29 Ιουλ 2013

Μετρά τις πληγές της από τη φωτιά η αγροτική οικονομία της Κρήτης.

Μετά την καρπόπτωση στα ελαιόδεντρα, ένα ακόμα πλήγμα στην αγροτική οικονομία της Κρήτης κατάφερε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 27 Ιουλίου στην περιοχή της Μεσαράς και, συγκεκριμένα, σε χωριά του δήμου Φαιστού.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες προτού τεθεί υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας  29
Ιουλίου.Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες προτού τεθεί υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Ιουλίου.
Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες προτού τεθεί υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας  29 Ιουλίου.

Επρόκειτο για πύρινο εφιάλτη που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και απείλησε χωριά. Από τις πρώτες ώρες ήταν εκεί πυροσβεστικά αυτοκίνητα, ενώ το έργο της Πυροσβεστικής βοήθησαν και τα ελικόπτερα.

Η ένταση του αέρα όμως δυσκόλεψε το έργο της κατάσβεσης με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί σε μεγάλη περιοχή.

Εκεί  βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την αποφυγή του ενδεχόμενου αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Ο δήμος Φαιστού ζητά να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή.


Αυγενάκης: « Να κηρυχθούν πυρόπληκτες οι περιοχές της Μεσσαράς»

Να κηρυχθούν πυρόπληκτες οι περιοχές της Μεσσαράς που «χτυπήθηκαν» από τις πυρκαγιές ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ.κ. Ιωάννη Μιχελάκη και Νίκο Δένδια.

Το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Μεσσαράς. Η φωτιά ξέσπασε πάνω από το χωριό Αληθινή και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Πόμπια, τα Πηγαϊδάκια και το Αντισκάρι. Από την φωτιά που ξέσπασε και η οποία αναζωπηρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 28 Ιουλίου στην περιοχή Πηγαϊδάκια και Τρυπητή, κάηκαν μεγάλες εκτάσεις, καλλιέργειες, θερμοκήπια, μελίσσια, ελαιόδενδρα, ποιμνιοστάσια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκαν και ζώα.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, «δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή, η οικονομία της οποίας στηρίζεται κυρίως στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, είναι αναγκαία η άμεση αντίδραση της Πολιτείας τόσο στην αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και ηλεκτροδότησης, όσο και η άμεση καταγραφή – αποτίμηση των ζημιών και η αποζημίωσή τους, προκειμένου οι πληγέντες να επανέλθουν το συντομότερο στις δραστηριότητές τους.»

Τέλος, ο Αυγενάκη ρωτά τους αρμοδίους Υπουργούς, ποιος έχει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και την αναζωπύρωση των πυρκαγιών και ζητά την κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν ως πυρόπληκτες. Μάλιστα ζητά να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την καταγραφή - αποτίμηση των ζημιών και την όσο το δυνατό ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες.

Πιτυός Χίου: 1300 στρέμματα καμένα από καύση απορριμμάτων βαρελιού

Περί τα 1300 στρέμματα δάσους μεταξύ των οποίων 100 στρέμματα γεωργικής έκτασης κάηκαν την Πέμπτη 25 Ιουλίου στην περιοχή Σταυρί  και Ψαρού Λάκος  στο  Πιτυός από την καύση απορριμάτων εντός βαρελιού.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και της υψηλής θερμοκρασίας στο παρακείμενο δάσος  «Γιαννάκι». Από την πυρκαγιά κάηκαν 1100 στρέμματα  δάσους, 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 100 στρέμματα  γεωργικής γης. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 και ώρα 17.00.  Ο δράστης του εμπρησμού Π. Ι.  συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.

Για την κατάσβεση συμμετείχαν 100 πυροσβέστες της Π.Υ. Χίου με 15 πυροσβεστικά οχήματα και 5 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και 25 συνολικά άντρες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Παρών ήταν η Δ/νση Δασών  και ο Δασάρχης κ. Μπέλλας  παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τη μορφολογία της περιοχής.  Από αέρος ρίψεις νερού έκαναν  2 canadair από Σάμο, 2 canadair από Ελευσίνα και το ελικόπτερο της Χίου. Επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Παπαγεωργίου Β. και ο Περ/ρχης Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Σερεντέλλος Α. Στην κατάσβεση τραυματιστήκαν ελαφρά 2 πυροσβέστες.


Tων Πέλλας Λασηθιωτάκη- Γιάννη Τσατσάκη



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου