11 Ιουλ 2013

Με πολυνομοσχέδιο οι απολύσεις και η φορολόγηση – στο 13% οι αγροτικές δραστηριότητες.

Κατατέθηκε, την Τρίτη 9 Ιουλίου, στην Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, από τη συνολική δόση των 6,8 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της Δευτέρας. Στα περιεχόμενά του περιλαμβάνει το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, όπου η φορολογία των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, από το 2014, ορίζεται στο επίπεδο του 13%.
Το πολυνομοσχέδιο, με τίτλο «Φορολογία Εισοδήματος,
Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις», αποτελείται από 108 άρθρα και μεταξύ άλλων, ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο, εντάσσει τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον φόρο πολυτελείας, τα μέτρα που αφορούν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τα μέτρα για τον ΟΑΕΕ, τη ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ περιλαμβάνει και την απελευθέρωση στο πλαφόν αποζημίωσης δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που επί της ουσίας αφορά στους απολυμένους της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, για το θέμα του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων (2.000 άτομα), καθώς και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (3.500 άτομα).

Επίσης, προβλέπει ειδική διάταξη για τους συμβασιούχους που παραμένουν στις εργασίες τους με προσωρινές διαταγές. Η διάταξη προβλέπει ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να έχουν εκδικαστεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 και οι αποφάσεις να έχουν εκδοθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης, ορίζει ότι όσες υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει ως τις παραπάνω ημερομηνίες με υπαιτιότητα του συμβασιούχου, αυτός ο συμβασιούχος θα απολύεται.

Η φορολόγηση αγροτών - συνεταιρισμών

Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση, συνεταιρισμό ή ομάδα παραγωγών θα φορολογούνται με συντελεστή 13%, όπως αναφέρει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος εντάχθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω συντελεστής για τους αγρότες προβλέπεται στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου, ενώ στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι «Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)».

Σχετικά με τις αγροτικές δραστηριότητες, στο άρθρο 39 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: εισόδημα από ακίνητη περιουσία προκύπτει από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους  ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες,  οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.

Επίσης, στο άρθρο 45 αναφέρει πως σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπόκεινται, μεταξύ άλλων, και οι συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών.

Ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 71, εξαιρούνται από την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που συγχωνεύονται σε νέα ή  υφιστάμενη αγροτική συνεταιριστική οργάνωση, καθώς και οι δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις που μετατρέπονται σε ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2810/2000 (Α’ 61).

Τι αλλάζει στη φορολογία

Όσον αφορά της μη αγροτικές δραστηριότητες το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες).

Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος θα εφαρμοστεί από το 2013 αντί του 2014 που προβλέπονταν, ο φόρος πολυτελείας. Μάλιστα για την καταβολή του φόρου οι υπόχρεοι θα λάβουν ειδικό εκκαθαριστικό από την εφορία.

Προβλέπει ακόμη την αύξηση από 2 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 1 Αυγούστου 2013.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Διατηρείται η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Παραμένει επίσης στο 55% η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ.
- Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονείς προς τα παιδιά και το αντίστροφο.
- Και οι φοιτητές ηλικίας ως 25 ετών θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογούμενων γονιών τους, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολογία η διατροφή που καταβάλλεται για τα παιδιά.
- Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος οι διαφορές αυτές θα φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα κλιμάκια και συντελεστές στην κατηγορία που ανήκει ο φορολογούμενος.
- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα αυξάνεται από 10% στο 11% ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ).
- Δεν προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
- Μειώνεται στο 15% από 20% ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα
- Διατηρείται η ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως για την εκταμίευση της δόσης, το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου, ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να έχουν περάσει όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις και οι υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα.



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου