Σημαντικό
τροφοδότη του τουρισμού αποτελεί ο πρωτογενής τομέας όπως προκύπτει από έρευνα
για την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων στο πρωινό στα ξενοδοχειακά καταλύματα
του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης.
Τα
στοιχεία αποτελούν μέρος έρευνας μεγάλης κλίμακας που
διερευνά το ρόλο του
τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου, ενώ τα
αποτελέσματα της, προσφέρουν τη δυνατότητα εκτιμήσεων και για το σύνολο της
χώρας, καθώς η Κρήτη αποτελεί την καλοκαιρινή μητρόπολη» του ελληνικού
τουρισμού καθώς προσελκύει (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) το 35% των
διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται στην Κρήτη, ενώ συγκεντρώνει το 30% του
ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού.
Η
έρευνα κατέγραψε την ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση προϊόντων που προσφέρονται
από τα ξενοδοχεία στο πρωινό και εκτίμησε, μεταξύ άλλων, τη ζήτηση που
προκύπτει για μια σειρά αγροτικά προϊόντα στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου
αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα
με τα ευρήματα, η συνολική ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 816
γρ. Ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση από το σύνολο των τουριστών
που ξεπερνά τους 5.000 τόνους σε προϊόντα πρωϊνού όσον αφορά στο Δήμο
Χερσόνησου, ενώ εκτιμάται ότι το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο Περιφέρειας
αγγίζει τους 15.000 τόνους.
Το
εν δυνάμει συνολικό όφελος για την τοπική οικονομία από την παραγωγή και
διάθεση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχεία της Χερσονήσου εκτιμάται σε 6,5-11,5
εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όφελος σε επίπεδο περιφέρειας υπολογίζεται ότι
φτάνει τα 18,5-33 εκατ. ευρώ.
Πρώτα,
σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά τις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των
ξενοδοχείων, είναι τα φρέσκα φρούτα με ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 209γρ.,
το γάλα (92γρ.) και τα φρέσκα λαχανικά (81γρ.). Ακολουθούν είδη αρτοποιίας
& ζαχαροπλαστικής, τα αλλαντικά, το γιαούρτι, τα τυριά, τα φρούτα κονσέρβας
και οι συμπυκνωμένοι χυμοί.
Μάλιστα,
αδιαμφισβήτητος «σταρ» του πρωινού στα ελληνικά ξενοδοχεία αναδεικνύεται,
σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το καρπούζι με ημερήσια κατά κεφαλή
κατανάλωση που φθάνει τα 83 γρ. ενώ ακολουθούν το γάλα εβαπορέ (54 γρ.), τα
πορτοκάλια (47 γρ.) και οι ντομάτες (45 γρ.).
Σημειώνεται
ότι η έρευνα διενεργείται από το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών
Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου
Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Γεράσιμο Ζαχαράτο.
Οι
10 ομάδες προϊόντων πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση
Μ.Μ
Δείκτες
Κατά ΚεφαλήνΗμερήσιας Κατανάλωσης
ανά
ΠΡΩΙΝΟ
Συνολική
εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού
%*
Δήμος Χερσ/σου
Περιφέρεια
Κρήτης
1
ΦΡΟΥΤΑ
ΦΡΕΣΚΑ
Κιλά
0,209
1.308.394
3.825.278
25,6%
2
ΓΑΛΑ
Λίτρα
0,092
577.146
1.687.368
11,3%
3
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΦΡΕΣΚΑ
Κιλά
0,081
509.379
1.489.244
10,0%
4
ΨΩΜΙ
-ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ - ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ
Κιλά
0,068
427.625
1.250.223
8,4%
5
ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ
- ΠΙΤΕΣ-ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ - ΚΕΙΚ - ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
Κιλά
0,052
323.979
947.198
6,3%
6
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Κιλά
0,043
270.158
789.846
5,3%
7
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Κιλά/
Λίτρα
0,040
249.198
728.567
4,9%
8
ΤΥΡΙΑ
Κιλά
0,034
216.408
632.700
4,2%
9
ΦΡΟΥΤΑ
ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ
Κιλά
0,029
185.013
540.911
3,6%
10
ΧΥΜΟΙ
ΣΥΜΠΥ/ΜΕΝΟΙ
Κιλά/
Λίτρα
0,025
153.930
450.037
3,0%
* Το
% υποδηλώνει τη συμμετοχή του προϊόντος στο σύνολο των προϊόντων που
καταναλώνονται στο πρωινό.
Τα
10 προϊόντα πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση
Μ.Μ
Δείκτες
Κατά ΚεφαλήνΗμερήσιας Κατανάλωσης
ανά
ΠΡΩΙΝΟ
Συνολική
εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού
%*
Δήμος Χερσ/σου
Περιφέρεια
Κρήτης
1
ΚΑΡΠΟΥΖI
Κιλά
0,083
517.831
1.513.953
10,1%
2
ΓΑΛΑ
ΕΒΑΠΟΡΕ
Λίτρα
0,054
340.224
994.693
6,6%
3
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
(βρώσιμα
& χυμού)
Κιλά
0,047
292.336
854.686
5,7%
4
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Κιλά
0,045
281.216
822.175
5,5%
5
ΓΙΑΟΥΡΤΙ (ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ / ΕΔΕΣΜΑ / ΠΡΟΒΕΙΟ)
Κιλά/
Λίτρα
0,040
249.177
728.506
4,9%
6
ΓΑΛΑ
ΦΡΕΣΚΟ
Λίτρα
0,025
154.574
451.918
3,0%
7
ΠΕΠΟΝΙΑ
Κιλά
0,020
123.665
361.554
2,4%
8
ΜΠΕΙΚΟΝ
Κιλά
0,015
94.900
277.454
1,9%
9
ΑΓΓΟΥΡΙΑ
ΦΡΕΣΚΑ
Κιλά
0,015
93.147
272.329
1,8%
10
ΚΡΟΥΑΣΑΝ
Κιλά
0,015
91.874
268.606
1,8%
Πηγή:www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου