15 Ιαν 2013

Οι δύο όψεις του νομίσματος από τη χρήση νεονικοτινοειδών.


Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Humboldt Forum για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 σημειώνονται μόνο πλεονεκτήματα από τη χρήση νεονικοτινοειδών στην απολύμανση των σπόρων για να μην προσβληθούν από έντομα οι αροτραίες καλλιέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο ένα άλλο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή και ωφέλιμων εντόμων.



Ο Γεν. Γραμματέας της CopaCogeca, Πέκα Πέσονεν δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας του Humboldt Forum: «Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα, αυτού του είδους, μετρά τα κοινωνικο-οικονομικά αποτελέσματα στην ΕΕ αυτή της χρήσης εντομοκτόνων. Η έρευνα καθιστά σαφές ότι η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη και ότι οι αγρότες χρειάζονται ένα κατανοητό και εύχρηστο τεχνολογικό πλαίσιο για να ενισχύσουν και να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους».   

Οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις CopaCogeca συντάσσονται με τα ευρήματα της έρευνας, τονίζοντας ότι η απολύμανση των σπόρων με μυκητοκτόνα έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας την αστάθεια των αγορών, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, η χρήση νεονικοτινοειδών οδηγεί σε οικονομικά κέρδη ως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας την απασχόληση στον αγροτικό τομέα της ΕΕ και καταδεικνύοντας τα οφέλη της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία.
Στα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζεται ότι τα νεονικοτινοειδή δεν αποτελούν μόνο ένα υπολογίσιμο οικονομικό πλεονέκτημα για τους αγρότες αλλά εγγυώνται μέσω της βελτίωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών περισσότερα υλικά για τη βιομηχανία τροφίμων και περισσότερη ζωοτροφή.

Αναλογιζόμενοι τις πολύ φτωχές σοδειές του 2012 (ήταν οι χειρότερες εδώ και 5 χρόνια), η χρήση νεονικοτινοειδών αποτρέπει τις σοδειές (ιδιαίτερα προστατεύεται η ελαιοκράμβη)    να προσβληθούν από έντομα και έτσι δίνεται μια λύση όταν καμιά άλλη εναλλακτική φροντίδα δεν είναι δυνατή. Χωρίς αυτή τη φροντίδα η παραγωγή ελαιοκράμβης της ΕΕ θα σημείωνε κατακόρυφη πτώση και θα υπήρχαν λιγότεροι πόροι για τρόφιμα και μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή. Μάλιστα, οι αγρότες θα έπρεπε να αλλάξουν εντελώς το μοντέλο και τις μεθόδους παραγωγής τους.

Όμως υπάρχει και άλλη μια όψη σε αυτό το ζήτημα. Όπως δείχνουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία, εκτός από τα βλαβερά έντομα-στόχους, αυτά τα φυτοπροστατευτικά δηλητηριάζουν και ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες, οι αγριομέλισσες, οι βομβίνοι και οι πεταλούδες. Και αυτό διότι εντοπίζονται στο νέκταρ, στη γύρη αλλά και στον «ιδρώτα» των φυτών που παράγεται κατά τη διαπνοή τους, άρα σε όλους τους χυμούς τους οποίους συλλέγουν οι επικονιαστές. Πολλά από αυτά τα ωφέλιμα έντομα αποτελούν παράλληλα τροφή για τα πουλιά και υπάρχουν ήδη αναφορές για μεγάλη μείωση του πληθυσμού των άγριων πτηνών της Ευρώπης. Τα νεονικοτινοειδή φαίνεται επίσης - σύμφωνα με τους ερευνητές - ότι προσβάλλουν και ασπόνδυλα ζώα που ζουν στα επίγεια νερά και αποτελούν τροφή για τα ψάρια του γλυκού νερού ή και για πτηνά.

Γιαννακοπούλου Φανή

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου