15 Ιαν 2013

Κλείνει τον κύκλο της η γεωργία της μεταπολίτευσης.


Σοβαρά προβλήματα δομών και οργάνωσης, τα οποία συνδέονται κυρίως με τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς και τα λάθος μηνύματα προς τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, χαρακτηρίζουν τη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, κάτι που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό και επιδρά αποτρεπτικά στις νέες επενδύσεις.


Με δεδομένο μάλιστα ότι τα «εύκολα» κοινοτικά λεφτά της ΚΑΠ γίνονται όλο και πιο
δυσεύρετα, στην Ελλάδα καθίσταται επιτακτική ανάγκη η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με κύριο ζητούμενο τη συγκέντρωση.

Τα επόμενα χρόνια τύχη θα έχουν μόνο οι εκμεταλλεύσεις με αξιόλογο μέγεθος (ανάλογα βέβαια με το είδος τους), που είναι επικεντρωμένες σε συγκεκριμένα προϊόντα με έντονο το στοιχείο διαφοροποίησης της ποιότητας, έχουν δε καλλιεργήσει για χρόνια ισχυρούς δεσμούς με την αγορά, κυρίως λόγω της προσαρμοστικότητάς τους στις ανάγκες της ζήτησης.
Η μεταπολιτευτική εμπειρία έδειξε ότι αγροτικοί συνεταιρισμοί με τη συγκρότηση και τη νοοτροπία που επικράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπορούν να έχουν μέλλον, αντίθετα είναι απαραίτητη η δημιουργία κλαδικών συνεταιρισμών και ευέλικτων ομάδων παραγωγών που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη γεωργία της νέας εποχής, ανεξάρτητα από τα επιμέρους κίνητρα που θα τους εξασφαλίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Είναι βέβαιο ότι η γεωργία της μεταπολίτευσης κλείνει το κύκλο της και μαζί της φεύγουν όχι μόνο οι παρηκμασμένες συνεταιριστικές οργανώσεις του κλάδου αλλά και οι εκμεταλλεύσεις που στήριξαν την παρουσία τους στις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις ειδικές παροχές από την πλευρά του κράτους. Αν κάτι μένει ανοιχτό, είναι ο τρόπος με τον οποίο η αγροτική γη θα περάσει στα χέρια σύγχρονων παραγωγών και εταιρικών σχημάτων με συγκρότηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πραγματικής αγοράς.

Η συγκέντρωση της αγροτικής γης
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως χρόνο με το χρόνο η αγροτική γη συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε έχοντες σχέση με τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, κι αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτό θα επιταχυνθεί με συστηματικό τρόπο ή αν θα καταστεί μια βίαιη και επώδυνη διαδικασία για τους σημερινούς κατόχους. Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη αξία, είναι η σημαντική τεχνογνωσία που κατέχουν σήμερα οι Έλληνες γεωργοί και που μαζί με τον ήλιο, τη γη και το κλίμα συνθέτουν ισχυρά πλεονεκτήματα για τον κλάδο της αγροτικής παραγωγής.

Οι ευέλικτες ομάδες και ο σύμμαχος γεωπόνος  
∆ουλειά θα πρέπει να γίνει όµως και στον τοµέα των εισροών, δηλαδή της προµήθειας των αγροτικών εφοδίων και της εξασφάλισης των κατάλληλων συµβουλευτικών υπηρεσιών. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το ευρύ δίκτυο ιδιωτικών γεωπονικών καταστηµάτων εξάντλησε για χρόνια το ρόλο του στην «έκπτωση» και την «πίστωση». Η εποχή αυτή έχει  παρέλθει. Ο Έλληνας παραγωγός και η αγροτική του εκµετάλλευση περιµένουν τώρα να βρουν στο γεωπονικό κατάστηµα τον «σύµµαχο» που θα τους εξασφαλίσει εκτός από καλά και φθηνά  εφόδια, προσανατολισµό για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους και διασύνδεση µε την αγορά.

Η αξιολόγηση των στοιχείων δείχνει ότι οι ιδιώτες γεωπόνοι και δη όσοι εξ αυτών έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις πώλησης  εφοδίων, είναι οι πλέον κατάλληλοι για να ανοίξουν  διαύλους για τη διάθεση των  προϊόντων και να εξασφαλίσουν έτσι και τις εισπράξεις τους από τα εφόδια, εφόσον θα συµβάλουν στη βελτίωση της θέσης των παραγωγών. Όλο αυτό δεν είναι µια εύκολη υπόθεση, µπορεί ωστόσο να βελτιωθεί µέσα από τη συγκρότηση ευέλικτων οµάδων παραγωγών που θα προβαίνουν σε κοινές προµήθειες και θα προάγουν τη συµβολαιακή γεωργία για τη διάθεση των προϊόντων τους.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου