2 Ιαν 2013

Μειωμένη παραγωγή λόγω καύσωνα και αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν παντού τις ζημιές, ο απολογισμός της καλλιέργειας φασολιών.


«Ταμείο» κάνουν οι φασολοπαραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής αλλά και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ μετά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού στις καλλιέργειές τους. Στην περιοχή της Καστοριάς ο κύριος όγκος της παραγωγής έχει ολοκληρωθεί. Απομένουν μόνο κάποια λίγα αγροκτήματα
όψιμων φασολιών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Αρτέμιος Αδαμίδης, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60% ενώ οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ στις 21 Δεκεμβρίου περιόρισαν τις απώλειες των παραγωγών. Ωστόσο από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Στεργίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών – Πελεκάνος κάνει λόγο για αδικία στον τρόπο που δίνονται οι αποζημιώσεις αφού «το έλλειμμα στον παραγωγό είναι τριπλάσιο από την αποζημίωση».

Ειδικότερα, μιλώντας με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Καστοριάς, κ. Αρτέμιο Αδαμίδη, μας αναφέρει: «Υπάρχουν ακόμα κάποια λίγα αγροτεμάχια με όψιμα φασόλια που δεν έχουν ολοκληρώσει αλλά ο κύριος όγκος της παραγωγής μας έχει συγκομιστεί. Η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δόθηκε στους παραγωγούς στις 21 Δεκεμβρίου και ανέρχεται για τους γίγαντες στα 261 ευρώ το στρέμμα και στα πλακέ κατ’ εκτίμηση ανά αγροτεμάχιο».

Αυξημένη τιμή στη Καστοριά
Και προσθέτει: «Ευτυχώς οι αποζημιώσεις δόθηκαν εγκαίρως. Φέτος η συγκομιδή μας κυμαίνεται στους 1.000 – 2.200 τόνους ενώ πέρσι μαζέψαμε 2.500 ενώ καλλιεργήσαμε 8.000 στρέμματα περίπου.
Η τιμή παραγωγού είναι αυξημένη κατά 20 με 30% σε σχέση με πέρσι και φθάνει τα 3 ευρώ/κιλό (πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 2,70 ευρώ/κιλό ανάλογα πάντα και με την ποιότητα του προϊόντος). Γενικά πάντως σε όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας είχαμε ζημιές και η εγχώρια παραγωγή μας είναι μειωμένη».
Σε ερώτησή μας αν υπάρχει ζήτηση στην ελληνική αγορά η απάντηση του κ. Αδαμίδη ήταν θετική.

Άδικες οι αποζημιώσεις στην Φλώρινα
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Στεργίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών – Πελεκάνος, τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου με τις ζημιές από τον καύσωνα του καλοκαιριού να ξεπερνάει το 60% της παραγωγής μας. Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δίνονται αλλά είμαστε αδικημένοι σε αυτό το θέμα».
Και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικά θα πρέπει να σας αναφέρω ότι το πόρισμα των εκτιμητών για τα φασόλια «ελέφαντες» ήταν στα 280 κιλά με 60% ζημιά το οποίο μεταφράζεται χρηματικά 243 ευρώ το στρέμμα. Το έλλειμμα όμως στον παραγωγό είναι τριπλάσιο από την αποζημίωση. Έχουμε αδικηθεί στο θέμα των κιλών. Ενώ ο μέσος όρος είναι 330 κιλά ανά στρέμμα μας έχουν βάλει όπως είπαμε 280 κιλά. Η τιμή που μας αποζημιώνει είναι στα 2,20 ευρώ/κιλό ενώ η χονδρική του τιμή είναι 3,30 ευρώ/κιλό. Στην περιοχή μας και φέτος καλλιεργήθηκαν 11.000 στρέμματα περίπου και συγκομίσαμε περίπου 1.200 τόνους (ενώ πέρσι 3.000 τόνους)».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την τιμή, ο κ. Στεργίου μας απαντά: «Η τιμή παραγωγού ήταν σε λογικά πλαίσια. Εμείς σαν συνεταιρισμός είχαμε κάποια συμβόλαια (3,50 ευρώ/κιλό). Αυτά δεν αλλάζουν είτε είχαμε παραγωγή είτε όχι».

Εξαγωγές
Και καταλήγει ο κ. Στεργίου: «Κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής μας οδηγούνται και στις εξαγωγές σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο κ.α. Η ζήτηση στην ελληνική αγορά είναι αυξημένη και κατά την γνώμη μου αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές όπως τα προηγούμενα χρόνια λόγω των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας μας».

ΕΛΓΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, βάσει των συνολικών εκτιμήσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Φλώρινας, η μέση παραγωγή ανά στρέμμα και το μέσο ποσοστό ζημιάς έχουν ως εξής:

Στην Καστοριά, στα φασόλια «Γίγαντες – Ελέφαντες» η έκταση που δηλώθηκε ήταν 6.700 στρέμματα. Η μέση παραγωγή ανά στρέμμα 280 – 300 kgr και το μέσο ποσοστό ζημιάς 60% – 65%.
Στην Φλώρινα, στα φασόλια «Γίγαντες – Ελέφαντες» η έκταση που δηλώθηκε ήταν 5.600 στρ. Η μέση παραγωγή ανά στρέμμα 280 – 300 kgr και το μέσο ποσοστό ζημιάς 60% – 65%.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών πραγματοποιήθηκαν εξατομικευμένες εκτιμήσεις για τα φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες, καθώς επίσης και για τα Φασόλια Πλακέ σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Τα ποσοστά ζημιάς των εξατομικευμένων εκτιμήσεων παρουσιάζουν μεγάλο εύρος διακύμανσης όπως και η παραγωγή ανά στρέμμα.

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου