15 Νοε 2013

Απροστάτευτα τα farmers' market, απειλούνται με πρόστιμα οι παραγωγοί.

Ανοχύρωτη απέναντι σε σούπερ-μάρκετ και μανάβικα που θέλουν το κλείσιμό της έχει μείνει η Πρότυπη Αγορά Αγροτών (Farmers' Market) Πρέβεζας.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε υποσχεθεί ότι θα ετοιμάσει ειδικό θεσμικό πλαίσιο και ακόμα
δεν έχει βγει ο σχετικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει η αστυνομία μία Κυριακή και να βάλει πρόστιμα στους παραγωγούς, πράγμα που επιδιώκουν όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό οι «ανταγωνιστές» της Αγοράς. Υπό την απειλή των προστίμων στην Αγορά της επόμενης Κυριακής, και με τη δημοτική αρχή να μην θέλει να εμπλακεί στο θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας ανακοίνωσε τα εξής:

«Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας ύστερα από τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν με επίκεντρο την πρότυπη Πιλοτική αγορά αγροτών (Farmers market) Πρέβεζας σας ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη αγορά ήταν, είναι και θα είναι όνειρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας που ξεκίνησε στις 16/6/2012 και λειτουργεί με ελάχιστα προβλήματα έως και σήμερα με τεράστια επιτυχία. Οι νέοι αγρότες τόλμησαν και έδρασαν αποδεικνύοντας σε όλους ότι, εάν υπάρχει θέληση όλα επιτυγχάνονται ακόμα και χωρίς χρήματα, έχοντας γνώμονα και στόχο μια ελεγχόμενη αγορά, όπου μόνο παραγωγοί αγρότες θα πωλούν ιδιοπαραγόμενα προϊόντα. Κατά καιρούς κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα με στόχο να κλείσει η συγκεκριμένη αγορά μιας και είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες καθορίζουν τις τιμές λιανικής πώλησης. Καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι κλάδοι έχουν προβλήματα πόσο μάλλον οι νέοι αγρότες που παράγουν.

Την αγορά αγροτών Πρέβεζας την έχουν παρουσιάσει ως πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα με αρκετές παρουσιάσεις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Τα βασικότερα, που έχει καταφέρει όμως, θα σας παρουσιάσουμε εμείς εν τάχει.

1) Κατάφερε να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός ρίχνοντας τις τιμές έως και 70% σε μια πόλη που έχει παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλλά δεν είχε ποτέ λαϊκή αγορά παρά μόνο επαγγελματίες οπωροπώλες και αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

2) Κατάφερε την ταυτοποίηση στα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα αποφεύγοντας την πώληση αγνώστου ταυτότητας αγροτικών προϊόντων μιας και η συγκεκριμένη αγορά είναι εν μέρει κλειστή για όλους, αφού δεν μπορούν να έρθουν ξένοι παραγωγοί από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως συμβαίνει στις λαϊκές αγορές, αλλά μόνο ένα 20% από αυτούς, με προϊόντα που δεν παράγονται στην Πρέβεζα (π.χ. μήλα ροδάκινα). Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και ενδυνάμωση της τοπικής αυτάρκειας.

3) Τόνωσε το αποδεκατισμένο εισόδημα των παραγωγών, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να πάρει κάποιος μετρητά αυτήν την εποχή της κρίσης χωρίς να παρακαλάς όλους αυτούς που εμπορεύονται τα προϊόντα μας.

Τα τελευταία γεγονότα, όμως, μας αναγκάζουν να υπενθυμίσουμε σε όλους του εμπλεκομένους τι έχουν κάνει για αυτή την αγορά. Και για να κάνουμε αυτοκριτική και εμείς που είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη αγορά, έπρεπε να την είχαμε περιφρουρήσει ακόμα πιο έντονα στη λειτουργία της.

Όμως στην Ελλάδα του 2013 μια αχτίδα από το περιβόητο τούνελ μάλλον φαίνεται! Ή είναι αυταπάτη βλέποντας όνειρο!

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να νομοθετείς, γνωρίζουμε ακόμα ότι είναι δύσκολο να αναλάβεις ευθύνες σε μια τοπική κοινωνία. Ξέρουμε, όμως, ότι η αγορά αγροτών είναι μια δύσκολη περίπτωση που θίγονται συμφέροντα. Ξέρουμε, επίσης, ότι τη στηρίζουν όλοι και σας ευχαριστούμε. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό μας ανησυχεί! Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απειλούν με πρόστιμα, έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν και με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες που καταργήθηκαν. Δεν φοβόμαστε, όμως, γιατί μαθημένα τα βουνά από χιόνια.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, λοιπόν, απέναντι στο καταναλωτικό κοινό και τον κόσμο που στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και τη συγκεκριμένη αγορά πρότυπο.

Η Ε.Ν.Α. Πρεβεζας θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τη λειτουργία της Αγοράς Αγροτών Πρέβεζας όπως και τα μέλη της, αλλά και τους παραγωγούς που συμμετέχουν, γιατί ο μόνος στόχος που έχει είναι να διαφυλάξει το συμφέρον των αγροτών και του κόσμου που τη στηρίζει».

Του Πέτρου Αλεξανδρή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου