25 Ιουλ 2013

Ποιότητα και μηδενικά υπολείμματα απογειώνουν φέτος τα επιτραπέζια.

Στο τέλος του Ιουλίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι μαζικές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, κυρίως τύπου Τόμσον, από το νομό Ηρακλείου στις αγορές της Δυτικής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Η συγκομιδή έχει ήδη αρχίσει όπως και οι εξαγωγές χαμηλότερων ποσοτήτων πρώιμων ποικιλιών όπως οι Σουπέριορ.

Υπάρχουν παραγωγοί που πουλάνε σε τιμές άνω των 1,10
ευρώ όταν συσκευάζουν και διαθέτουν  οι ίδιοι το προϊόν τους σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ, χώρους εστίασης και σε ξενοδοχεία.Υπάρχουν παραγωγοί που πουλάνε σε τιμές άνω των 1,10 ευρώ όταν συσκευάζουν και διαθέτουν οι ίδιοι το προϊόν τους σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ, χώρους εστίασης και σε ξενοδοχεία.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις αγοράζουν τώρα τα σταφύλια αυτά σε τιμές από 0,75 έως 1,10 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα, τις προσφερθείσες ποσότητες  και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται.

Υπάρχουν παραγωγοί που πουλάνε σε τιμές άνω των 1,10 ευρώ όταν συσκευάζουν και διαθέτουν  οι ίδιοι το προϊόν τους σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ, χώρους εστίασης και σε ξενοδοχεία.

Η αναμενόμενη παραγωγή στο νομό Ηρακλείου αναμένεται να φθάσει τους 14.000 τόνους, έναντι των αρχικών προβλέψεων για 18.000 τόνους. Λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων του Ιουνίου η αναμενόμενη παραγωγή μειώθηκε κατά 4.000 τόνους. Πέρυσι η παραγωγή ήταν μόλις 12.000 τόνοι, χαμηλότερη από κάθε άλλη χρονιά.

Σύμφωνα πάντως με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι ποιοτική  και με σχεδόν μηδενικές περιεκτικότητες δραστικών ουσιών, πολύ χαμηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια των ξένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ο αμπελουργός και εξαγωγέας  Λάμπρος Περβολαράκης σχολιάζει ότι οι τιμές αναμένεται φέτος να είναι ικανοποιητικές και δίνει έμφαση στην ανάγκη να εξακολουθήσουν οι παραγωγοί να προσέχουν τις υπολειμματικότητες σε δραστικές ουσίες. Ο ίδιος κάνει εξαγωγές κηπευτικών ολόκληρη τη χρονιά και θα συνεχίσει όπως πάντα με επιτραπέζια σταφύλια. «Αν δεν είσαι παρών στην αγορά ολόκληρη τη χρονιά, δεν σε εμπιστεύεται» επισημαίνει.

Στο νομό Ηρακλείου αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος 5 – 6 συσκευαστήρια επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα συνεταιριστικά συσκευαστήρια της ΕΑΣ Ηρακλείου και της ΚΣΟΣ έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία. «Προγραμματίζουμε να λειτουργήσουμε και φέτος. Μπορούμε χωρίς τραπεζικό δανεισμό, όπως κάναμε πέρυσι» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης.

Προφανώς λόγω οικονομικής κρίσης φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από Ελληνίδες και Έλληνες να εργαστούν στα συσκευαστήρια. Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούσαν κυρίως αλλοδαπές εργάτριες και εργάτες. Η συνήθης αμοιβή είναι 3 ευρώ ανά ώρα.

Λασηθιωτάκη Πέλλα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου