29 Νοε 2013

Τροφές που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

Παλιά οι τροφές ως «φάρμακο», δεν ακουγόταν και τόσο περίεργη ιδέα. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης το βεβαιώνει.

Φυσικά, δεν περιμένουμε οι τροφές που επιλέγουμε να έχουν τόσο μεγάλη σημασία σε μια εποχή που οι γιατροί μπορούν να κάνουν μεταμοσχεύσεις προσώπου, αλλά πάντως η διατροφή που ακολουθούμε είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Το σώμα μας έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και το τι τρώμε μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Η άποψη ότι η διατροφή βελτιώνει τη διάθεση και την ευεξία, μπορεί να είναι πανάρχαια, αλλά η επιστημονική απόδειξη είναι ολοκαίνουργια.
Δείτε τα φυσικά «φάρμακα» που μπορείτε να βρείτε στο super market

Προϋποθέσεις για αγορά αγροτικής γης στην Ρουμανία.

Νομοσχέδιο περί προϋποθέσεων κτήσεως αγροτικής γης στην Ρουμανία.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Γεωργίας, η αγορά αγροτικής γης απελευθερώνεται από 01.01.2014. Το νέο μέτρο, που θα ισχύσει έναντι μόνο των Ευρωπαίων πολιτών κινείται στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ρουμανίας για άρση των περιορισμών στον εν λόγω τομέα, σύμφωνα με την υπογραφείσα Συμφωνία Προσχώρησης στην ΕΕ, η οποία

Υπεγράφη απόφαση για την παράταση των μέτρων του Άρθρου 68.

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στη συνέχιση εφαρμογής των μέτρων του άρθρου 68 του Καν.(ΕΕ) 73/2009 και για το έτος 2014 με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Η απόφαση προωθήθηκε για υπογραφή στο συναρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Η παράταση αυτή κρίνεται απαραίτητη λόγω του μεταβατικού καθεστώτος της ΚΑΠ για το έτος

Ανθεκτικά μπιζέλια στους μύκητες έφτιαξαν οι επιστήμονες του USDA.

Νέες ποικιλία μπιζελιών, οι οποίες θα προσφέρουν στους καλλιεργητές μία επιπρόσθετη ασφάλεια ενάντια στους μύκητες που προκαλούν τις λεγόμενες τήξεις των φυταρίων και οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις τελικές αποδόσεις από 20 έως 100% αναπτύχθηκαν από επιστήμονες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA).


Γουρούνια ηλεκτροδοτούν 700 νοικοκυριά.

Οργανικά απόβλητα από γουρούνια ενός χοιροστασίου της περιοχής του Λέστερ στη Μεγάλη Βρετανία θα χρησιμοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση 700 νοικοκυριών αποτρέποντας παράλληλα την απόθεση απορριμμάτων βάρους18.000 τόνων από τη χωματερή


Τα απόβλητα των χοίρων μαζί με οργανικά απόβλητα από τρόφιμα θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου όγκου ισοδύναμου με 1,2 Μεγαβάτ

Σε λειτουργία ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών.

Στην απλούστευση των διαδικασιών κατά τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών σε αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών στοχεύει ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου, που βρίσκεται σε ισχύ, με την αριθ. 2533/63997/20-05-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1380/Β΄/06-06-2013).


Πρόκειται για τη θέσπιση ενός θεσμού, που προωθεί ο

Οριστικό «όχι» για άσυλο στον πρώτο κλιματικό πρόσφυγα – «Δεν μας πείθετε», λέει ο δικαστής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε το αίτημα του 37χρονου Ioane Teitiota, του πρώτου κλιματικού πρόσφυγα από το Κιριμπάτι, για τη χορήγηση ασύλου.

Το Κιριμπάτι είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό, που σταδιακά εξαφανίζεται εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Οι δικηγόροι του 37χρονου υποστήριξαν πως η Νέα Ζηλανδία

25 Νοε 2013

Άσκοπες σπατάλες στα κονδύλια της αγροτικής ανάπτυξης διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), σε έκθεσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 22 Νοεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ισχύων μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης δεν παρέσχε εγκαίρως τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τα αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα μέτρα, ενόψει της κατάρτισης της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020.

Συνεργασία σε τρόφιμα, γεωργία και βιοτεχνολογία για Κίνα –ΕΕ.

Μνημόνιο συνεργασίας για την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας και της βιοτεχνολογίας υπέγραψαν η Κομισιόν με την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS), την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.


Συγκεκριμένα, η νέα αυτή πρωτοβουλία θα εξασφαλίσει, ουσιαστική και ισορροπημένη κοινή δραστηριότητα συνεργασίας

Πονεμένα ΠΟΠ που σκουριάζουν στα συρτάρια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τον αριθµό των τυριών Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης, µε 21 Π.Ο.Π. τυριά, από τα 70 που παράγονται στη χώρα, η πλειόνοτητα των οποίων, ωστόσο, δεν έχει την αναγνωρισιµότητα που της αρµόζει στη διεθνή και την εγχώρια αγορά, παρότι οι εξαγωγές τυροκοµικών το πρώτο τρίµηνο του 2013 αυξηθληκαν 13,9 % σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2012.

23 Νοε 2013

Έτοιμη η νέα σοδειά βιολογικών φασολιών Πρεσπών.

Τέλη Νοέμβρη, ο χειμώνας σίγα σιγά αρχίζει και κάνει αισθητή την παρουσία του και τι νοστιμότερο, λοιπόν, από μία φασολάδα με την καλύτερη ποικιλία βραστερών φασολιών της Πρέσπας.

Η βιολογική καλλιέργεια φασολιού στην Πρέσπα ξεκίνησε μετά από προσπάθειες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, παρέχοντας συμβουλές για την καλλιέργεια και πληροφορίες για τους εγκεκριμένους πιστοποιητικούς οργανισμούς βιολογικών προϊόντων της Ελλάδας. Στην Πρέσπα σήμερα υπάρχουν εννέα βιοκαλλιεργητές από τους οποίους μπορείτε να παραγγείλετε απευθείας τα φασόλια σας.

H NASA σχεδιάζει καλλιέργειες φυτών στη Σελήνη.

Η NASA δεν στέλνει ακόμα αγρότες στον Άρη, αλλά φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τα πρώτα φυτά στη Σελήνη εντός του 2015.

Ομάδα επιστημόνων, ειδικών, φοιτητών και εθελοντών που ονομάστηκε Lunar Plant Growth Habitat σχεδιάζει να κατασκευάσει μικρά δοχεία, σε μέγεθος τσίγκινου κουτιού, μέσα στα οποία θα φυτρώσουν φυτά προστατευμένα από τις τραχείες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη και τα οποία θα εκπέμπουν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του περιεχομένου τους στη Γη.

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα μας.

Ίσως οι περισσότεροι από εσάς νομίζουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι απλά για διακόσμηση, για να ομορφύνουν τον χώρο˙ όμως στην πραγματικότητα κάνουν πολύ περισσότερα! Έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν επικίνδυνες τοξίνες από τον αέρα και να αφήνουν τον χώρο καθαρό και ασφαλή.

Τρεις είναι οι βασικές τοξίνες που συναντώνται συχνά μέσα στο σπίτι:
-Βενζόλιο
-Φορμαλδεΰδη
-Τριχλωροαιθυλαίνιο

Αυτά τα χημικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συνθετικών ουσιών που τις περισσότερες

22 Νοε 2013

Κορυφαίο αντικαρκινικό ελιξήριο essiac.

To 1922 μια ασθενής που θεραπεύτηκε από τον καρκίνο, αποκάλυψε στη νοσοκόμα Rene Caisse που ζούσε στο Οντάριο του Καναδά, ότι θεραπεύτηκε, χάρη σε μια συνταγή βοτάνων, που της είχε δώσει ένας ινδιάνος της φυλής Οτζίμπουα του Οντάριο.

Η Rene Caisse δημιούργησε τότε, μια δική της αυθεντική συνταγή βοτάνων σε υγρή μορφή και

Άνοιγμα στο Βέλγιο για Κορρέ, εγκαίνια για το πρώτο κατάστημα.

Στη δημοφιλή συνοικία Grand Sablon των Βρυξελλών, στο γραφικό πεζόδρομο rue de Roleebeek, βρήκε θέση το πρώτο κατάστημα ΚΟΡΡΕΣ του Βελγίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.


Ο χώρος που φιλοξενεί το νέο κατάστημα της μάρκας, έχει μακρά ιστορία και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα,

Κυπριακή «μάχη» για το χαλούμι.

Αγώνα δρόμου, ανάλογο με αυτόν που έδωσε η Ελλάδα για την κατοχύρωση της ονομασίας «φέτα», δίνει η Κύπρος για το χαλούμι στην Ευρωπαική Ένωση.


Συγκεκριμένα, κυπριακή αντιπροσωπεία, είχε συνάντηση με στελέχη των Βρυξελλών για το θέμα της ονομασίας του χαλουμιού, με τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία

Aυξάνεται η χρηματοδότηση για την προώθηση τροφίμων.

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμισης της πολιτικής ενημέρωσης των καταναλωτών και προώθησης αγροτικών προϊόντων και αγροτικών ειδών διατοφής παρουσίασε στις 21 Νοεμβρίου η Κομισιόν. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων προώθησης τροφίμων μέσα από ένα υψηλότερο ποσοστού συγχρηματοδότησης: 60% συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, αντί του 50%.

19 Νοε 2013

«Ρομποτικός βοσκός» αλλάζει την κτηνοτροφία.

Ένα έξυπνο ρομπότ που υποκαθιστά βοσκούς και τσοπανόσκυλα οδηγώντας τις αγελάδες από το λιβάδι στο γαλακτοκομείο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από τα αποτελέσματα, καθώς τα ζώα αποδέχθηκαν το ρομπότ χωρίς στρες και οδηγήθηκαν στο γαλακτοκομείο ομαλά και ήρεμα.

Ενέργεια χωρίς καφεΐνη.

Περισσότερη ενέργεια χωρίς καφεΐνη! Όταν θέλουμε άμεση τόνωση, συνήθως η πρώτη μας κίνηση είναι να αναζητήσουμε μια κούπα καφέ. Δε χρειάζεται όμως να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με υπερβολικές ποσότητες καφέ, αφού υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την κόπωση. Μάθετε πού «κρύβεται» η ενέργεια που χρειαζόμαστε.

1. Τσίχλα
Η τσίχλα δε μας δίνει μόνο δροσερή αναπνοή αλλά αναζωογονεί και το σώμα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα άτομα που μασάνε τσίχλα για 15 λεπτά βρίσκονται σε εντονότερη εγρήγορση. Η τσίχλα αυξάνει τους

Yuzu: νέο εσπεριδοειδές υπερφρούτο από την Ιαπωνία.

Αποκαλείται ως το πιο «σέξι φρούτο» του κόσμου και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα υλικά των διάσημων σεφ. Κι όμως, ίσως να μην το έχετε ξανακούσει, παρά τη φήμη του. Εκτός κι αν ζείτε στην Ιαπωνία.

Το «yuzu» είναι ένα σπάνιο και πανάκριβο εσπεριδοειδές από την Ιαπωνία, που αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τη φήμη των… καταξιωμένων πορτοκαλιών!

Στον ορισμό του ενεργού Νέου Αγρότη προσανατολίζεται η Κομισιόν.

Το ποιος θα θεωρείται Νέος Αγρότης για να δικαιούται την πρόσθετη ενίσχυση του 2% μετά το 2014, φιλοδοξεί να προσδιορίσει η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, μέσα από τους εφαρμοστικούς κανονισμούς της νέας ΚΑΠ.

Μετά τις αντιδράσεις των 26, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά συζήτηση για την εφαρμογή μιας σειράς λεπτομερειών της νέας ΚΑΠ.Μετά τις αντιδράσεις των 26, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι

17 Νοε 2013

Εξαφανίστε τα χορτάρια.

Έχετε πρόβλημα στον κήπο ή στις γλάστρες σας με τα χορτάρια; Υπάρχει μία πολύ απλή και οικολογική λύση, ιδιαίτερα αν έχετε κατοικίδια ζώα και δεν θέλετε να ψεκάσετε με φάρμακα :

Βάλτε μερικές κουταλιές αλάτι μέσα σε ένα λίτρο ξίδι και ψεκάστε για να εξολοθρέψετε τα διάφορα παράσιτα χορτάρια του κήπου και του γκαζόν σας.

Συντήρηση στα εργαλεία κηπουρικής.

Τα εργαλεία κηπουρικής, μας είναι απαραίτητα και αρκετά ακριβά. Όταν τα χρησιμοποιούμε πρέπει να τα προσέχουμε και κυρίως για να μην σκουριάζουν τα μεταλλικά μέρη των εργαλείων, πριν τα αποθηκεύσουμε, πρέπει να τα αλείφουμε  με λίγο λάδι.
Καλό είναι να τα έχουμε αποθηκευμένα με μία σειρά για να μπορούμε να τα βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα όταν τα χρειαζόμαστε και επίσης να ξέρουμε ποιά έχουμε, για να μην αγοράζουμε τα ίδια.





Συμμετοχή της Ημαθίας στην 29η έκθεση «Φιλοξενία».

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Φιλοξενία 2013» που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 21 έως 24 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, θα συμμετέχει μέσα από το ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Ημαθίας.


Στο περίπτερο που θα βρίσκεται στο κτίριο 15 της έκθεσης, θα

Κεφαλικός φόρος 650 ευρώ για αγρότες - κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο νέο νομοθετικό καθεστώς, που θα διέπει τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από 1ης Ιανουαρίου 2014, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών η Φεβρωνία Πατριανάκου με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ειδικότερα, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, το σύνολο των αγροτών, επομένως ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, θα υποχρεούνται να τηρούν και να εκδίδουν φορολογικά βιβλία και στοιχεία.

Τροφές που μας χορταίνουν χωρίς να μας παχαίνουν.

Ο κορεσμός είναι μια λειτουργία που συνήθως παραμελείται σε προγράμματα μείωσης του σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι γενικά τρώνε μέχρι να χορτάσουν. Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι μερικές τροφές είναι πιο χορταστικές από άλλες. Για παράδειγμα, οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες πχ πατάτες.

Στον αντίποδα, οι λιπαρές τροφές μας παρακινούν να φάμε κι άλλο. Οι βραστές πατάτες σύμφωνα με έρευνα, πετυχαίνουν διπλάσια ποσοστά κορεσμού από τα τσιπς ενώ τα φρούτα χορταίνουν περισσότερο από τα μπισκότα και τις πάστες.

Αποξηραμένα φρούτα: ένα υγιεινό σνακ.

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα σημαντικά υγιεινό σνακ σε όλο τον κόσμο. Με τον μοναδικό συνδυασμό γεύσης/αρώματος, θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και φυτοχημικών ή βιοδραστικών ενώσεων, είναι κατάλληλα για υγιεινή διατροφή και αποτελούν ένα μέσο για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και στην πραγματική κατανάλωση. Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται από διατροφικής άποψης ισοδύναμα με τα φρέσκα φρούτα και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο να αποθηκευτούν, είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και μπορούν άνετα να ενσωματωθούν σε άλλα τρόφιμα και συνταγές.

Οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα, οι σταφίδες, τα

15 Νοε 2013

Υπογλυκαιμία και σακχαρώδης διαβήτης.

Σακχαρώδης διαβήτης και υπογλυκαιμία, πως να εφαρμόσετε τον « χρυσό κανόνα» του 15. Υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος πέφτει κάτω από 70ml/dl και μια σειρά από συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους: ζάλη, πείνα, εφίδρωση, πονοκέφαλος, θολή όραση, ναυτία, ταχυκαρδία, υπνηλία, νευρικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, συμπεριφορά μεθυσμένου. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι τα πιο κοινά, μπορεί να ποικίλουν από άτομο

Απροστάτευτα τα farmers' market, απειλούνται με πρόστιμα οι παραγωγοί.

Ανοχύρωτη απέναντι σε σούπερ-μάρκετ και μανάβικα που θέλουν το κλείσιμό της έχει μείνει η Πρότυπη Αγορά Αγροτών (Farmers' Market) Πρέβεζας.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε υποσχεθεί ότι θα ετοιμάσει ειδικό θεσμικό πλαίσιο και ακόμα

Σεμινάρια για βιολογική γεωργία και κηπευτικές καλλιέργειες στη Σαμοθράκη.

Περιθώριο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχουν όσοι άνεργοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και νέοι επιστήμονες θέλουν να συμμετάσχουν στα δύο επιδοτούμενα σεμινάρια για τον αγροτικό τομέα, που αναμένεται να υλοποιηθούν στο Δήμο Σαμοθράκης.


Όπως επισημαίνεται ο Δήμος Σαμοθράκης συμμετέχει ως εταίρος στην Βιώσιμη Αναπτυξιακή Σύμπραξη Έβρου και τα εν

Χαλάζι 5 εκατοστών έπληξε την ελαιοκαλλιέργεια στα Χανιά.

Ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στις περιοχές Καλάθανες και Κάντανο Χανίων προκάλεσε ισχυρή χαλαζόπτωση την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του καιρικού φαινόμενου ήταν ότι το έδαφος καλύφθηκε από χαλάζι σε ύψος 5 εκατοστών, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής.


Από τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες καταιγίδες

Από 2 ευρώ το στρέμμα ο φόρος στα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια.

Σε ένα νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, των αγροτεμαχίων συμπεριλαμβανομένων αλλά όχι και των κτισμάτων αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης που εξαιρούνται στο σύνολό τους φαίνεται ότι καταλήγουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση που προωθήθηκε από το Μαξίμου στα κομματικά επιτελεία το απόγευμα της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου –και την οποία φέρονται να έχουν αποδεχτεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων- αποτελεί ένα συνδυασμό του ενιαίου φόρου

14 Νοε 2013

Ή θα ψωνίσουμε ή θα μας ψωνίζουν.

Γκουρμεδο-μάχοι και γκουρμεδο-λάτρες όλης της χώρας ενωθείτε! Στον πόλεμο που κήρυξε η «Τζέλα Δελαφράγκα» κατά του «Αδέκαστου Μπάρα» για το αν το φιλέτο τσουπακάμπρα με σως ώριμης μελίγκρας είναι ανώτερο ή όχι από το σπληνάντερο και το κρύο αρνί από το ψυγείο μπορεί

Compost! Και όχι, δεν είναι κομπόστα...


Εάν νομίζετε ότι παρακάτω θα δείτε μια συνταγή για την παρασκευή της πασίγνωστης κομπόστας ροδάκινο...... δυστυχώς κάνετε λάθος!

Τι είναι η κομποστοποίηση;
Πρόκειται για μια μάζα με τη μορφή χώματος, η οποία προκύπτει μέσα από μια φυσική διαδικασία ανακύκλωσης και αποσύνθεσης οργανικών υλικών. Το κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό αντικαθιστά επάξια τα βλαβερά για το περιβάλλον χημικά λιπάσματα και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη μας. Με λίγα

λόγια, η κομποστοποίηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη φυσική διαδικασία διάσπασης οργανικών υλών που πραγματοποιείται στο έδαφος ενός δάσους. Είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης, καθώς έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Πεινάτε; Είστε σίγουρος/η;

Πείνα ονομάζεται το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί. Η πείνα αρχίζει όταν ορισμένες θρεπτικές ουσίες να αρχίζουν να εκλείπουν από το αίμα, και στέλνεται τότε ένα μήνυμα στο τμήμα του εγκέφαλου που ελέγχει την πείνα.
Τρώμε όμως μόνο όταν πεινάμε;
Συχνό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται και να μην ανταποκρίνονται σωστά στα σημάδια πείνας και

Η συνεισφορά της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη διανοητικών δυσλειτουργιών.

 Νέα έρευνα δείχνει υψηλή συσχέτιση της Μεσογειακής διατροφής και της μείωσης της επικινδυνότητας για εμφάνιση διανοητικών δυσλειτουργιών.
Στην μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Neurology , εξετάζεται η συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, Νόσου Πάρκινσον, κατάθλιψης και άλλων διανοητικών δυσλειτουργιών.
Από τις 22 μελέτες που αναλύθηκαν

Τι σημαίνει το χρώμα των τροφών.

Επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν επί μακρόν πάνω στο χρώμα των τροφών, αναφέρουν ότι το χρώμα τους καθορίζει ανάλογα τη διατροφική τους αξία και τη θεραπευτική τους ιδιότητα.
Κόκκινο χρώμα

Ντομάτα, καρπούζι, μήλα, πιπεριά, φράουλα, σταφύλια, κόκκινα, ραπανάκια, ρόδια, κεράσια.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος Νέων Αγροτών, από το οποίο θα ωφεληθούν 6.000 αγρότες, δεσμεύτηκε ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Δημήτρης Ιατρίδης, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Τονίζεται η ανάγκη δέσμευσης πόρων στη νέα προγραμματική

Έλεγχος DNA στο κρέας με μια κίνηση.

Συσκευή ανίχνευσης προέλευσης του κρέατος κατασκεύασαν ερευνητές της εταιρείας Oxford Instruments σε συνεργασία με το Institute of Food Research στη Βρετανία προκειμένου τα σούπερ μάρκετ να είναι σε θέση να εντοπίσουν εάν τα μη επεξεργασμένα κρέατα που προωθούν στην αγορά προέρχονται από κρέας αλόγου.


Οι τελευταίες αλλαγές στον φόρο ακινήτων - αγροτεμαχίων.

Μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.
Το νέο νομοσχέδιο πάντως, σχεδιάζεται με ελαφρύνσεις της τάξης των 20 έως 40 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες

«Fast track διαδικασίες για ένταξη 6.000 δικαιούχων στο πρόγραμμα νέων αγροτών»

Την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Ιατρίδη.
Την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων

Πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη ελληνικών προϊόντων από την Ε.Ε.

Εκλεκτά προϊόντα της Ελληνικής γης όπως ο κρόκος Κοζάνης, ελληνικά τυριά ΠΟΠ όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα καθώς και τα ΠΟΠ ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτας, συμπεριλαμβάνονται σε 22 προγράμματα για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Νοεμβρίου.
Οι συνεταιρισμοί και παραγωγοί των προϊόντων αυτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις για χρηματοδότηση, θα λάβουν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για προωθητικές ενέργειες στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να

5 Νοε 2013

Στα ύψη η θερμοκηπιακή παραγωγή στις ΗΠΑ, εκτιμά η Rabobank.

Οι πωλήσεις θερμοκηπίων στις ΗΠΑ αγγίζουν τα 3 δισ. δολάρια και οι γνώστες του κλάδου εκτιμούν ότι θα αγγίξουν τα 4 δισ. δολάρια ως το 2020. Αυτό προκύπτει από έρευνα και σχετική έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας για τα Τρόφιμα και την αγροτική επιχειρηματικότητα (Food & Agribusiness) της επενδυτικής τράπεζας Rabobank.


«Ο κλάδος των θερμοκηπίων στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία. Η

Κίνδυνοι για την παραγωγή κομπόστας φρούτων από εισαγωγές της Νοτίου Αφρικής.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών "Profel" (η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις μεταποίησης σε 12 ευρωπαϊκές χώρες) απευθύνει έκκληση προς τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις παραχωρήσεις που κάνει στα θέματα εμπορίου - εξαγωγών, προς τη Νότιο Αφρική, ισχυριζόμενη ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κομπόστας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη

Μέριμνα για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις από το Ευρωκοινοβούλιο.

Με το μέλλον των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα ασχοληθεί σήμερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασής της ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Ceslaw Adam Siekierski, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα παρουσιάσει σχέδιο σχετικής έκθεσης πρωτοβουλίας, η οποία θα τεθεί σε διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών έως τις 8 Νοεμβρίου και

4 Νοε 2013

Με 2,7 εκατ. ευρώ προωθούν ισπανικά οπωροκηπευτικά.

Με το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τρία προγράμματα για την προώθηση ισπανικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην κοινή αγορά και σε τρίτες χώρες.


Το πρώτο από τα τρία προγράμματα θα το διαχειριστεί η

Ενισχύει το σπέρμα η κατανάλωση καρότου.

Η κατανάλωση κίτρινων λαχανικών και κυρίως η κατανάλωση καρότου ενισχύει ως και σε ποσοστό 10% το ανδρικό σπέρμα, όπως αποκάλυψε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το καρότο - σε σύγκριση με άλλα κίτρινα λαχανικά - τερμάτισε πρώτο στην ενίσχυση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του σπέρματος.


Τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού ο πρωτογενής τομέας.

Σημαντικό τροφοδότη του τουρισμού αποτελεί ο πρωτογενής τομέας όπως προκύπτει από έρευνα για την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων στο πρωινό στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης.


Τα στοιχεία αποτελούν μέρος έρευνας μεγάλης κλίμακας που

Aύξηση εσόδων για τους παραγωγούς βιολογικών στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί καλλιεργητές βιολογικών είχαν έσοδα ύψους 1,53 δισ. ευρώ το 2012 (αύξηση +12% έναντι του 2011).
Σύμφωνα με το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο «οι υψηλές τιμές για βιολογικά σιτηρά, φρούτα, λαχανικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (ιδιαίτερα πουλερικά) ήταν η κύρια αιτία αύξησης των εσόδων.
Ο μέσος όρος αύξησης των εσόδων ανά εκτάριο βιολογικής καλλιέργειας ανήλθε σε  1.483 ευρώ (αύξηση + 135 ευρώ έναντι του 2011).

Αύξηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αρμενία.

Η παραγωγή γάλακτος και γιαουρτιού στην Αρμενία αυξήθηκαν, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013, σε ποσοστά 4,6% και 13,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η παραγωγή γάλακτος ανήλθε σε 291 εκ. λίτρα και η παραγωγή γιαουρτιού σε 2.723 τόνους, η παραγωγή κρέμας προσέγγισε τους 2.728 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,4% και η παραγωγή ξινόγαλου τους 182 τόνους, μείωση κατά -4,6%