούσακας δημιούργησε την εταιρεία Creta Carob, η οποία έκανε…στροφή στο παρελθόν, όμως με μια σύγχρονη ματιά, αυτή που απαιτεί η αγορά: Οι καλλιέργειες και τα τελικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά από τη ΔΗΩ και φέρουν το σήμα των φύλλων της Ε.Ε., το μοναδικό που αναγνωρίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.





Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας από το χαρούπι είναι εκπληκτική και εκτείνεται από το χαρουπέλαιο μέχρι τα άλευρα. Απολαυστική είναι η γεύση των τελικών προϊόντων όπως γλυκά και ροφήματα που ο κ. Μανούσακας δεν χάνει την ευκαιρία να προβάλει αφού το ξέρει ότι θα κερδίσει νέους πελάτες. Η εταιρεία έχει επεκταθεί εμπορικά σε αρκετές χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, Κροατία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία και ο Καναδάς. Τελευταία άρχισε εξαγωγές και στη Ρωσία.

Η Creta Carob ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μίας ποικιλίας βιολογικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Βρίσκεται στην Αργυρούπολη Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής η εταιρεία συνδυάζει τις αρχαίες τεχνικές με τις νέες τεχνολογίες, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Προηγήθηκε αρκετή πειραματική δουλειά και κατασκευάστηκαν ειδικά μηχανήματα ώστε η εταιρεία να καταφέρει να επεξεργάζεται με επιτυχία την πρώτη ύλη.

Οφέλη για την υγεία

Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, σύμφωνα με τη Creta Carob. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και Δ και παρέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθούν στην πέψη, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζουν από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες, ανακουφίζουν από το άσθμα, (είτε προκαλείται από αλλεργίες, είτε όχι), απαλύνουν από το βήχα και το κρυολόγημα, περιέχουν γαλλικό οξύ και βοηθούν στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους αλλά και την Creta Carob το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.


Εκπληκτικά προϊόντα μόνο από κρητικά βιολογικά χαρούπια

Εκπληκτικά προϊόντα από χαρούπι

Μεταξύ των προϊόντων από χαρούπι είναι το αλεύρι, το ρόφημα τύπου καφέ, το χαρουπέλαιο, το σιρόπι αλλά και το υποκατάστατο τσαγιού από χαρούπι. Από αυτά παρασκευάζονται διάφορα είδη όπως πουτίγκα, κέικ, μπισκότα και μιλκ σέικ.

Ο κ. Μανούσακας διαθέτει δικές του χαρουπιές. Παράλληλα όμως αγοράζει χαρούπια από το Γαβαλοχώρι Χανίων, το Στύλο, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο. Να σημειωθεί ότι η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που δεν ψεκάζεται και δεν λιπαίνεται. «Οι προμηθευτές μας παρέχουν καρπούς υψηλής ποιότητας χωρίς χημικά. Μόνο οι καλύτεροι καρποί οδηγούνται στο στάδιο παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Μανούσακας και προσθέτει: «Σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών παραγωγής μας, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά, συντηρητικά ή πρόσθετες ουσίες. Όλα τα προϊόντα που φθάνουν στην αποθήκη μας περνούν από διεξοδικούς ελέγχους ποιότητας».

Ο κ. Μανούσακας υπογραμμίζει ότι «δεν κάνουμε εισαγωγή χαρουπιού, χρησιμοποιούμε μόνο χαρούπια που μεγαλώνουν στο νησί της Κρήτης. Λόγω του εξαιρετικού κλίματος του νησιού, τα τελικά προϊόντα μας αποκτούν μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Στο κατάστημά μας, που βρίσκεται στο εργοστάσιο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από το ευρύ φάσμα των προϊόντων μας από χαρούπι καθώς και των γλυκών, των ποτών και των γλυκισμάτων που προετοιμάζονται χρησιμοποιώντας τα».

Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Το χαρούπι έχει μακρά ιστορία στην ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος κατέγραψε το 4 π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του Έλληνες αποκαλούσαν το χαρούπι «αιγυπτιακό σύκο».

Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το χαρούπι. Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους. Επίσης οι Ρωμαίοι έτρωγαν τις φλούδες του χαρουπιού για τη φυσική γλυκύτητά τους όταν ήταν ακόμα πράσινες και φρέσκιες.

Επομένως, το χαρούπι ως τρόφιμο δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Όπως λέει και ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, το χαρούπι «είναι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης».

Ειδικότερα στην Κρήτη η καλλιέργεια της χαρουπιάς ήταν ευρέως διαδεδομένη. Σε περιόδους κατοχής της Κρήτης, όπως της γερμανικής, χιλιάδες οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν από την συγκομιδή και την κατανάλωση άγριων χαρουπιών. Τα χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν διάφορα είδη κυρίως αλεύρι μέχρι και…. «καφέ» όπως αποκαλούσαν ένα ρόφημα με βάση τα χαρούπια.

Στη δεκαετία του ΄70 η αξιοποίηση των χαρουπιών περιορίστηκε στην παρασκευή ζωοτροφών και τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια έχει ατονήσει.

Τελευταία, η καλλιέργεια επανέρχεται με πρωτοβουλία της Creta Carob. Σύμφωνα με την εταιρεία η συγκομιδή των λοβών του χαρουπιού θα πρέπει να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές. Τα χαρούπια καθαρίζονται με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα καθώς και τα μικρά κλαδιά. Κατόπιν καθαρίζονται διεξοδικά με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνθλιψης ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για την εξαγωγή του σπόρου του χαρουπιού. Μετά από την εξαγωγή των σπόρων οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων από χαρούπι.

Πηγή: Πατρίς / inout.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου